Кафедра культурології: Щедрівочка щедрувала, до віконця припадала (ВІДЕО)

15 січня 2022 року
Щедрівочка щедрувала, до віконця припадала.
Що ти тітко напекла, неси нам до вікна,
Чи вареник, чи пиріг неси нам за поріг…
 
    Ось так весело, за давньою українською традицією, звучали 14 січня у навчальному корпусі № 3 щедрівки, даровані колегам працівниками кафедри культурології. Та щедрувальники не просто ходили, а, як годиться, «Козу водили», адже у давнину святкування Нового року та Різдва в Україні супроводжувалося не тільки піснями, але й різноманітними театралізованими та обрядовими дійствами. «Коза» серед них – одне з найпопулярніших і найулюбленіших. 

 

     Водячи Козу на Меланії, на Щедрий Вечір, на Василя від господи до господи, люди мали на меті заворожити врожай на майбутній рік, а також, закликавши силу предків, оживити (разом із народженням нового року) творчу енергію всього Роду. Ще кажуть, що образ кози пов'язаний також із пошануванням померлих предків, бо душі покійних – це опікуни сільського господарства і скотарства. Існує навіть версія, що цей звичай може бути пов'язаний з римськими Брумаліями, коли також відбувалися просякнені магічністю й театральністю свята, присвячені Діонісові, на які учасники одягали цапині маски, бо «душа лану» (сіножаті та рослини взагалі) – це козоподібна істота, що її переслідують женці, й вона ховається в останній сніп.

     Зберігаючи народні традиції, щедрувальники, серед яких професор кафедри, народна артистка України Наталія Шелепницька, доценти кафедри народний артист України Роман Рудий, заслужений артист України Віктор Кавун, завітали у ректорат, де їх гостинно прийняв «Пан Господар» – ректор Станіслав Ніколаєнко.

Сію, сію, посіваю, з Новим роком вас вітаю!
Щоб ви, Пане Господарю,були такі чисті,
як наші святки Пречисті.
Щоб були такі красні,як наше сонце ясне!
Щоб були такі величні,як наш хліб пшеничний! –

бажав присутнім провідний фахівець кафедри Олександр Третяк, дзвінко виводили:

Щедрик, ведрик,
Дайте вареник,
З грушами пироги,
Здоровенькі були! –

викладач Ніна Мелікова, завідувач лабораторіями Ірина Литвиненко, фахівець Тетяна Симоненко, а саме обрядове дійство розіграли фахівець кафедри Анжеліка Федоренко (Коза), викладачі Сергій Дудко (Дід), Вячеслав Борзенков (Циган). «Померлу» Козу рятували усім миром і всілякими способами – і вона таки піднялася і віншувала колектив:

Зичу сили й гаразду, щоб прогнали ви біду!
Зичу урожаю в полі, статку в хаті і стодолі.
Не журби, але забави, не занепаду, а слави
Зичу щиро в цій годині всій НУБіПівській родині!

     І НУБіПівська родина щиро дякувала за подарований настрій – оплесками, сміхом і, звичайно, різними смаколиками.
     Тож хай і у вас, і у нас у Новому році все буде гаразд! Здоров'я усім і процвітання!

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook