Студенти факультету аграрного менеджменту розпочали вивчення контролінгу – сучасної концепції управління підприємством
У другому навчальному семестрі студенти 3 курсу факультету аграрного менеджменту разом із доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Тетяною Лобунець почали освоювати одну із сучасних концепцій управління підприємством – контролінг, в процесі вивчення однойменної дисципліни.
На вступній лекції студенти дізнались, що контролінг на підприємстві створюється в якості системи своєчасного забезпечення менеджменту компанії повною, розгорнутою та достовірною інформацією, необхідною для прийняття оптимальних управлінських рішень.
Майбутні управлінці познайомились із складовими системи контролінгу, його історією, видами, об’єктами, методами і системами. З’ясували, що не кожна компанія потребує створення служби контролінгу у своїй структурі. Так, якщо бізнес невеликий, наприклад, до 30 співробітників, і власник безпосередньо займається операційною діяльністю, то він сам виконує всі функції контроллінгу.
Зацікавленість у контролінгу, як в окремій функції управління виникає зазвичай у середньому чи великому бізнесі, де обороти постійно збільшуються, конкуренція зростає, витрати накопичуються, а рентабельність знижується. За таких умов стає неможливим охопити всі сфери управління, бути в курсі того, що відбувається на підприємстві, втрачається відчуття керованості.
Знайомлячись із специфікою впровадження контролінгу у вітчизняному бізнес-середовищі студенти дізнались, що на практиці його часто інтерпретують як систему контролю в організації. Однак, звернувшись до слоника англійської мови з’ясували, що слово «control», крім значення «контроль», означає також «регулювання», «управління». І саме так треба розуміти його сутність як сучасної концепції управління підприємством. А фахівців, які виконують такі управлінські функції, прийнято називати «спеціалістами з контролінгу», але не «контролерами».
На завершення заняття студенти засвоїли, що завдання контролінгу полягає в тому, щоб допомагати менеджерам приймати рішення, вчасно попереджати управлінські помилки, об'єктивно оцінювати сильні та слабкі сторони компанії, виявляти можливості та ризики.
Лобунець Тетяна,
доцент кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту