Практикуючий лікар з ультразвукової діагностики дрібних тварин Галина Мазуркевич: «Лікар ветеринарної медицини – це професія за покликанням!»

13 лютого 2022 року
  • Представтесь, будь ласка, та розкажіть про себе.

     — Мене звати Мазуркевич Галина Анатоліївна. Я закінчила з відзнакою факультет ветеринарної медицини Національного аграрного університету у 1996 році. Навчаючись на третьому курсі, я почала працювати асистентом лікаря в ветеринарній лікарні Печерського та Старокиївського районів в м. Києві, де і почалась моя кар’єра ветеринарного лікаря після закінчення alma mater. Спочатку працювала на посаді лікаря-терапевта, а з 2004 року і по даний час займаюся вузько направленою спеціалізацією – ультразвуковою діагностикою дрібних тварин. На сьогоднішній день я працюю в декількох клініках: «Ветеринарний центр Г. Чернічко» в місті Києві та «Animal Health West» в с. Мила. На базі навчального центру клініки «Рудий кіт» проводжу «Школу ультразвукової діагностики з Галиною Мазуркевич», як слухач і спікер, приймаю участь у локальних та міжнародних конференціях, друкуюсь в спеціалізованих виданнях.

  • Як Ви прийшли в свою професію?

     — Професію я обрала для себе ще з юних літ. Адже моя родина – це династія лікарів ветеринарної медицини. З дитинства я з вулиці приносила додому кошенят і цуценят, годувала їх, піклувалася, шукала їм нові домівки. Намагалась допомогти тваринам і в майбутньому бачила себе тільки ветеринарним лікарем, тому без вагань, після закінчення школи вступила на факультет ветеринарної медицини.

  • Скажіть, будь ласка, що вам запам’яталося найбільше з періоду навчання на факультеті ветеринарної медицини, яких викладачів Ви згадуєте?

     — Найкращі роки – це студентські, тому що це був час пізнання цікавого! Нові знайомства, навчання, практики в колгоспах і клініках, спілкування з видатними професорами, викладачами, які стали для мене вчителями в професії: Колесником В.Я., Борисевичем В.Б., Науменко В.В., Харченко С.М., Макаріним А.О. та багатьма іншими видатними особистостями з нашого факультету.

  • На вашу думку наскільки є цікава та перспективна професія ветлікаря?

     — Це чудова, корисна і позитивна професія. Найдавніша і найгуманніша професія у світі. Люди, які обрали цей фах, заслуговують на пошану тому, що вони з сміливістю приймають рішення, що до поліпшення здоров’я «братів наших менших», використовуючи свої знання та навики.

  • Чи пам’ятаєте ви першу тваринку, якій допомогли?

     — На жаль, це не можливо запам’ятати, тому що за довготривалу практику ми переживаємо дуже багато і радощів, і співчувань, і втрат. Запам’ятовуються помилки, над якими ми проводимо довготривалу роботу. Для цього потрібно увесь час вчитись, щоб надалі робити все правильно в діагностиці, лікуванні, в порадах власникам.

  • Розкажіть як зазвичай минає ваш робочий день? Які є особливості у вашій роботі?

     — Робочий день проходить дуже насичено. Щодня наш колектив приймає багато різних пацієнтів, тому ми повинні бути готовими до ненормованого робочого графіку, адже тваринам не можна випити таблетку і почекати до ранку. Огляд тварин вимагає знань та умінь, які можна отримати тільки під час навчання, а саме на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України. Тому лікар ветеринарної медицини повинен добре володіти усіма знаннями, отриманими у виші. Якщо порівнювати професії лікаря гуманної та ветеринарної медицини, то різниця насамперед у діагностиці. Адже з твариною не можна поговорити та зібрати анамнез. Вона не розкаже, що і де болить. Лікар повинен знайти і дослідити сам. Нам допомагає у роботі не інвазивний метод візуальної діагностики (УЗД), за допомогою якого ми проводимо дослідження внутрішніх органів і систем у дрібних домашніх тварин. Високі технології сучасних УЗ апаратів дозволяють побачити найдрібніші патології - конкременти в жовчному міхурі, нирках, сечоводах, ураження паренхіми печінки, нирок, селезінки, серця в початкових стадіях патологічного процесу. Під контролем УЗД можливо проводити центези рідин з черевної, грудної порожнин та перикарду, що являється допомогою при ургентних станах в тварин, а також проводити біопсії новоутворень в порожнинах. Розпізнати вагітність від 21 дня у собак, та 11 днів у кішок, визначити життєздатність плодів та ін.

  • Щоб Ви порадили абітурієнтам у 2022 році?

     — Зараз, коли молодому поколінню потрібно прийняти рішення ким стати, раджу без вагань обирати факультет ветеринарної медицини НУБіП України і при здачі документів ставити перший пріоритет, бо як кажуть «Лікар лікує людину, а ветеринар – усе людство». Це чудова професія, завдяки якій, ми допомагаємо тваринам і змінюємо світ на краще.

  • Я дуже дякую Вам, Галино Анатоліївно, що попри щільний графік, знайшли час для спілкування. Успіхів Вам у вашій роботі.

     — Дякую і Вам та бажаю міцного здоров’я і творчого натхнення. До нових зустрічей.

Розмову вела професор кафедри
анатомії, гістології і патоморфології тварин
ім. акад. В.Г. Касьяненка
Надія Дишлюк

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook