Свої кваліфікаційні роботи захистили магістри денної форми навчання ОПП «Прикладна економіка»

8 грудня 2021 року
НУБіП України
  7 грудня 2021 року на кафедрі глобальної економіки продовжила роботу Державна екзаменаційна комісія, були заслухані магістерські кваліфікаційні роботи студентів денної форми навчання ОПП «Прикладна економіка».
   Захист кваліфікаційної магістерської роботи – це, мабуть, найхвилюючий і найвідповідальніший етап за весь період навчання в університеті, адже студенти презентують свій перший науковий доробок, здібності до наукової діяльності.
  Від адміністрації економічного факультету до студентів звернувся заступник декана, доцент Віталій Володимирович Нагорний, який представив склад атестаційної комісії та результати перевірки магістерських робіт на плагіат, ознайомив з порядком проведення захисту, та побажав студентам успіху.

    Роботи, що були представлені на розгляд ДЕК, виконані на цікаві неординарні, інноваційні та фундаментальні теми, і містять власне авторське бачення вирішення проблем розвитку національної і глобальної економіки. Доповіді на захисті диплома були побудовані так, щоб присутні могли скласти повне і правильне враження стосовно виступу здобувачів вищої освіти.
    Тематика дипломних робіт є актуальною та відповідає реаліям сьогодення. Наукові роботи відрізнялись не лише елементами наукової новизни, а й практичним спрямуванням, чим викликали жваву дискусію та цікаві запитання членів екзаменаційної комісії, на які магістранти давали аргументовані та змістовні відповіді, демонструючи високий рівень професійної підготовки.
 
   Першим розпочав наукову дискусію Леонід Загорійчук з темою кваліфікаційної магістерської роботи «Функціонування транснаціональних корпорацій в системі глобальної економіки». Дослідження місця й ролі транснаціональних корпорацій у світовому господарстві актуалізується в сучасних умовах, коли Україна вже не може залишатися осторонь процесів глобалізації та транснаціоналізації економіки. На сучасному етапі спостерігається постійне зростання ролі ТНК та масштабів транснаціоналізації, що проявляється в їх участі у створенні світового валового продукту, у підвищенні частки міжнародного руху капіталу, праці та інших ресурсів, а також у сумах фінансових засобів, якими оперують ТНК та які часто перевищують бюджети національних економік країн.

   Продовженням захисту став виступ Віталія Ліщука з темою магістерської роботи «Економічний механізм державного регулювання аграрного сектору в Україні». Швидкі переміни в соціально-економічнім та політичнім житті України та в світовому просторі, тенденції розвитку світового сільського господарства та актуальність проблем продовольчої безпеки вимагають підвищеної уваги до розвитку вітчизняного аграрного сектору, який є стратегічною складовою економічної системи країни. Нині, коли в аграрній реформі простежуються перші ознаки позитивних результатів, задля якої здійснено кардинальні економічні перетворення, і триває пошук оптимальних механізмів сталого розвитку аграрного сектору, питання державного регулювання є надзвичайно актуальним. На переконання дипломника, розвиток аграрного сектору України в майбутньому залежатиме від розробки нової стратегії розвитку, яка б відповідала європейським прагненням та інтеграції України у світове економічне середовище. Насамперед вона має орієнтуватися на стабільну макроекономічну політику, створення необхідних умов для залучення інвестицій у розвиток ресурсного потенціалу, і особливо в розвиток людського капіталу, ринку та соціальної інфраструктури.
   Дарія Луцкова презентувала свою кваліфікаційну роботу на тему: «Державна регіональна політика економічного розвитку сільських територій». Автором здійснено організаційно-економічне оцінювання трансформаційних змін у стані сільських територій з визначенням тенденцій функціонування окремих індикаторів: ресурсне забезпечення, зростання секторальної економіки, інвестиційна привабливість територій, підвищення підприємницької активності (економічний блок); демографічне становище, забезпеченість освітніми послугами, зайнятість, розвиток соціальної інфраструктури, дохідність та якість життя населення (соціальний блок); забрудненість природних ресурсів, що сприятимуть економічному зміцненню, становленню соціальної сфери та покращенню екологічних процесів сільських територій (екологічний блок).
 

   
     Олександр Татарчук своє наукове дослідження присвятив обгрунтуванню економічного механізму розвитку господарств індустріального типу з виробництва товарної продукції кларієвого сома в Україні. Ним здійснено економічне обґрунтування до проекту з виробництва 200 тонн кларієвого сома , що може зацікавити аквакультурний бізнес достатньо високою рентабельністю 18,18 % і короткотривалим технологічним циклом отримання товарної продукції протягом 6 місяців. Чистий прибуток господарства індустріального типу з виробництва товарної продукції кларієвого сома на рік становить 4,309 млн грн. Олександр розповів членам державної комісії та присутнім про свій практичний досвід вирощування рибницької продукції та зацікавив пропозиціями щодо забезпечення населення достатньою кількістю риби.

   Голова Державної екзаменаційної комісії Світлана Михайлівна Рогач високо оцінила результати наукових досліджень магістрів кафедри глобальної економіки та роботу їх наукових керівників. Завідувач кафедри глобальної економіки Наталія Михайлівна Вдовенко відмітила активну участь магістрів ОПП «Прикладна економіка» у наукових заходах кафедри та факультету, роботі наукового студентського гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція, публікаційну активність.

 
     
     Дорогі наші випускники! Вітаємо вас з успішним захистом магістерських дипломних робіт і бажаємо блискучих перспектив та планів на майбутнє, доброї долі та благополуччя в житті. Нехай знання, отримані в університеті, стануть запорукою вагомих здобутків та допоможуть досягти омріяних вершин у професійній діяльності. Щиро віримо у блискуче майбутнє наших випускників, у їх успішний власний шлях у світі, сповненому безлічі можливостей. А також запевняємо, що двері кафедри глобальної економіки для наших магістрів завжди залишаються відкритими, тому з нетерпінням чекатимемо нових зустрічей! 
Лариса Михальчишина, доцент кафедри глобальної економіки,
член Державної екзаменаційної комісії
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook