Сортуй сміття – допомагай природі!

18 грудня 2021, 17:50

     Сортування сміття - це запорука зниження рівня антропогенного навантаження на екосистеми та упередження процесів привнесення забруднюючих речовин в ланцюги екосистем!

  Деякі види відходів (наприклад, батарейки або енергозберігаючі лампи), які часто потрапляють у «загальний» сміттєвий бак, надто небезпечні для довкілля. Це 1 клас небезпеки відходів.  В батарейках містяться важкі метали, які є небезпечними для навколишнього середовища. Серед них цинк, марганець, кадмій, ртуть, нікель та інші. Викинута батарейка піддається корозії, а відтак, шкідливі речовини надходять в ґрунтові води, річки, озера, артезіанські води, тощо. Усього одна маленька, розміром з палець, батарейка може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі. А далі шкідливі речовини можуть потрапити в організм людини або тварини, де будуть накопичуватися.

Сортування допомагає зменшити потрапляння кількість небезпечних відходів, які складуються на сміттєзвалищіах, завдяки їх подальшій утилізації. Без цього сміття буде тільки накопичуватись, адже для різних категорій сміття є різний період часу, інколи тривалий. Більшість відходів, які потрапляють на полігони, придатні для повторного використання: папір, пластик, метал, скло та органічні відходи. Саме тому, їх необхідно здавати до пунктів збору небезпечних відходів.

    В свій час, я свідомо обрала спеціальність Екологія і усвідомлюю рівень і значущість екологічної проблеми, яка стосується систем управління відходами в нашій країні, а також у світі. Тому, в моїй родині ми сортуємо сміття. Приблизно три роки тому, біля сусіднього будинку я побачила кілька різнокольорових контейнерів. У кожного було своє призначення, про що свідчили різні наліпки з відповідними позначками. Ми почали сортувати сміття і це виявилось зовсім не складно. До цього процесу ми долучаємо наших сусідів і знайомих, пояснюючи їм важливість сортування побутових відходів.  

  Впевнена, що згодом сортування стане корисною звичкою для усіх українців, а сортування сміття стане звичною і, в той же час, корисною справою.

 

 

Студентка 2 курсу 2 групи

Спеціальність Екологія

Смірнова Каріна

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook