Студенти-журналісти НУБіП взяли участь у дискусії «Лінгвістичний ландшафт столиці України»

17 лютого 2022 року
У межах співпраці між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка викладачі та студенти спеціальності «Журналістика» на засіданні лінгвістичного клубу «ЗМовники» обговорили актуальні питання в межах теми «Лінгвістичний ландшафт столиці України».

Одним із пріоритетних напрямків діяльності кафедри журналістики та мовної комунікації, скерованого на розширення можливостей студентів із отримання освіти та набуття ними професійного досвіду, є співпраця з іншими закладами вищої освіти України.


Так, 15 лютого 2022 р. викладачі та студенти спеціальності «Журналістика» мали нагоду взяти участь у засіданні лінгвістичного клубу «ЗМовники» Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Зауважимо, що сумісні заходи студентів двох базових закладів вищої освіти України стали вже традиційними і відбуваються на постійній основі. Ця зустріч об’єднала учасників навколо надважливої теми «Лінгвістичний ландшафт столиці України».

 

Гостя зустрічі – Ольга Шевчук-Клюжева, кандидатка філологічних наук, членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови, голова правління громадської організації «Центр наукових досліджень і соціальних ініціатив «НАШ ПРОСТІР», засновниця та креативна директорка студії графічного дизайну «Perfekt Design Company» – запропонувала такі питання для обговорення:

  • картина мовного простору столиці,
  • перспективність соціолінгвістичного напряму для української мовознавчої науки,
  • найбільш контроверсійні назви місцевих бізнесів.

 

До розмови долучились не лише студенти, а й відомі в Україні та за її межами науковці: Любов Струганець (Тернопільський державний національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка), Тетяна Семашко, Наталія Адамчук (Національний університет біоресурсів і природокористування України), Сергій Різник (Київський національний університет імені Тараса Шевченка), Валентина Титаренко (Житомирський державний університет імені Івана Франка), Наталія Родюк (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського) та ін.

  

Під час плідної дискусії було з’ясовано, що таке лінгвістичний ландшафт, і як він репрезентований в Україні; визначено основні тенденції називання місцевих бізнесів; простежено за тим, як виглядає сучасне мовне «обличчя» Києва; озвучено рекомендації щодо удосконалення назв, що презентують бізнес; актуальним постало питання: чи можна впливати на процес омовлення?

Сьогодні лінгвістичний клуб «ЗМовники» – це дискусійний майданчик для обговорення нагальних мовних питань. Дякуємо організаторам за можливість долучатись до плідних дискусій і за нові ідеї для досліджень майбутніх журналістів.


Тетяна Семашко,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook