У науково-дослідній роботі університету потрібно виділити чіткі пріоритети

18 липня 2014 року

Очільник університету Станіслав Ніколаєнко 18 липня відвідав Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК та Інститут радіології. У ході зустрічі відбулася розмова з приводу пріоритетів діяльності цього наукового підрозділу. Директор Українського навчально-наукового інституту якості біоресурсів та безпеки життя, він же – директор лабораторії, Сергій Мельничук проінформував Ніколаєнка про успіхи в діяльності та дослідженнях. Сьогодні лабораторія приймає участь у розробці, гармонізації, адаптації і вдосконаленні методів дослідження показників якості і безпеки сировини та продукції АПК, їх стандартизації та впровадження у виробництво. Вчені виконують молекулярну діагностику продукції рослинництва і тваринництва, агрохімічні та мікробіологічні дослідження грунту, діагностику хвороб та фітопатологічну експертизу продукції рослинництва та грибівництва, аналізують гідрохімічні показники якості води та ін.

Директор Інституту радіології Валерій Кашпаров наголосив на унікальності роботи НДІ, який залишився чи не єдиний, що займається дослідженням наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, впливу радіації на навколишнє середовище. Він підкреслив, що органи влади практично самоусунулись від проблем Чорнобилю. Прикладом непрофесійного ставлення влади до рекомендацій вчених є будівництво теплоелектростанції в Іванківському районі на Київщині. Вона має працювати на забруднених радіацією дровах, що призведе до викиду радіонуклідів в атмосферу. Кашпаров також розповів про інтенсивну співпрацю з вченими Японії, представниками МАГАТЕ. Він підкреслив, що ми маємо унікальні можливості дослідження впливу радіації на живі організми, проте їх не використовуємо. Це загальнодержавна проблема.

Станіслав Ніколаєнко провів зустріч з колективами інститутів, де розповів про плани розвитку університету, роль науково-дослідницького сектору у підвищенні якості освіти. Також він повідомив, що на 2015 рік університет направить бюджетний запит на розвиток наукових досліджень в обсязі 31 мільйона гривень проти 19 мільйонів у цьому році.

Директор Українського навчально-наукового інституту якості біоресурсів та безпеки життя Сергій Мельничук наголосив на необхідності визначення пріоритетів у науково-дослідній роботі з метою досягнення європейських показників.

Учасники зборів позитивно сприйняли інформацію Ніколаєнка щодо прийняття Закону «Про вищу освіту», який передбачає самостійне використання коштів, зароблених навчальним закладом, вченими. Науковці цікавилися майбутньою долею української науки в цілому, так і Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та Інституту радіології.

 

Професор Ніколаєнко запевнив працівників інституту та лабораторії в повній підтримці з боку ректорату та незмінності курсу щодо розвитку як теоретичних, так і практичних досліджень. 

У ході зустрічі обговорювалося і питання соціального захисту працівників, зокрема їх харчування та підвезення.  

Прес-служба НУБіП України
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook