Викладання дисципліни «Технологія конструкційних матеріалів» англійською мовою

10 грудня 2021 року

На кафедрі технологія конструкційних матеріалів і матеріалознавства факультету конструювання та дизайну технічні дисципліни «Матеріалознавство», «Технологія конструкційних матеріалів» і «Технологія машинобудування» викладаються англійською мовою з 2015 року.

Досвід показав, що найбільш оптимальним варіантом є викладання матеріалу у вигляді презентації на англійської мові на великому екрані, який студенти переписують, а потім читають і перекладають. Викладач при цьому допомагає студентам правильно читати та перекладати. 
Для більш швидкого засвоєння англомовної термінології, що характерна для цих дисциплін, було видано двомовний навчальний посібник «Технологія конструкційних матеріалів» («Construction materials engineering») у 2016 році українською мовою, а в 2017 році англійською мовою (автори Афтанділянц Є.Г., Зазимко О.В., Лопатько К.Г., Іванова О.В.). 
Наявність двомовного посібнику дало можливість виконувати перевірку знань студентів шляхом надання їм тем презентацій з посібнику, які студенти самостійно підготовляли, доповідали та обговорювали на заняттях англійською мовою. 
При підготовки до іспиту по дисципліні «Технологія конструкційних матеріалів», студенти 2 курсу факультету конструювання та дизайну спеціальності 133 - «Галузеве машинобудування» групи ГМАШ-2002 зробили 9 грудня 2021 року презентації англійською мовою, що були присвячені розділам курсу «Технологія конструкційних матеріалів», що наведені на рис. 1. 
Аналіз презентацій показав, що студенти засвоїли наданий їм матеріал, можуть самостійно його систематизувати, готувати цікаві презентації англійською мовою на сучасному рівні, задавати питання один одному та давати відповіді на англійської мові. 
Необхідно позначити, що декілька студентів не обмежились матеріалом наведеним у двомовному навчальному посібнику «Технологія конструкційних матеріалів» («Construction materials engineering»), а самостійно знайшли в інтернеті та додали в свої презентації цікаву інформацію, що не була наведена в посібнику. 
Студент Стопнюк Б.С.  навів фотографії виробів, що отримають шляхом  лиття рідким штампуванням (рис. 2), а студент Миронюк В. А. показав приклади форм для лиття за моделями, що виплавляються (рис. 3).
Студент Назаров М. В. показав ливарні оболонкові форм та вироби, що за ними виготоляються (рис. 4), а студент Потапенко О. А. навів оригінальні схеми електрошлакового лиття (рис. 5). 
Студент Стефанишин В. В. представів ливарні машини для лиття витискуванням (рис. 6).

 

Стопнюк Б.С.
The liquid forging casting 
(Лиття рідким штампуванням)
Яремчук Д.О.
Forging equipment 
(Обладнання для кування)
Стефанишин В. В.
The extruding casting 
(Лиття витискуванням)
Назаров М. В.
The casting in shell (ceramic) mould
(Лиття в оболонкові (керамічні) форми)
Потапенко О. А.
The electroslag casting (Електрошлакове лиття)
Савчук К.П.
The vacuum suction casting 
(Лиття вакуумним всмоктуванням)
Рис. 1. Презентація англійською мовою модульних контрольних робіт  по дисципліні «Технологія конструкційних матеріалів» студентами групи ГМаш-2002
Миронюк В. А.
The investment casting 
(Лиття за виплавляючими моделями)


Фрези
Лезо

Рис. 2. Вироби, що отримані шляхом лиття рідким штампуванням


Рис. 3. Ливарна форма корпусу насоса, що виготовляється 
шляхом лиття за моделями, що виплавляються





Рис. 4. Стержні для оболонкових ливарних форм і 
вироби, що за ними отримуються 





Рис. 5. Схеми електрошлакового лиття


Рис. 6. Ливарні машини для лиття витискуванням
В заключенні необхідно зазначити, що підготовка та доповідь студентами презентацій англійською мовою більш корисна при вивченні технічних дисциплін, що викладаються англійською мовою, ніж традиційні контрольні роботи. 
Доктор технічних наук, професор 
Афтанділянц Є.Г.

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook