Роздуми студента факультету тваринництва та водних біоресурсів про улюблену спеціальність

28 січня 2022 року

     Для початку я б хотів зазначити, що являє собою аквакультура. Отже, термін аквакультура означає сільськогосподарську діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування об’єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції та її реалізації, виробництва кормів, відтворення біоресурсів, ведення селекційно-племінної роботи, інтродукції, переселення, акліматизації та реакліматизації гідробіонтів, поповнення запасів водних біоресурсів, збереження їх біорізноманіття, а також надання рекреаційних послуг.
     Оскільки я люблю водні організми (особливо рибу) та воду в цілому, тому і обрав свою спеціальність, не читавши визначення про аквакультуру. Проте я й подумати не міг, що цей термін буде настільки широкий в розумінні самої аквакультури… Це дуже нестандартна та цікава спеціальність.

  • Чому я обрав саме спеціальність 204 «Водні біоресурси та аквакультура»?

     — Коли мені виповнилося 6 років, тато вперше повіз мене на риболовлю. Це незабутній день в моєму житті, адже саме тоді я зрозумів чим хочу займатися все життя. Коли я виловив першого свого карася, я неймовірно зрадів, адже ці відчуття перемоги над рибиною виривались зсередини. Я усвідомив, що люблю воду, рибу та всіх мешканців… Так і розпочалася моя любов до водойм – кожні вихідні я їздив на риболовлю, старався впіймати найбільшу рибу.
     Одного разу тато повіз мене на приватну водойму, де я ще більше полюбив свою майбутню улюблену справу, але не риболовлю, а саме аквакультуру. Поблизу тієї водойми, на яку ми приїхали, були величезні басейни, у яких кількість риби була для мене на той час просто незліченна. Тоді я зрозумів, що також хочу вирощувати та доглядати за такою кількістю риби.
     Через тиждень, ми з татом склеїли акваріум, де я поселив першу свою домашню рибу – то був в’юн. Він був надзвичайно прудким та дуже красивим. Але через 6 місяців його не стало… Я дуже сумував за ним і вирішив, що в майбутньому у мене буде не один такий в’юн. Тому, поступивши на спеціальність моєї мрії, я і по цей день іду до цієї мрії… В школі мені дуже подобався урок біології, а саме, коли проходили зоологію, я дуже багато читав додаткової літератури, залишки знань якої допомагають мені і зараз.

  • Моя найулюбленіша на сьогодні дисципліна в НУБіП України.

     — Після вступу в Університет на спеціальність моєї мрії я настільки зрадів, що радість перекривала мені подих. Найбільше мені сподобалася, на даний момент, дисципліна «Гідробіологія», адже саме вона дає змогу побачити велику кількість водних організмів, дослідити їх структуру, спосіб життя та насамперед зрозуміти воду, як одиницю екосистеми та багато чого іншого. Тому ця дисципліна залишається для мене на першому місці. Також мене дуже вразили й самі напрямки досліджень: популяційний і біоценотичний, продукційно-енергетичний, санітарний, екологічної фізіології та біохімії гідробіонтів, токсикологічний, радіоекологічний та інші.

  • Ким я хочу стати після закінчення університету?

     — Моїм мріям немає меж, але всі знають, що мрії колись та й збуваються. Одна з найзаповітніших моїх мрій ‒ це збудувати свою рибну ферму, де я буду вирощувати для початку коропоподібних, а потім і лососевих та осетрових, з яких буду добувати ікру. Починати, звісно, потрібно з малого, тому я вирішив, що для початку я буду займитися, можливо, вирощуванням креветок або селекцією та розведенням рідкісних акваріумних риб. Саме це може дати мені стартовий капітал для того, щоб я почав вести свою улюблену справу.
     Дехто думає, що на акваріумних рибках не можна заробити багато коштів, але це говорять люди, які не розуміють, що на світі є багато їх видів, які дуже унікальні по-своєму. Одним з таких унікальних видів для мене є Арована. Ця рибка дуже вибаглива, у дорослому віці потребує, як мінімум, 500 літрів води в акваріумі, але вона надзвичайно красива і коштує, якщо вона унікальна ‒ від 20000 грн, а якщо ще й вивести завдяки селекції новий окрас, чи може, навіть, форму, то на цій рибці можна заробити не менше 50000 грн. І таких рідкісних видів дуже багато які можуть стати початком розвитку власної аквакультури. Я розумію, що це буде не просто, але найголовніше, що я вже зробив перший крок, поступивши в один із найкращих університетів України на спеціальність моєї мрії ‒ «Водні біоресурси та аквакультура».

  • Дякую НУБіП України, що дає таку унікальну можливість розвиватися в своїй улюбленій сфері та здобувати вищу освіту.

Денис Рудаков,

студент 1-го курсу 1 групи
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook