Наукова колаборація викладачів економічного факультету в зимовій школі «СОЦІАЛЬНІ ВИМІРИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТУДІЙ»

20 січня 2022 року
   17 січня 2022 р. розпочалася Міжнародна зимова школа «СОЦІАЛЬНІ ВИМІРИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТУДІЙ» в рамках імплементації проєкту Кафедра Жана Монне «Соціальні та культурні аспекти Європейських Студій» (SCAES), в якій викладачі економічного факультету НУБіП України приймають активну участь. Основною ідеєю проекту є сприяння європейській інтеграції освіти України та розбудова дієвої професійної мережі освітян в Україні та за кордоном.
    Розпочалась робота Зимової школи з вітального слова координаторів проєкту: доктора філософських наук, професора кафедри менеджменту та інноваційних технологій соціокультурної діяльності Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, професора кафедри Жана Моне SCAES, академічного координатора проекту Жана Моне EVDISD Марьї Нестерової та європейського експерту проєкту, професора Університету Генуї, Діани Спулбер.
    Далі професор Марина Дєліні з семінаром «Європейська соціальна політика», в рамках якого тьютор розкрила основні соціальні процеси в Європі, зокрема ЄС. Детально висвітлено питання розвитку ринку праці європейських країн та проблеми, з якими вони стикаються. За даними Євростату пані Марина провела аналітичну оцінку якості життя європейського населення та конкурентоспроможность підприємств ЄС.

    У другій частині першого дня, разом з професором Марьєю Нестеровою були обговорені основні питання Європейської соціальної політики та політики згуртованості. Пані Марья підкреслила, що без зростання згуртованості та зрілості суспільства, об’єднаного новим цілісним світоглядом неможливо подолати сучасну невизначеність, нестабільність, зростання нерівності, бідності, маргінальності, соціальної ексклюзії тощо.
  Другий день роботи Зимової школи присвячений оцінці демографічних процесів в Європі та характеристиці соціальної згуртованості та компетентності. Під час тренінгів слухачам було представлено аналіз досвіду ЄС щодо розвитку соціальних навичок в освіті. Учасники мали можливість під час обговорень визначити особисті та спільні цінності в соціальному прогресі. Професор Марья Нестерова розкрила сучасні практики ЄС з оцінки та розвитку трансверсальних компетенцій.

   Третій день професор Марина Дєліні присвятила розкриттю соціальних моделей Європи. Під час групової роботи з учасниками тьютор відмітила позитивні та слабкі сторони існуючих моделей, а також було визначено рекомендації для їх імплементації в Україні. Всі матеріали для наочності та кращого сприйняття, пані Марина Деліні візуалізовувала з використанням графічних інструментів.

    Друга частина засідання була присвячена розгляду практик соціальної згуртованості в освіті під керівництвом Марьї Нестерової. Професор відзначила найкращі практики ЄС щодо сприяння, фасилітації та ненасильницької комунікації, які можуть бути впроваджені в українську освітню систему. Під час роботи учасники працювали в групах, що значно покращило набуття практичних комунікативних навичок.
     Кожен день Зимової школи закінчується підведенням підсумків, жвавими дискусіями та обговореннями.
     
Робота триває!

Тетяна Собченко,
доцент кафедри статистики та економічного аналізу
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook