ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України впроваджує інноваційні практики для підвищення кваліфікації інженерів-енергетиків

7 лютого 2022 року
    Навчально-науковий інститут енергетики, автоматики і енергозбереження впродовж останніх років виконував наукові проєкти, створив сучасне матеріально-технічне забезпечення лабораторій, чим привернув увагу фахівців з освітянського та бізнесового середовища.

    Впродовж 2021 року було створено електронний навчальний ресурс для навчальних курсів, підвищення кваліфікації, тренінгів тощо на замовлення підприємств, які працюють в енергетичній сфері. Це суттєво розширило можливості для фахових комунікацій та поглиблення співпраці з представниками центральних органів виконавчої влади, громадських об’єднань, експертних об’єднань.
    Саме таке бачення реалізації освітніх проєктів за межами ліцензійної діяльності дозволило розвивати спільно з провідними компаніями галузі сучасні напрями: інтернет речей, динамічний енергоменеджмент, інтелектуальні системи керування високотехнологічними виробництвами АПК, технології віртуальної і доповненої реальності в енергетиці, надійність розподільних мереж з відновлюваними джерелами на базі Smart Grid технологій і ін.
   Сьогодні ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження забезпечує підвищення кваліфікації інженерних кадрів операторів системи розподілу електроенергії - ДТЕК «Київські електричні мережі» і «Київські регіональні електричні мережі», ПАТ «Черкасиобленерго», інсталяторів сонячних електростанцій компанії «АТМОСФЕРА».
   У січні-лютому на базі ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження проходили підвищення кваліфікації інженерно-технічні працівники ПАТ «Черкасиобленерго». Особливістю кожного заняття стали дискусії-обговорення сучасних напрямків розвитку електроенергетики з презентацією нових інноваційних розробок кафедр електропостачання ім. проф. В.М. Синькова та електротехніки, електромеханіки і електротехнологій.
    Не оминули учасники курсів і надзвичайну важливу тему забезпечення надійності електричних мереж шляхом секціонування з впровадженням сучасних комутаційних апаратів – реклоузерів. Ця проблема є надзвичайно актуальною для галузі і обумовлена формуванням нових інвестиційних програм підприємств, впровадженням RAB-регулювання, виникненням проблемних питань при формуванні стимулюючого тарифоутворення між національним регулятором НКРЕКП та енергетичними компаніями системи розподілу електричної енергії. Саме такі питання висвітлив у відкритій лекції доцент кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова Олександр Гай.
   Особливістю висвітлення теми надійності електричних мереж під час вебінару з інженерами ПАТ «Черкасиобленерго» стало підключення до дискусії відомих експертів галузі: Сергія Чеха, ексзаступника Міненерго України, заступника голови Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України; Анатолія Замулка, заступника голови Державної інспекції енергетичного нагляду України; Сергія Пєскова, ПАТ "ЕК Одесаобленерго"; Олександра Ніверчука, голову Правління АТ «Чернівціобленерго»; Андрія Огнєва, члена НКРЕКП; Юрія Остап'юка, члена НКРЕКП; Юлії Задорожнюк та Юрія Підгорного, предстаників Міненерго України; Костянтина Комарова та Павла Петрова, представників «Таврида Електрик Україна".

    У доповіді були представлені матеріали техніко-економічного обґрунтування місць встановлення засобів автоматичного секціонування (реклоузерів) в електричних мережах розподільних компаній за критерієм мінімізації показника надійності SAIDI. Запропоновано використовувати метод питомих показників надійності з можливістю переходу на індивідуальні значення за умови мікромоделювання процесів в мережі.
    Результатом наукового пошуку кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова стало формування питомих показників, які визначають ефективність капіталовкладень з урахуванням зменшення на одиницю часу показника надійності SAIDI. Такі дослідження вже не один рік тривають в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України у співпраці з компанією "Таврида Електрик Україна".
   Під час дискусії учасники торкалися питань доцільності використання питомих показників надійності, формування єдиного формату представлення схем електричних мереж, дослідження стану структури електричної мережі, а саме відсотку замкнених електричних мереж та доцільності переходу до цього режиму, впливу засобів підвищення надійності на якість та ефективність розподілу електричної енергії. Значна увага була приділена ранжуванню різних технічних рішень за економічними критеріями.
   По завершенні жвавої дискусії і обговорення поставлених питань, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун запропонував відпрацювати дорожню карту подальших спільних кроків всіх зацікавлених сторін:

  • започаткування постійно діючого науково-практичного семінару на майданчику ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження з питань надійності розподільних мереж;
  • утворення фахового експертного середовища та визначення напрямів нормотворчої та дослідницької роботи за даним напрямом;
  • створення демонстраційної зони – навчального полігону розподільної мережі 10 кВ з пунктами секціонування, відкриття навчальних курсів і підвищення кваліфікації для фахівців енергетичних компаній.

    ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження висловлює щиру вдячність учасникам вебінару за фахову дискусію та цікаві пропозиції щодо розв’язання питань надійності в системах розподілу електричної енергії. З особливими словами вдячності звертаємось до фундаторів створення навчального полігону розподільної мережі 10 кВ з пунктами секціонування на базі реклоузерів ПАТ «Черкасиобленерго» та компанії "Таврида Електрик Україна".

Гай Олександр,
доцент кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова
Козирський Володимир,
завідувач кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook