Декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко розповіла в телепрограмі «Якісне життя» про шкідливість харчових ароматизаторів

14 лютого 2022 року

      В цьому питанні розібратися допоможе програма «Якісне життя» з експертом деканом факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, д.т.н., професором Ларисою Баль-Прилипко.

      Ароматизатори це добавки, які призначені для додання, посилення  харчовим продуктам смаку і аромату. Вводяться в харчові продукти в таких кількостях, щоб вміст смакоароматичних речовин приблизно відповідав їх вмісту, проте при помітному перевищенні цих кількостей органолептичні властивості харчового продукту погіршуються і споживчі якості продукту втрачаються. Не допускається використання ароматизаторів для усунення зміни аромату харчових продуктів, обумовленого їх псуванням або недоброякісністю сировини.

      Багато хто вважає, що, буквально, всі харчові добавки − це хімія, і тому вони, безперечно, є шкідливими. Однак, насправді, Е-добавки застосовуються для забезпечення відповідності санітарно-гігієнічним нормам у харчовій промисловості, затвердженим регулюючими інстанціями. Частина добавок є дійсно шкідливою (нітрит натрію для ковбас), але на практиці вони не є забороненими, оскільки це найменше зло, що дає можливість забезпечити товарний вигляд продукту і, відповідно, об'єм продаж (досить порівняння червоного кольору магазинної ковбаси із сірим кольором домашньої). Інші добавки вважаються досить безпечними (молочна кислота, лимонна кислота, сахароза та ін.). Однак, варто розуміти, що спосіб синтезу тих чи інших добавок у різних країнах є різним, тому рівень їх безпечності, також, є різним. Наприклад, синтетичні оцтова або лимонна кислоти, отримані мікробіологічним способом, можуть мати домішки важких металів, вміст котрих у різних країнах нормується по-різному.

     Вберегти дитячий та дорослий організм від такого непотрібного йому пливу харчових добавок не так вже й важко:

  • Намагайтесь не давати маленьким дітям магазинні солодощі.
  • Під час покупки уважно прочитайте етикетку продукту. Звісно, всі Е-добавки запам’ятати нереально, але відмітити собі основні некорисні цілком реально (або ж використовувати спеціальні додатки для телефону). 
  • Не купуйте продукти із занадто яскравими кольорами та неприродно різкими запахами. Найбільш безпечними солодощами для дітей є пастила, білий зефір або халва.
  • Змалечку привчайте дитину їсти сухофрукти та горіхи замість цукерок.
  • Обходьте стороною продукти з неприродно довгим терміном придатності.
  • По можливості виключіть з раціону чіпси, хот-доги, бургери, готові сніданки, обіди та вечері.

Будьте обережні та здорові !!!

Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook