Працюємо разом, щоб нагодувати світ

9 лютого 2022 року
     «Working together to feed the world» («Працюємо разом, щоб нагодувати світ») – гасло, під яким вже понад століття працює Всесвітня наукова асоціація з птахівництва – World’s Poultry Science Association – найбільша міжнародна громадська птахівницька організація, що представлена у 80 країнах світу та налічує більше ніж 8000 членів.
     Провідна місія організації – прагнення до удосконалення знань та розуміння всіх аспектів птахівничої науки та птахівничої індустрії. Її головна роль – заохочення та допомога у полегшенні зв’язків між науковцями, дослідниками та освітянами, а також ознайомлення спільноти з науковими розробками та впровадження їх у виробничий процес різноманітних секторів промисловості.
     Українському відділенню ВНАП у цьому році виповнюється 30 років – воно було створене у 1992 р. як добровільна асоціація вчених і спеціалістів з птахівництва, з метою сприяння обміну знань в усіх галузях птахівництва. Першим президентом УВ ВНАП став академік Української академії аграрних наук, доктор біологічних наук, професор М.І. Сахацький, наразі – завідувач кафедри біології тварин НУБіП України. Нині відділення очолює І.А. Іонов, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України, завідувач кафедри анатомії та фізіології людини ХНПУ ім. Г.С. Сковороди.
     Почесну й відповідальну посаду секретаря Українського відділення ВНАП посідає доцент кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві НУБіП України, д.і.н. В.В. Мельник. Членами організації є науковці нашого університету – як науково-педагогічні працівники, так і аспіранти (проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності В.М. Кондратюк, професори Н.П. Прокопенко, М.Ю. Сичов, С.О. Костенко, доценти С.М. Базиволяк, Н.В. Богданова, Л.М. Зламанюк, Р.М. Уманець, аспірант І.М. Волошин та ін.).
     Членство у ВНАП надає можливості приймати участь у конгресах, конференціях, симпозіумах і семінарах під егідою цієї організації, одержати гранти для участі у конференціях, які проводять щораз у різних країнах світу, отримувати новітню й ексклюзивну інформацію про досягнення провідних птахівницьких організацій світу в науковому й практичному птахівництві, зокрема і науково-практичний журнал з птахівництва World's Poultry Science Journal.
     Під егідою ВНАП у нашій країні проводилися Всеукраїнські конференції з птахівництва з міжнародною участю, у роботі яких брали участь представники Ради ВНАП, науковці, викладачі, працівники птахогосподарств і підприємств з виробництва продукції для птахівничої галузі з України, Росії, Білорусі, Німеччини, країн Прибалтики, Туреччини та інших країн світу.
     Видатною подією для всіх птахівників є проведення Всесвітніх конгресів з птахівництва, які проводяться раз на чотири роки. Варто відзначити, що саме Київ приймав учасників XIII Всесвітнього конгресу з птахівництва у 1966 році – і це був перший та єдиний випадок проведення форуму такого рівня на теренах країн колишнього союзу, що свідчило про міжнародне визнання здобутків українського птахівництва. Науковці кафедри технологій у птахівництві, свинарстві тавівчарстві представили матеріали до участі у роботі Всесвітнього конгресу з птахівництва-2020, але внаслідок епідеміологічної ситуації у світі його проведення перенесено на серпень 2022 року.
     Реалії нинішнього часу призвели до появи й нових можливостей. Так, значно збільшилась кількість онлайн-заходів, що проводяться під егідою ВНАП, до яких активно долучаються члени асоціації, зокрема і нашого університету.
     Дистанційний формат проведення конференцій дозволяє ознайомитись з сучасними дослідженнями у птахівництві, значно підвищити свою професійну кваліфікацію, налагодити діалог з іноземними колегами. Крім того, це також і гарна можливість, яку ми використовуємо ‒ долучити студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів, які цікавляться птахівничою наукою, до світових досягнень галузі.
 
 
Наталія Прокопенко,
професор кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook