НАУКОВІ ПОШУКИ – НА РІВНІ СУЧАСНИХ ВИМОГ: уперше в нашій країні вдалося встановити поширення збудника Toxoplasma gondii у популяціях продуктивних тварин

15 серпня 2014 року

          Токсоплазмоз — поширена у світі і надзвичайно небезпечна хвороба, яка є спільною як для різних видів тварин, так і для людини. Їй в Україні дуже довго не приділяли належної уваги. Дослідження цієї хвороби розпочалось у 2010 році в Національному університеті біоресурсів і природокористування України у рамках наукової теми «Експрес-діагностика та заходи боротьби з токсоплазмозом сільськогосподарських та свійських тварин» і продовжується у контексті тематики «Моніторинг біологічних ризиків для гарантування виробництва безпечної продукції тваринництва належної якості».

 

У лабораторіях Французького агентства з питань продовольства, навколишнього середовища та охорони здоров’я і безпеки
(Мезон-Альфорт, Франція) під час проведення досліджень на токсоплазмоз

          Результати проведених у попередні роки досліджень були представлені і одержали схвальні відгуки на XI Європейському мультиколоквіумі з паразитології (м. Клуж-Напока, Румунія, 2012 р.) та XII Міжнародному конгресі з токсоплазмозу (м. Оксфорд, Великобританія, 2013 р.). Успішному вирішенню поставлених завдань сприяло й стажування в Університеті ветеринарної медицини і фармацевтики (м. Брно, Чехія) та у Національній ветеринарній школі Альфорту (Мезон-Альфорт, Франція).


          На сьогоднішній день у Франції вченими досягнуті значні успіхи у вивченні токсоплазмозу, що й спонукало нас до тісної співпраці з науковцями цієї країни. Так, у період з 12 листопада по 20 грудня 2013 р. згідно з двосторонньою українсько-французькою угодою доценту кафедри паразитології та тропічної ветеринарії Галат Марині Владиславівні була надана можливість пройти стажування та провести наукові дослідження у Національній ветеринарній школі Альфорту, яку очолює вчений зі світовим ім’ям Марк Гогні, через надання урядом Франції гранту для молодих вчених.

 

 Ізоляція збудника токсоплазмозу із свинини

          Стажування проходило, в основному, в дослідницькому відділі імунології паразитарних і мікологічних інфекцій Французького агентства з питань продовольства, навколишнього середовища і охорони здоров’я і безпеки, який є закритим об’єктом. Його керівники професор Надя Хаддад та доцент Раду Блага приклали багато зусиль для успішного виконання поставлених у процесі стажування завдань. Крім того, з дозволу Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та Національної ветеринарної школи Альфорту з додержанням необхідних ветеринарно-санітарних вимог було досліджено на токсоплазмоз 600 проб сироваток крові від різних видів тварин з 8 областей України. Завдяки проведеним дослідженням вперше в нашій країні вдалося встановити поширення збудника Toxoplasma gondii у популяціях продуктивних тварин. Так, зараженість тварин, м’ясо яких споживають люди, виявилась досить високою: серед свиней у середньому по Україні — 16,57%; серед великої рогатої худоби — 13,89%; серед овець — 31,34%. Випробувавши різноманітні методи, вдалося розробити ефективні схеми як прижиттєвої, так і посмертної діагностики хвороби.

          По закінченні стажування нашого молодого науковця керівництво відділу імунології паразитарних і мікологічних інфекцій у зв`язку з відсутністю в Україні вітчизняних діагностикумів передало для проведення подальших наукових досліджень та використання у навчальному процесі НУБіП України сучасні тест-системи французьких виробників для зажиттєвої діагностики токсоплазмозу тварин.

 

Разом з колегами — співробітниками лабораторії Французького агентства з питань продовольства, 
навколишнього середовища та охорони здоров’я і безпеки (Мезон-Альфорт, Франція, грудень 2013 р.)

 
          Хотілося б акцентувати увагу на доброзичливому ставленні, постійній підтримці і фаховій допомозі з боку співробітників дослідницького відділу упродовж усього періоду перебування у Франції. Особлива вдячність і керівництву нашого університету, яке підтримало реалізацію запропонованої угоди. В майбутньому планується продовжити співпрацю у проведенні спільних наукових досліджень між Національною ветеринарною школою Альфорту та лабораторією якості і безпеки продукції тваринництва Національного університету біоресурсів і природокористування України. 


          Отримані останні дані дають підстави стверджувати, що є всі можливості вже найближчим часом виготовити і запропонувати фахівцям ветеринарної медицини України сучасні вітчизняні діагностикуми для діагностики токсоплазмозу тварин, ефективні методи боротьби і профілактики даної хвороби.

Відділ науково-технічної інформації


 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook