Практика майбутніх соціальних працівників – запорука успішної підготовки магістерських робіт

29 листопада 2021 року

 Кафедрою соціальної роботи та реабілітації проведено постерний захист магістерських кваліфікаційних робіт здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньо-професійних програм «Соціальна робота» та «Соціально-психологічна реабілітація». 

     Здобувачі приємно вразили високим рівнем підготовки магістерських робіт, емпіричними даними досліджень. На думку студентів, вагому роль у якісній підготовці досліджень відіграло те, що вони мали можливість протягом 8 тижнів (вересень-жовтень) проходити ОЧНО практику на базах реабілітаційних центрів, соціальних служб, інклюзивно-ресурсних центрів, Центрів надання соціальних послуг і т.д. Цьогорічні тематики кваліфікаційних магістерських робіт здобувачів присвячені гострим соціальним проблемам сучасності. Наприклад, Мацола Вікторія, переможниця ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із «Соціальної роботи», представила дослідження на тему: «Соціально-психологічна реабілітація осіб, постраждалих від надзвичайних ситуацій природного характеру». Здобувачка протягом року вивчала як впливає захворювання COVID-19 на людей (студентів і НПП НУБіП України) та які природовідновлювальні техніки є найбільш ефективними. Результати своїх досліджень Вікторія опублікувала у 2 фахових статтях та 1 колективній монографії. Говорячи про Вікторію не вистачить сторінок, щоб описати неординарну особистість. Креативна з першого курсу, ніхто не залишається байдужим після спілкування з нею. Староста протягом всього навчання в університеті, помічниця в усьому завідувача кафедри, талановита й небайдужа до обраної професії, переможниця багатьох конкурсів, доповідач на пленарних засіданнях Всеукраїнських і міжнародних конференцій… Цей список можна продовжувати до нескінченості.

     Оксана Свіщо (тема магістерської кваліфікаційної роботи: «Соціально-психологічна реабілітація дітей-індиго») із захопленням розповідала про риси, котрі притаманні дітям-індиго, як їх розпізнати та працювати з ними. Цікавим було проведене дослідження, де авторка доводить авторську методику за якою пропонує працювати з такими дітьми. Це не випадково, оскільки Оксана після очної практики залишилася працювати із дітьми у закладі освіти. Науково обґрунтована гіпотеза, чітко сформульована і досягнута у процесі дослідження мета, виважена доповідь зробила працю неперевершеною. Перед нами постав сформований науковець. А ґрунтовні відповіді на поставлені запитання підтвердили високий рівень фахової і наукової підготовки Оксани Свіщо. 
     Юля Тимченко зі своїм постерним захистом на тему: «Соціально-психологічна реабілітація осіб з комплексами щодо своєї зовнішності» викликала у викладачів інтерес ще при затвердженні теми. Пам’ятаємо на кафедрі, коли вона висловила думку щодо свого дослідження, більшість було зацікавлені чому саме така тема? Цікава й неординарна особистість, гарна зовнішньо… і така тема. Розгадка виявилась тільки при захисті роботи. Адже Юля взаємодіючи з такими особами, хотіла не тільки їх дослідити і виявити чинники їхньої замкнутості, відстороненості, але й допомогти їм повірити в себе, знайти методики, які б показали їх найкращі та привабливі сторони.
     Дар’я Шулік (фіналістка ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із «Інклюзивної педагогіки») … молода людина із зони бойових дій, виглядаючи юною, неодноразово бачила смерть не по новинах і розповідях, а безпосередньо на власні очі. Не за роками дуже швидко вона подорослішала. Від усіх її відрізняло відповідальне ставлення до всього, що стосувалось не тільки навчання, але й будь-чого, а саме, виконання доручень старости, куратора, керівника магістерської кваліфікаційної роботи, допомога розібратися з практичними роботами одногрупникам, шанобливе ставлення до дорослих і відкритість з дітьми тощо. Ввічлива й доброзичлива вона не відмовляла жодному, хто просив її допомоги. Тому і вибір теми магістерської кваліфікаційної роботи тему: «Особливості роботи соціального працівника в реабілітаційних центрах» був свідомим. Проведене експериментальне дослідження збагатило Дашу знаннями, котрі будуть застосовані у професійній діяльності. Дарія проходила очну практику у Комунальній установі «Попаснянський інклюзивно-ресурсний центр», який і став базою для проведення досліджень в межах магістерської роботи. 
     Не можна було зупинити на захисті Лук’яненко Марину з темою магістерської кваліфікаційної роботи «Соціально-психологічна реабілітація осіб, які вживають психоактивні речовини». Розроблена он-лайн програма первинної і вторинної профілактики вживання та залежності від психоактивних речовин серед студентської молоді є унікальною, вперше розробленою й реалізованою, та не просто лежить на полиці, а активно використовується в освітньому процесі.
     Верхуша Юлія, представила результати дослідження на надзвичайно актуальну тему в умовах сьогодення, це «Соціальна робота з профілактики булінгу серед підлітків». Юля розробила, впровадила й експериментально перевірила ефективність програми профілактики булінгу серед учнівської молоді. Дана програма реалізується у закладі середньої освіти м. Шостка.
     Про особливості соціально-психологічної реабілітації дітей з інвалідністю доповіла Карина Заболотня, яка своєю емоційною доповіддю не залишили байдужих до даної проблематики.
     Тритиниченко Анастасія представила результати дослідження на тему «Соціально-психологічна реабілатація дітей з особливостями розвитку засобами арт-терапії». Саме арт-терапевтичні техніки апробувала Анастасія, перебуваючи на очній практиці у Київському міському центрі соціальних служб. 
     Талановита молодь не підвела своїх викладачів. Успішно організована і проведена очна практика дала можливість провести здобувачам якісні дослідження, апробувати нові методики, техніки та технології соціальної роботи. Представлені постери стали тому підтвердженням. Знання отримані протягом навчання в університеті, вдало знайшли своє втілення. Тож бажаємо успіхів під час безпосереднього захисту кваліфікаційних магістерських робіт.
 
Ніна Тверезовська,

професор кафедри соціальної роботи та реабілітації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook