Міжнародна співпраця триває: зустріч з білоруськими колегами

17 липня 2014 року
15-16 липня на запрошення ректора Білоруської державної сільськогосподарської академії Павла Саскевича делегація нашого університету на чолі з в.о. ректора Станіславом Ніколаєнком з робочою поїздкою відвідала Білорусь - м. Горки, де розташований цей виш. Наш університет представляли також академік Микола Сахацький, в.о. директора ННІ тваринництва і водних біоресурсів Вадим Кондратюк та професор Василь Туринський.
 
 
 
Основною метою візиту був обмін досвідом підготовки фахівців для сільського господарства України і Республіки Білорусь та ознайомлення з досягненнями Білоруської державної сільськогосподарської академії стосовно створення сучасної навчально-експериментальної бази з рибництва, молочного скотарства, механізації і автоматизації технологічних процесів у тваринництві. Згідно з розпорядженням Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка, у 2012 році академії було виділено значні бюджетні кошти на модернізацію навчально-експериментальної бази, будівництво плавального басейну, сучасного 9-поверхового гуртожитку на 800 студентів тощо. 
 
 
 
Представникам НУБіП України була надана можливість відвідати ряд кафедр, аквакомплекс, навчальну школу-ферму, молочний комплекс навчально-дослідного господарства, сервісний центр з діагностики та обслуговування техніки і т.д. Також делегація ознайомилась з досвідом створення агромістечка для переселенців із зони Чорнобильського лиха у Дрибинському районі Могильовської області. 
 
 
 
 
Найбільше враження справило відвідування рибогосподарського комплексу, школи-ферми, ботанічного саду і гуртожитку академії. На будівництво рибогосподарського комплексу з чотирьох автономних модулів з державного бюджету Білорусі були виділені кошти, еквівалентні майже 7 млн. доларів США. По суті своїй індустріальний, він забезпечує і практичне навчання: тут займаються студенти зооінженерного факультету академії та їх ровесники з Польщі і Росії, а також викладачі з інших навчальних закладів країни. 
 
 
 
 
 
 
Навчальна школа-ферма – енергоавтономна: усю необхідну для виробництва енергію забезпечують вітрова станція і комплекс сонячних батарей. Заслуговує на увагу і те, що в усіх технологічних процесах тут задіяна техніка вітчизняного виробництва, що не поступається іноземним аналогам. 
 
 
 
На завершення візиту було обговорено широке коло питань та підписано договір про співробітництво між НУБіП України і БДСГА щодо підготовки фахівців для аграрного сектора економіки, регулярний обмін досвідом і групами студентів, стажування аспірантів та науково-педагогічних працівників, а також участі у спільних наукових програмах та міжнародних грантах, що виділяються різними світовими організаціями для країн Центральної та Східної Європи.
 
 
Очільник НУБіП України Станіслав Ніколаєнко подякував ректору БДСГА Павлу Саскевичу за теплий прийом та запросив тамтешню делегацію з візитом-відповіддю до України.
 
 
Вадим Кондратюк,
в.о. директора ННІ тваринництва та водних біоресурсів 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook