Інноваційні технології на Голосіївській навчально-дослідній пасіці НУБіП України

18 лютого 2022 року
     Розвиток технологій стрімко розвивається в кожному аспекті нашого життя, і бджільництво не є винятком. Зміна клімату, інтенсивне сільське господарство та використання пестицидів і фунгіцидів у сільському господарстві знищують бджіл у світі, що ставить під загрозу світове продовольство. Але впровадження нових технологій може допомогти бджолярам протистояти загрозі.

     Кафедра конярства і бджільництва не стоїть осторонь проблем, що виникають у бджільництві, та всіляко долучається до їх вирішення. Так на нещодавно відкритому навчально-демонстраційному майданчику Голосіївської навчально-дослідної пасіки встановлено сучасну систему для дистанційно контролю стану бджолиних сімей.

 

     Систему I-BEE розробила українська компанія, дана система фіксує погодні умови на самій пасіці, а також збирає інформацію з усіх датчиків у вуликах по бездротовій мережі LORA. Збір даних із вуликів здійснюється кожні 30 хвилин.

     Невеликий підключений до інтернету датчик розташований під дахом вулика і вимірює ряд показників, включаючи температуру, вологість, звук і рух. Дані з датчика надсилаються через хмару на сервер, де вони обробляються, аналізуються, а потім відправляються назад пасічнику на смартфон. Система складається з базової станції (HUB), центрального блоку (HIVE) та електронних ваг (SCALES). Додатком можна приєднувати датчик для обліку льоту бджіл (COUNTER).

     Всього на пасіці встановлено п’ять комплектів системи, вони змонтовані у вуликах які виготовлені з різних матеріалів (дерево, очерет, пінополіуретан), а також різних систем (корпусні та лежаки).

 

     Використання даної системи на навчально-дослідній пасіці дозволяє дистанційно здійснювати моніторинг таких показників:

  • температура у гнізді бджіл – для відстеження комфортного перебування бджіл у різні пори року;
  • спектр звуку – для відслідковування поведінки бджіл на зміну умов зовнішнього середовища чи впливу інших факторів;
  • вага вулика – для фіксації рівня накопичення або поїдання меду бджолиною сім’єю за певний період;
  • підрахунок кількості бджіл, що вилітають та залітають у вулик впродовж певного періоду;
  • датчик руху – допоможе підвищити безпеку на пасіці, оскільки при відкритті вулика, відразу приходить тривожне повідомлення на смартфон.

     Дана технологія дозволить залучати ще більше студентів для виконання актуальних наукових робіт з бджільництва. Наразі магістри та бакалаври спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», які виконують випускні роботи використовують дані системи I-BEE у своїх дослідженнях.
     Тож навчання на нашій кафедрі не тільки цікаве й пізнавальне із використанням сучасних технологій, а й сприяє підвищенню мотивації та пізнавальної активності у студентів.

Микола Повозніков,
завідувач кафедри конярства і бджільництва

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook