Співбесіди з деканами факультетів та директорами ННІ: продовжуємо традиції якісного навчального і наукового процесів та становимося більш корисним для суспільства

16 лютого 2022 року
     16 лютого 2022 року продовжився цикл співбесід з керівниками факультетів та ННІ. Сьогодні свої здобутки і плани представляли очільники факультетів конструювання і дизайну, харчових технологій та управління якістю продукції АПК, ННІ лісового і садово-паркового господарства. Але про все за порядком.

     Декан факультету конструювання і дизайну Зиновій Ружило доповів про діяльність колективу в 2021 році: стабілізується ситуація з набором студентів, хоча ще був зафіксований певний спад чисельності за рахунок зменшення студентів заочної форми навчання. Непроста ситуація з набором до магістратури, встановлені штучні обмеження у вигляді ЄВІ з іноземної мови, ЄФВВ впливають на відбір майбутніх інженерів. Також турбує колектив факультету низький рівень підготовки в коледжах та технікумах – велика частка абітурієнтів не складають ЗНО і відповідно бажають, але не можуть продовжити навчання в університеті. Науково-педагогічні працівники продовжують взятий темп публікаційної активності, особливо що стосується статей у виданнях, які входять до Скопус. Серед проблем Зиновій Ружило виокремив комерціалізацію досліджень – в поточному році заплановано застосувати новий підхід до діяльності госпрозрахункових підрозділів. Не реалізованим залишається потенціал міжнародної співпраці, а саме набір студентів-громадян інших держав, запровадження програми подвійних дипломів. В 2022 році планується відкрити оновлені лабораторії гальваніки, віртуальної та доповненої реальності, термічної обробки, механіки. Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша закцентував на розширенні тематик дипломних робіт майбутніх будівельників, зокрема щодо використання екологічних будівельних матеріалів. Зиновій Ружило зазначив, що окрім цього планується поглибити архітектурну складову студентських досліджень. Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк завважив на нерівномірній діяльності кафедр: частина колективів постійно беруть участь в конкурсах і займаються наукою, частина в цьому плані пасивна. Декан відповів, що кафедри мають нерівноцінні можливості, проте на вирішення цієї проблеми наукові проекти розроблятимуться міжкафедральні. Ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на підготовці випускників бакалаврату до вступу в магістратуру, зокрема поглиблення знань з іноземної мови. Зиновій Ружило запевнив, що студенти мають подвійну підготовку – відвідують університетські курси та слухають частину дисциплін іноземною мовою. Заступник декана Юрій Ромасевич озвучив наукові «родзинки» колективу: розумні машини, мехатроніка, нанотехнології.

 

     Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко доповіла про основні досягнення колективу і плани на майбутнє. Минулого року факультет вдало здійснив набір студентів на навчання за двома спеціальностями. Успішно пройдено дві акредитації освітніх та освітньо-наукових програм. Ректор закцентував на кадровому забезпеченні науково-педагогічного колективу, на що декан зазначила: пошук фахівців постійно триває та разом з тим проходить підготовка власних докторів наук. Проректор Сергій Кваша поцікавився перспективами розширення контингенту студентів, оскільки минулі роки набір говорить про певну усталеність в кількості студентів. Декан Лариса Баль-Прилипко закцентувала на унікальності освітніх програм факультету, що дає впевненість в рості кількості абітурієнтів. Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук звернувся до декана щодо активізації і наповнення реальним змістом співпраці з Університетом штату Пенсильванія – започатковані спільні курси мають набирати обертів. Також уваги потребує діяльність госпрозрахункових підрозділів. Начальник навчального відділу Ярослав Рудик торкнувся питання додаткових балів до академічного рейтингу, зокрема організації деканатом можливостей і заходів для студентів аби вони їх набирали. Декан виокремила тут роботу наукових гуртків та участь молоді в різноманітних експозиційних заходах. Проректор Вадим Кондратюк поцікавився співпрацею з кафедрою конярства і бджільництва – розроблений і отримає фінансування відповідний науковий проект. Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко запитав готовність колективу до реконструкції віварію.

 

     Завершив сьогоднішній день співбесід очільник навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. Якщо минулого року на 60 осіб зріс набір на бакалаврат, то ситуація з магістратурою є провальною, що відповідно потягло за собою скорочення ставок науково-педагогічних працівників. Водночас активно провадилася наукова робота, хоча ця робота є нерівномірною серед кафедр інституту. Більше 40 осіб навчається в аспірантурі, що дає впевненість говорити про підсилення кадрового потенціалу. Матеріально-технічна база поповнилася дев’ятьма оновленими лабораторіями із сучасним обладнанням. Заступник директора Роман Василишин зупинився на наукових темах, які є провідними в дослідженнях науковців галузі – дистанційне зондування із залученням машинного навчання, використання біологічних маркерів для визначення потенційних хвороб дерев тощо. Проте колективу потрібні суспільно значущі теми, які б робили інститут, університет відомим не тільки в професійному колі, а й на загал. Роман Василишин озвучив прохання переглянути структуру витрат за договорами надання наукових послуг – збільшити частку заробітної плати виконавців. На що проректор Вадим Кондратюк зазначив, що вона вже переглянута і збільшена до 60%. Заступник директора Галина Домашовець доповіла про систему виховної роботи. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко поцікавився перспективами облаштування нових лабораторій в інституті. Петро Лакида зазначив, що перелік таких підрозділів сформований, проводиться пошук засобів для реалізації планів. Ярослав Рудик відмітив поліпшення рейтингових показників діяльності науково-педагогічного колективу та поцікавився планами збереження динаміки та нарощування потенціалу. Петро Лакида закцентував на публікаційній активності, дослідницькій роботі, виваженій кадровій політиці. Ректор Станіслав Ніколаєнко поставив завдання колективу – показати суспільству зразковий зелений університет.

 

     Підбиваючи підсумки сьогоднішнього дня, ректор Станіслав Ніколаєнко побажав підрозділам, їхнім колективам міцного здоров’я, мирного неба, нарощення співпраці з роботодавцями, забезпечення високої якості навчального процесу, сучасних тем наукових досліджень і відповідно реальних, відчутних результатів.

Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook