Діалог ректора зі старостами академічних груп: разом долаємо всі перешкоди

8 грудня 2021 року

7 грудня 2021 року. Актова зала вперше за тривалий період була заповнена студентами. Звісно, з дотриманням санітарних норм, збереженням дистанції. А приводом зібрання стала традиційна зустріч керівництва університету, ректора Станіслава Ніколаєнка зі студентським активом. Цього разу – 229 старостами академічних груп І та ІІ курсів, які наразі перебувають в кампусі та навчаються в очному режимі. 

Мета таких зустрічей залишається незмінною – визначати стратегічні завдання, «звіряти годинники», задавати запитання та отримувати відповіді з перших уст, висловлювати пропозиції та побажання. Спілкувалися про найголовніше на сьогоднішній день: майбутню сесію, якість навчання, здоров’я, побут у студентських гуртожитках тощо. 

У своєму зверненні ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що ми живемо в умовах війни на Сході України та пандемії. Окрім цього життя шле нам нові і нові виклики. І ці проблеми потрібно долати спільними зусиллями. Буквально – кожного дня прокидатися і робити все для того, аби він не був марним. Разом з тим потрібно не боятися мріяти і діяти. Навчання ж в університеті слід розглядати як кредит на майбутнє, найвдалішу інвестицію. Базова освіта має сформувати у людини фахівця вищого класу, а надалі життя розставить свої крапки над «і» та можна буде здобути іншу професію. Станіслав Ніколаєнко навів і власну формулу успіху: 30%- батьки, генетика, 30% - соціальний ліфт, друзі, зв’язки, 40% - працелюбність, воля та старанність.

  

  

Він зупинився і на вимогах до фахівців майбутнього, що сформовані на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Серед них критичне аналітичне мислення та інноваційність, лідерство та соціальний вплив, креативність, створення технологій та програмування, витривалість і стресостійкість тощо. Важко уявити професіонала, який не знає іноземної мови. Тож і вивчати її потрібно інтенсивно.
 
Найголовніше, зазначив ректор, - берегти здоров’я. Посунити на дальні фланги мобільні телефони, гаджети, спілкуватися наживо. Використовувати можливості і переваги столичного вишу, тренувати інтелект.
 
На завершення виступу Станіслав Ніколаєнко закцентував на ролі старости в житті академічної групи. Метафоричною стала біблійна притча про вівцю, яка заблукала: найбільша користь і задоволення для пастуха не збереження 99 овець, а те, що повернеш оту одну. Студентам, які йдуть в розріз академічному духу, потрібно гуртом надавати допомогу і разом вирішувати проблеми. Найважча ж робота – це робота з людьми.
 

  

 Начальник навчального відділу Ярослав Рудик наголосив на місії старости академічної групи – залучення колективу до активного навчання та культурно-виховних, спортивних заходів, своєчасного інформування одногрупників про основні етапи освітнього процесу та щоденні поточні питання. 

  

Ректорат піклується про життя і здоров’я усіх учасників освітнього процесу: викладачів, студентів, співробітників, що сьогодні є особливо актуальним. Про порядок вакцинування, дотримання протиепідемічних заходів у НУБіП України говорив зі старостами директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський. Щовівторка та четверга студенти мають можливість щепитися від COVID-19 в пунктах вакцинації на базі гуртожитків. Для цього потрібне бажання і запис в деканаті та ННІ.

  

Голова Студентської організації університету Марина Когут наголосила на ефективності постійного діалогу між адміністрацією університету та молодіжною спільнотою, що дозволяє вчасно реагувати на потреби молоді, реалізовувати проекти студентських лідерів та формувати імідж студентства. Вона згадала про наближення третьої сесії для другого курсу та першої для вступників 2021 року і запевнила, що все буде гаразд, а Студентська організація цьому всіляко сприятиме.

Директор студентського містечка Сергій Стецюк закцентував на дотриманні у гуртожитках правил внутрішнього розпорядку, належних умов для успішного і комфортного навчання, організації побуту. Він запевнив, що адміністрація студентського містечка докладає максимум зусиль, щоб задовольнити запити мешканців та зберегти їх здоров’я. 

  

До студентів звернувся і заступник завідувача кафедри військової підготовки Олександр Максименко. Він запросив молодь на навчання військовій справі та здобуття другої вищої освіти - військової. Молода людина повинна вміти захищати Батьківщину, що особливо актуально сьогодні.

  

Потому, як і очікувалося, пролунали запитання від студентів. Вони стосувалися складання сесії в умовах пандемії, можливостей індивідуальної складання іспитів для тих, хто захворів та контактних осіб, і терміни перескладання, прогнозів на  майбутній семестр – відбуватиметься в очному чи дистанційному режимі? За сприятливих умов навчання завжди триватиме в очному режимі. До речі, в столиці вже послабили карантинні вимоги, що відповідають «жовтій» зоні.

  

Валентин Обрамбальський

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook