Як на Стрітення в НУБіП

15 лютого 2022, 8:31

15 лютого у християнському календарі – свято, що носить назву Стрітення Господнього, день, який завершує цілий сорокаденний святковий цикл з дня Різдва Христового. У християнські календарі цей день увійшов тому, що подія, яка згадується сьогодні, є не тільки знаковою, але й однією з ключових моментів, що свідчать про високу місію, яку поклав Бог на Ісуса Христа, і вперше в історичних документах згадується вже в IV столітті нашої ери.

   За народним звичаями, Стрітення здавна символізує зустріч зими з весною, часто з цього приводу казали: "Цього дня лютий до березня приїхав". З цим святом пов’язано багато прикмет, за якими можна буде судити про хід цілого року:
    якщо в ніч на Стрітення небо чисте — яблука і груші добре вродять;
    якщо на Стрітення почнеться відлига — весна буде пізньою;
    сильний вітер на Стрітення — погана прикмета для посівів;
    ясна і тиха погода на Стрітення до теплої і м'якої весни;
    якщо виставити тарілку з зерном на ніч на вулицю і зранку на зерні буде роса, буде врожай, якщо зерно буде сухим – рік буде з поганим врожаєм…
   У цей день не можна прибирати в будинку, займатися важкою фізичною роботою, шити і вишивати, вирушати в далеку дорогу, а особливо – сваритися.
   Не можна в цей день і нудьгувати, адже Стрітення Господнє – це світле та радісне свято. Саме тому в цей день молодь влаштовувала гуляння, співала пісні-замовляння на теплу погоду і ранню весну.
   І наш творчий колектив пропонує вам порадіти першим сонячним дням і закликати весну разом:

          

 

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook