Графічна підготовка майбутніх фахівців – не тільки фундаментальна дисципліна для конструкторів, а і невідє’мна частина загальноінженерної підготовки для інших спеціальностей

13 лютого 2022 року

Графічна підготовка є необхідною складовою підготовки фахівців інженерного профілю. Не так давно вона входила до обов’язкових предметів для вивчення у школі. На жаль, ситуація щодо вивчення цього предмета змінилася як у школі, так і у закладах вищої освіти не в кращу сторону. Незважаючи на численні спроби спільноти викладачів і науковців не допустити скорочення годин на викладання графічних дисциплін, це скорочення все-таки відбувається. І ця тенденція характерна для всіх ЗВО не тільки України, а і інших держав.

Саме ці питання були поставлені в порядок денний робочої наради проректора з науково-педагогічної роботи Василя Шинкарука, яка відбулася на факультеті конструювання та дизайну. Сам Василь Дмитрович зазначив, що розуміє важливість цієї дисципліни у підготовці студентів різних спеціальностей. Мало того, він, будучи школярем, добре пам’ятає, як сам виконував завдання із креслення і досі вважає (будучи в даний час філологом!), що цей предмет є важливим для підготовки фахівців різних спеціальностей. Завідувач кафедри, професор Сергій Пилипака в підтвердження сказаного навів приклад, коли суть технічного рішення, винаходу, патенту на винахід буває неможливо оформити без належного володіння навичками передавати ці рішення за допомогою креслень. Без навичок складання навіть найпростіших схем потенційний винахідник не може оформити заявку на патент.

Зустріч на кафедрі розпочалася із аудиторії, яка запланована під лабораторію віртуальної і доповненої реальності. Вона зараз перебуває в стані ремонту, проте завдяки комп’ютерним технологіям була надана можливість всім присутнім на зустрічі побачити, як вона виглядатиме після ремонту. Доцент Андрій Несвідомін розробив програмне забезпечення, завдяки якому через спеціальні окуляри можна було побачити цю ж аудиторію після ремонту із розставленими столами і обладнанням із врахуванням реальних розмірів кімнати.

Сергій Пилипака коротко проінформував про стрімкий розвиток графічних технологій в останні два десятиріччя. Якщо раніше протягом десятків і навіть сотень років інструментами побудови зображень інженерної графіки були олівець, лінійка, гумка, циркуль, то зараз ситуація докорінно змінилася і змінюється далі. Проректору Василю Шинкаруку було показано плакати, побудовані на плоттері на початку біля двадцяти років тому. На той час це були передові технології. Однак після того змінилося два покоління плоттерів (із олівцями і струменеві), а в даний час вони практично стали не потрібними у зв’язку із переходом на безпаперові технологіїї. Те ж саме стосується виконання креслень з допомогою комп’ютерних технологій. З’явилося багато систем комп’ютерної графіки. Спочатку була 2-Д графіка (зображення на площині), потім 3-Д графіка (зображення у просторі), потім твердотільне моделювання, коли основну роботу формування деталей і вузлів бере на себе комп’ютер. І це не межа. Технології стрімко розвиваються далі. І потрібно відчувати напрямок цього розвитку, щоб не опинитися позаду і не наздоганяти.

Василь Шинкарук підтримав кафедру і відзначив правильний напрямок її розвитку. Було обіцяно підтримку у проведенні ремонту, а також в заміні меблів, які відслужили свій термін. І окреме зауваження – не зважаючи на в цілому правильний напрямок роботи кафедри і особливо навчальної, потрібно все-таки підтягнутися по загальному рейтингу кафедри, який останні роки знаходиться далеко позаду серед інших кафедр. І ще одне важливе рішення, прийняте в результаті зустрічі – включити основи дисципліни «Інженерна графіка» у вирівнювальний семестр для ліквідації прогалин із креслярських навичок для вступників, які не вивчали предмет у школі.

Зіновій Ружило,
декан факультету конструювання та дизайну

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook