Аспіранти кафедри автоматики та робототехнічних систем на зустрічі з висококваліфікованими фахівцями провідних наукоємних компаній

23 грудня 2021 року

   Підготовка докторів філософії – непроста справа. Особливо, коли це стосується інженерних спеціальностей, котрі потребують наявності складного й дорого-вартісних обладнання та спеціалізованих програмних середовищ, уміння використовувати сучасні математичні методи досліджень складних біотехнічних об’єктів. Саме до таких спеціальностей відноситься 151 – Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, підготовка за якою здійснюється на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартиненка (далі АРС). 

   Зазначена спеціальність стрімко розвивається в усьому світі, використовуючи технології Інтернет Речей: «розумні» будинки, автоматизація складних виробництв і технологій, організаційних структур. Зрозуміло, що й Україна не повинна стояти осторонь цього процесу. А оскільки аграрний сектор економіки нашої держави забезпечує близько 40% поступлень валюти, то й аспіранти кафедри АРС повинні бути на відповідному рівні поінформованими про потреби на світовому ринку праці у фахівцях з автоматизації та їх компетентностях. Для цього на кафедру були запрошені наші успішні випускники, доля яких «закинула» в різні куточки світу. Зустріч (відбувалась в он-лайн режимі) супроводжувалась короткими, але вкрай насиченими інформаційно лекціями.
   Розпочав зустріч гарант програми д.т.н., професор Сергій Шворов, який проінформував присутніх про освітньо-наукову програму (далі програма), представив учасникам науково-педагогічних працівників, які задіяні в її реалізації, та самих аспірантів.


Гарант програми підготовки докторів філософії С. Шворов розпочав зустріч

    Після виступу С.Шворова слово надали випускникам.
   К.т.н., доцент Володимир Ботвін (керівник професор Віталій Лисенко), працює на посаді інженера-проєктувальника систем автоматизації фірми Моrаth automatisierung GmbH (Німеччина).


В. Ботвін під час лекції для аспірантів «Особливості інформаційного забезпечення систем автоматизації складних машинних виробництв»

   В. Ботвін розповів про роботу в компанії Morath Automatisierung GmbH, котра спеціалізується на автоматизації виробничих ліній, транспортних систем, використанні робототехніки та спеціального обладнання для автомобільної промисловості на основі застосування комп’ютерно-інтегрованих технологій управління. Із підвищенням рівня автоматизації промислового виробництва потреби у фахівцях з комп’ютерно-інтегрованих технологій в Німеччині постійно зростають. Такі фахівці повинні вміти розробляти робототехнічні системи з використанням технологій розпізнавання образів, штучного інтелекту, Big Data, IoT рішень. В. Ботвін підкреслив, що для управління складними конвеєрними та виробничими системами в Німеччині використовуються високопродуктивні програмовані елементи управління, комп'ютерні системи візуалізації та обробки даних, екранні панелі управління як людино-машинний інтерфейс та інтелектуальні приводні системи. Зазначене забезпечує уникнення небезпечних подій у віддалених точках конвеєрної системи, таких як «пробки», що ненавмисно зупиняють подальше виробництво та його процеси.


Лекція В. Ботвіна зацікавила не лише аспірантів

    Маючи багаторічний досвід з розробки систем автоматизації, В. Ботвін дав багато порад і настанов аспірантам кафедри, відповів на їх запитання, підкресливши, що компетентності та необхідні навички для успішної роботи були закладені ще на кафедрі АРС.


Жваве спілкування

   К.т.н. Дмитро Кальян (керівник професор Валерій Коваль), працює в компанії Google (США). У розрізі навчальної дисципліни «Обробка інформації в комп’ютерно-інтегрованих системах автоматизації», що є складовою освітньо-наукової програми підготовки докторів філософії зі спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», Д. Кальян із США в режимі он-лайн прочитав лекцію «Методи обробки багатовимірних даних у OLAP-системі», коротко проінформував про міжнародний ринок праці для фахівців з автоматизації та історію виникнення компанії Google.


Д. Кальян ознайомив із перспективою розвитку хмарних обчислень

   Д. Кальян відзначив, що компанія була заснована в 1996 р., розробляє і розвиває найпопулярніший в інтернеті пошуковий сервіс, отримуючи дохід, передусім, від реклами завдяки своїй програмі Ads. На сьогодні Google керує понад мільйоном серверів у центрах опрацювання, де обробляють щодня більше мільярда пошукових запитів.


Структура Google хмари

    У 2021 році чисельність персоналу компанії в США становить близько 84 тисяч співробітників, які працюють повний робочий день. Google має онлайн-продукти відомого поштового сервісу Gmail. Окрім того, Google веде розробку мобільної операційної системи Android, яка використовується смартфонами, а також операційної системи Google Chrome OS.


Використання хмарних обчислень світовими IT компаніями

   У лекції Д. Кальян висвітив основні тенденції розвитку хмарних технологій, аналітичних баз даних, інтелектуальних систем збору, обробки та зберігання даних, а також пошукових систем Google. Як відомо, протягом 2021 року компанія Google виділяє понад $7 млрд на розширення мережі дата-центрів та створення десятків тисяч нових робочих місць, де вкрай потрібні фахівці з автоматизації.


Знаменитий пошуковий алгоритм

   На завершення Д. Кальян повідомив, що з великою приємністю згадує часи перебування в аспірантурі на кафедрі АРС, порадив аспірантам серйозно віднестись до вивчення англійської мови, котра тепер стала основним комунікатором в інженерному світі, не забуваючи про інші складові світньо-наукової програми.

Як бачимо, професор В. Коваль задоволений успіхами свого учня

   К.т.н. Дмитро Чирченко (керівник професор Сергій Шворов), працює в компанії Datacair Business Intelligence (Болгарія). Компанія, де працює Дмитро, планує та організовує вантажні авіаперевезення. Для цього використовуються якісні програмні системи, надійні мережі та висококваліфіковані фахівці. Зазначене забезпечує клієнтам широкий спектр продуктів та послуг – від планування до звітності, від вантажного маніфесту до фінансового інтерфейсу. На сьогодні програмне забезпечення та ІТ-послуги функціонують з кількома хмарними сервісами. Це забезпечує можливість користуватись розробками з будь-якого місця світу і мати при цьому надійний захист інформації. Бути поряд із такими розробниками можуть ті, хто опанував сучасні мови програмування, вміють розробляти інтелектуальні системи автоматизації на базі комп’ютерно-інтегрованих технологій та знають іноземні мови.

Д. Чирченко під час лекції про інформаційне та програмне забезпечення інтелектуальних систем автоматизації вантажних авіаперевезень

   Після відповідей на запитання аспірантів Д. Чирченко зазначив, що перебування на кафедрі АРС та успішний захист дисертаційної роботи стали важливим етапом для нього як затребуваного на міжнародному ринку праці фахівця-розробника спеціалізованого програмного забезпечення.

 

Автоматизація планування вантажних авіаперевезень зацікавила!

   Співробітники кафедри АРС у своєму спілкуванні з випускниками аспірантури минулих років зазначили, що отримані результати стали можливими завдяки усталеним традиціям, котрі підтримуються і тепер, – віддавати належне науці. А започаткував ці традиції засновник кафедри академік І.І. Мартиненко.
    На завершення зустрічі у своєму зверненні гарант програми С. Шворов та члени проєктної групи щиро подякували гостям за участь у підготовці аспірантів та за конструктивні рекомендації, що будуть враховані в освітньо-науковій програмі «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».


Ігор Болбот,
доктор технічних наук, доцент кафедри АРС

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook