Уряд Японії виділив грантову допомогу для закупівлі спецобладнання для нашого університету

16 липня 2014 року
Як повідомило Міністерство економічного розвитку, уряд Японії надасть Україні грант непроектного типу на закупівлю спеціального обладнання для медичних закладів та дослідницьких установ України, які роблять внесок у подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Відповідна угода підписана 10 липня між урядами України та Японії.
 
Цей крок дозволить отримати допомогу від Японії у розмірі 350 млн японських єн (3,2 млн дол. США) для закупівлі спеціального медичного та радіологічного устаткування для Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного наукового центру радіаційної медицини, а також 5 обласних лікарень у Житомирі, Луцьку, Києві, Рівному, Чернігові.
 
У цій угоді поєдналися добра воля  японського народу і визнання ним тієї величезної ролі, яку відіграли українські вчені у ліквідації наслідків аварії на АЕС Фукусіма.  Японія три роки тому пережила трагедію, подібну до Чорнобильської. Тоді понад 60 груп японських вчених приїхали до України переймати досвід українських колег.
 
Однією з основних адрес став Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології НУБіП України, вчені якого займаються радіологічним контролем протягом всього постчорнобильського періоду. Саме завдяки зусиллям його науковців дози опромінення населення України після Чорнобильської катастрофи були зменшені удвічі! 
 
Як розповідає директор інституту професор Валерій Кашпаров, відразу на плечі його колег лягло величезне навантаження – визначення рівня забруднення землі, продуктів харчування. Потребували негайних відповідей питання, що робити з м’ясом, молоком, зерном та іншою сільськогосподарською продукцією. Було розроблено методику визначення рівня щільності забруднення території. Велися роботи з подворового обстеження для уточнення доз опромінення населення. Співробітниками інституту доведено необхідність включення вимірів радіоактивного забруднення молока і картоплі в методику паспортизації населених пунктів. До речі, їх і зараз використовує Національний науковий центр радіаційної медицини для розрахунку внутрішніх доз опромінення населення.
 
 
Науковці інституту активно співпрацюють із зарубіжними колегами, зокрема, одного з найбільших центрів Франції – Інституту ядерної безпеки і радіаційного захисту. У Чорнобильській зоні є два полігони НУБіП України, де фахівці різних країн проводять наукові експерименти, в тому числі в рамках проектів МАГАТЕ і НАТО. 
 
І це далеко не все. Тож японські колеги недаремно звернулися саме до Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології НУБіП України. Весь науковий доробок, напрацьований його вченими, разом з іншим використовується в зоні аварії на АЕС Фукусіма. Тому нинішній крок – надання гранту – то вияв вдячності японського суспільства за надану допомогу і готовність до реального співробітництва. Кошти, спрямовані для потреб інституту, будуть витрачені на закупівлю діагностичних ультразвукових систем, автоклавів різної потужності, інфрачервоних термографів, метеосистем, інкубаторів, сушарок, хроматографів, холодильних центрифуг тощо. Від зазначеного устаткування матимемо чимало користі і вигод. Метеорологічні дані, отримані за допомогою метеостанцій, будуть використані для підтримки польових експериментів з поглинання радіонуклідів сільськогосподарських культур в різних регіонах країни. Застосування інших приладів дозволить проводити більш поглиблені дослідження із молекулярної біології, біохімії, тестування продуктів харчування. Також стане можливою діагностика генних мутацій у великої рогатої худоби. Важливо й те, що такі пристрої  нададуть можливість започаткувати виробництво біодобрив і біопестицидів для сільського господарства. Придбане обладнання сприятиме підвищенню ефективності виконання робіт і збільшення їх обсягів у декілька разів за рахунок економії часу та дозволить заощаджувати. 
 
Прес-служба НУБіП України
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook