Французька осінь у Києві: Тиждень французької мови в НУБіП України

2 грудня 2021 року
     Доброю традицією в Національному університеті біоресурсів і природокористування України стало проведення «Тижня французької мови». 22 листопада на базі Центру франкофонної освіти і культури гуманітарно-педагогічного факультету відбулося відкриття «Тижня французької мови» за участі представників НУБіП України та Федерації «Обміни Франція – Україна», а також студентів.

 
     З вітальним словом виступили декан гуманітарно-педагогічного факультету Савицька Інна Миколаївна, директор навчально-наукового центру міжнародної діяльності Лабенко Олександр Миколайович, завідувач кафедри іноземної філології і перекладу Амеліна Світлана Миколаївна, старший викладач іноземної філології і перекладу Наталія Анатоліївна Рудницька.
     До вітальних слів долучилися співзасновник Федерації «Обмінів Франція – Україна» (ФОФУ) Філіп Женет, прем’єр-міністр асоціації Паскаль Белевендер, президент асоціації «Французька як іноземна» Жозі Анікен та викладач французької мови Монік Дюффе.
 
     Саме так у теплій і дружній атмосфері розпочав роботу міжнародний науково-практичний онлайн-семінар «Україна ‒ Франція: безпрецедентні виклики, але й безпрецедентні можливості», під час якого були підведені підсумки й окреслені перспективи співпраці в умовах пандемії і карантинних обмежень на підставі доповіді секретаря ФОФУ Ольги Гонсе.
     Федерація «Обміни Франція – Україна» доклала багато зусиль, щоб наші студенти все ж таки змогли реалізувати своє практичне навчання у Франції у цей непростий період, про який і поділилися студентки-філологи: Анастасія Буряченко, Діана Сацюк, Софія Северінова і Антоніна Шушківська. У кожної різний досвід, свої позитивні та негативні моменти, але все ж таки всі лишилися задоволеними своєю мовною практикою. Стати частиною французької родини, щодня спілкуватися з носіями мови, відкривати культуру та історію Франції – неймовірна можливість для студентів завдяки багаторічній співпраці НУБіП України з Федерацією «Обміни Франція – Україна» та асоціацією «Дружба без кордонів».
     Після закінчення основної частини, студенти з різних факультетів продовжили підготовку до співбесіди для бажаючих пройти професійне стажування у новому 2022 році у Франції.
     Наступні дні «Тижня французької мови» теж були насичені і цікаві, хоч і проходили в онлайн-форматі. У вівторок, 23-го листопада, другий день «Тижня французької мови», був присвячений Дню французької преси. Студенти представили статті з різних французьких видань як от Le Monde, L'Humanité, Figaro, France Soir тощо. Гостям цього заходу було запропоновано не тільки ознайомитися з французьким баченням світових проблем, але й поринути у цікаву історію найвідоміших видань. У центрі обговорення була низка проблем, а саме: забруднення пластиком, шумове забруднення, забруднення повітря, проблема захисту тварин і навіть, проблема негативного впливу соціальних мереж і медіа на світову спільноту. Усі доповіді були доповнені яскравими презентаціями та відео, що допомагало у візуалізації кожної актуальної проблеми світової спільноти. Крім обговорень суспільних питань, студенти проаналізували кожну з представлених статей за тематикою, метою, актуальністю і цінністю викладеного матеріалу, особливістю використаної лексики і стилю.
 
     Магістриня Шушківська Антоніна провела захоплюючий екскурс у культуру французької реклами і медіа. Вона розповіла, як саме у Франції ставляться до перегляду реклами і до її створення. Завдяки цьому виступу гості заходу дізнались кілька цікавих фактів про французькі ЗМІ.
     Наступний день «Тижня» студенти вирішили присвятити творам мистецтва. У доповідях студентів гуманітарно-педагогічного факультету Сацюк Діани, Кузьменко Вікторії, Литовченко Марини була яскраво представлена архітектура Франції різних епох: Нотр Дам де Парі, Лувр, Версаль й Ейфелева вежа. Запам’яталась студентам презентація живопису і скульптури з колекції шедеврів Лувру. Не залишилась осторонь і музична спадщина французької культури.
     Наступні дні пройшли під патронатом студентів спеціальності «Міжнародні відносини», адже саме вони професійно розібралися з тематикою франкофонії і поширенням французької мови у світі. Французька мова за популярністю є другою мовою в світі після англійської, нею говорять на п’яти континентах світу. Вона є також міжнародною мовою юриспруденції, урядових і неурядових організацій, торговельних відносин, готельно-ресторанного бізнесу, різних платформ телесервісу з франкомовними країнами. Студенти ознайомили нас з цікавими презентаціями, відеоматеріалами та доповідями. Було опрацьовано багато корисної та цікавої інформації.
     Першою країною для обговорення студентів стала Франція з її політично-географічним устроєм і низкою актуальних проблем як мовних, так і економічних. Після цього Михайленко Ірина презентувала Канаду, її клімат, населення, округи, дала її політично-економічну характеристику. Вона врахувала усі аспекти теми, розкрила проблемні питання.
    Євтушенко Ксенія цікаво доповіла про ще одну франкомовну країну, Бельгію, проаналізувавши її політичний устрій, населення, географічні дані та цікаві факти Бельгійського королівства.
     Презентація Покотила Костянтина про сучасний Люксембург зацікавила учасників заходу, особливо його культура, політична структура та історія. А ще одну франкомовну країну Європи, Швейцарію, залишили на десерт.
     На думку студентів, це був цікавий досвід, було опрацьовано багато матеріалу. Учасники дізналися нову інформацію про різні франкомовні країни, створили їх культурну палітру, відчули розмаїття епох, а також активно поповнювали словниковий запас. Таким чином, «Тиждень французької мови» в НУБіП видався продуктивним та насиченим. Він був досить пізнавальним для загального розвитку гостей і дав можливість студентам проявити свої дослідницькі здібності. Ця подія залишила багато позитивних емоцій і дала натхнення для наступних подібних досліджень.
     Ми з ностальгією згадуємо часи, коли робили семінари і фестивалі в стінах НУБіП України, запрошували професорів, студентів та гостей не у віртуальні, а реальні кабінети. Обставини вносять свої корективи, але одне лишилося незмінним: щороку «Тиждень французької мови» об’єднує усіх поціновувачів французької мови та культури. 
     І на десерт трохи французького шарму Вам: Découvrir la France з Генеральним консульством Франції в Торонто.
     Bonne découverte!
 
 
Антоніна Шушківська,
магістриня першого року навчання
спеціальності «Німецька філологія»
Марина Литвин, Анастасія Котенко,
студентки 3 курсу
гуманітарно-педагогічного факультету
Наталія Рудницька,
старший викладач

кафедри іноземної філології і перекладу

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook