Фахівці НУБіП України з бджільництва у співпраці з університетом Узбекистану

27 січня 2022, 9:00
     Нині мова йтиме про здобуття вищої освіти з бджільництва на прикладі Ферганського державного університету Узбекистану. Ми не будемо вдаватись до поглибленого аналізу навчального процесу, а торкнемось лише найцікавішого.

     Наша держава посідає перше місце в Європі та п’яте в світі за чисельністю сімей і виробництвом меду. Саме досвід пасічникування українців дав світу відкриття та технології, що сприяло розробці сучасних систем утримання і розведення бджіл, отримання, переробки й використання продукції, запилення рослин.
     Республіка Узбекистан має досить коротку історію розвитку бджільництва. Перших бджіл до Узбекистану завезли приблизно 200 років тому. Бджільництво в цій країні лише набуває становлення та розвитку. Для цього потрібні висококваліфіковані кадри. Підготовку спеціалістів робочих професій в цій країні проводили на рівні коледжів. Заклади вищої освіти розпочали підготовку лише з 2018 року. У трьох провідних вузах до бакалаврату набрано групи за напрямком Зоотехнія (Медоводство), магістратура почне функціонувати із 2023 року. Навчальний план за цим напрямом охоплює дисципліни, що стосуються бджільництва: медоносні рослини; обладнання та пасічний реманент; біологія медоносних бджіл; розведення та утримання бджіл; генетика і селекція бджіл; санітарно-гігієнічні умови бджільництва; технології виробництва і переробки продукції бджільництва; патологія бджіл; маркетинг і менеджмент бджільництва.
     Територія учбового закладу хоч і не велика за розмірами, але охайна, красива та обладнана місцями для відпочинку.

     Навчальний процес в університеті на очному відділенні здійснюють у два потоки: перший – з 8.30 до 12.30; другий – з 13.00 до 18.00. Варто акцентувати, що ставлення студентів до викладачів – це виключна повага, толерантне ставлення до відвідування занять. Якщо викладач заходить до аудиторії студенти прикладають руки до зони серця і висловлюють подяку на кшталт – ми вітаємо Вас вельмишановний вчитель. Заняття нічим суттєвим не відрізняються від того, як це проводять у нашому Університеті.

     Залежно від зацікавленості до дисципліни аудиторія може змінюватись. Так, на перших парах відвідували заняття студенти лише тієї групи, яка була за розкладом, але згодом їх чисельність почала стрімко зростати. Студенти з інших курсів і факультетів приходили на ті пари, які не були зайняті в учбовому процесі.

     Щороку кафедра конярства і бджільництва, зокрема професор Валерій Броварський, забезпечує, відповідно до договору з ФДУ Узбекистану, читання курсу лекцій для студентів бакалаврату. На жаль суттєвою проблемою в цій співпраці є мова спілкування. Більшість студентів володіють виключно узбецькою мовою. Лектору доводиться працювати з перекладачем, але цей недолік керівництво планує вирішити за 1-2 роки.

     На останок хочеться побажати студентству, викладачам ФДУ Узбекистану сприятливих погодних і медозбірних умов, легкого польоту на цьому поприщі – освоєнні галузі бджільництва і забезпеченні її висококваліфікованими спеціалістами.

Микола Повозніков,
завідувач кафедри конярства і бджільництва


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook