У НОГУ З ЧАСОМ!

11 лютого 2022, 21:06

      Упродовж своєї історії людство зазнавало модернізацій власного ціннісного світу, при цьому, на місце зруйнованих соціально прийнятих зразків і норм поведінки приходили нові орієнтири. Сучасні філософи та науковці зазначають, що, починаючи з 1920 р., криза європейської культури перейшла на нову стадію. Все частіше сенсом існування суспільство обирає матеріальне збагачення, якому підкорює науку, мистецтво й людське життя.

     Суттєвим показником морального здоров’я нації завжди було ставлення людей до тварин і навколишнього середовища. Аналіз статусу тварин у різні епохи та в різних країнах засвідчує, що між ставленням людей до тварин і рівнем духовного розвитку суспільства існує певна залежність.

     Одним із засновників ідеології гуманних форм ведення сільського господарства був японський філософ Мокиши Окада (1882-1955), який вважав, що сільське господарство має вирішувати такі завдання: пропонувати продукти харчування, які не тільки підтримують життєдіяльність, а й поліпшують здоров’я людей; бути економічно вигідним для виробника і споживача; виробляти продукти в кількості, що є достатньою для задоволення потреб зростаючого народонаселення, не порушуючи біологічної рівноваги у природі, бути екологічно безпечним; використовувати досить прості, стабільні та доступні методи й засоби ведення господарства.

      Хоча зоозахисники по всьому світу і виступають проти вбивства тварин заради їжі, хутра, або з іншою метою, на сьогодні зрозуміло, що відмовитися від такого їх використання є неможливим. Тож людина поки що пішла іншим шляхом — шляхом максимальної гуманізації при утриманні та забої тварин.

      Отже, питання гуманного ставлення до тварин у сучасному світі є актуальним. А органічне тваринництво якраз саме це й передбачає.

   Процеси органічного виробництва, виготовлення екологічно безпечних продуктів набувають все більшої важливості та актуальності. Сьогодні до пріоритетних напрямів розвитку вітчизняної економіки держава відносить органічне виробництво.

    Висококваліфікованим спеціалістам сільського господарства, особливо галузі тваринництва, належить велика роль у забезпеченні потреб населення України та інших країн продуктами харчування, у тому числі, одержаними за органічного виробництва – м’ясом, молоком, яйцями, медом, а також забезпечення легкої промисловості цінною органічною сировиною – вовною, шкірою тощо.

    Тому нам, викладачам факультету тваринництва та водних біоресурсів, одного з найкращих факультетів університету, належить важлива місія – підготувати фахівця, який буде відповідати вимогам сьогодення щодо виробництва конкурентоспроможної органічної продукції тваринництва.

    Починаючи з другого семестру, на вибір студента університету факультет тваринництва та водних біоресурсів, окрім інших цікавих та актуальних дисциплін, пропонує для вивчення дисципліну «Технологія органічного виробництва продукції тваринництва».

    Мета вивчення дисципліни полягає у підготовці фахівців професійного рівня, спроможних самостійно займатися органічним тваринництвом із залученням теоретичних знань з біології тварин, особливостей їх розведення, годівлі, утримання та технології виробництва й переробки органічної продукції.

   Завдання дисципліни полягає у формуванні знань студентів з таких питань: народно-господарське значення органічного виробництва у галузі тваринництва; оцінка продуктивних якостей сільськогосподарських тварин при органічному виробництві; значення кількісної та якісної потреби у кормах при органічному виробництві; технологічні норми органічного виробництва, маркування та сертифікація продукції українських виробників за національними стандартами та відповідно до вимог ЄС.

     У результаті вивчення дисципліни студент буде знати: основні принципи органічного сільського господарства; фізіологічні та біологічні особливості тварин різних видів, пов’язані з їх утриманням, доглядом, годівлею та відтворенням в умовах органічного виробництва; взаємозв'язок продуктивності сільськогосподарських тварин з їх годівлею, якістю кормів, а також породними особливостями; біологічні, організаційні, економічні, юридичні закономірності процесів органічного виробництва, первинної переробки та реалізації органічної продукції.

     І першими зі студентів, кому було анонсовано викладання даної дисципліни, стали студенти 2 групи 3 курсу СТН. Студенти, які стоять на порозі вибору: отримувати ОС «Магістр» чи не отримувати? Які умови вступу та що вони вивчатимуть, вступивши до магістратури?

    Щоб відповісти на усі актуальні питання, було проведено організаційну годину, на якій розглянули актуальність вступу на ОС «Магістр», можливість проходження курсів з підготовки до ЄВІ та вивчення цікавих і актуальних, на сьогоднішній час, дисциплін. Однією з таких є «Технологія органічного виробництва продукції тваринництва». Студенти активно обговорювали усі питання, але особлива увага та зацікавленість була викликана органічним виробництвом.

     Отже, ми будемо намагатися донести молоді знання про технологію отримання продуктів харчування тваринного походження високої якості за гуманного ставлення до тварин зі збереженням навколишнього середовища, оскільки у ХХІ ст. це стало вагомим елементом ведення сучасного господарювання й важливою складовою етичного, культурного та екологічного виховання громадян, а, відповідно, високого рівня громадського та політичного життя усіх економічно розвинутих держав.

Світлана Базиволяк,
доцент кафедри технологій у
птахівництві, свинарстві та вівчарстві

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook