ПРОРЕКТОР СЕРГІЙ КВАША: УНІВЕРСИТЕТ ГОТОВИЙ ДО ПРОДОВЖЕННЯ НАВЧАННЯ В ОЧНОМУ ФОРМАТІ

27 листопада 2021, 12:00
     Кілька останніх днів соціальні мережі вибухають фейками, “фотожабами”, петиціями, анонімними листами та зверненнями стосовно поновлення навчання студентів 1-х – 2-х курсів бакалаврату в очному форматі.
     Прокоментувати ситуацію пресслужба університету попросила проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Квашу.
  • Сергіє Миколайовичу, у четвер під головування ректора університету Станіслава Ніколаєнка відбулася нарада із заступниками деканів та завідувачами гуртожитків. Які питання розглядалися?

 

     — На крайніх на сьогодні засіданнях ректорату та вченої ради були обговоренні і солідарно прийняті рішення щодо продовження навчання студентів 1-го і 2-го курсів за очною формою навчання. У зв`язку із цим відбулася нарада із заступниками деканів, завідувачами гуртожитків, представниками Студентської організації. Вона була покликана визначити необхідні організаційні та матеріально-технічні заходи щодо розміщення студентів у гуртожитках та забезпечити всіх учасників освітнього процесу необхідними засобами протидії COVID-19. Директор студентського містечка Сергій Стецюк конкретизував дії всіх учасників наради на найближчі дні.

  • У зв`язку з цим яка ситуація зі станом здоров`я колективу університету?

     — Відповідно до процедури моніторингу стану здоров`я оперативний штаб починаючи з 11 березня 2020 року, веде облік науково-педагогічних працівників, працівників та студентів за станом здоров`я. Так за останні два тижні (з 8 по 21 листопада) було виявлено відповідно 5 і 7 осіб, хворих на COVID-19, з них відповідно за тижнями один та два викладачі. За минулий тиждень також підтверджено хворобу двох співробітників, які знаходиться на самоізоляції.
     Ця інформація щоденно подається ректору. Вона узагальнюється упродовж тижня і подається на засідання ректорату. Нині ми маємо 100% вакцинованих науково-педагогічних працівників та 98% співробітників, інші особи відсторонені від виконання службових обов`язків. В університеті щотижнево – у вівторок та четвер – працює медична група з КНП «КДЦ» Голосіївського району Києва з вакцинування членів колективу університету та студентів.

  • На деяких сайтах лунають заклики до університету не проводити очно навчання. Як Ви особисто до цього ставитеся?

     — Як відомо, минулого тижня Міністерство освіти і науки України звернулося до органів місцевого самоврядування щодо відновлення очного навчання в закладах освіти. Відповідно Київська міська адміністрація прийняла рішення про відновлення очного навчання, зокрема для студентів університетів. Також минулої середи я дав інтерв`ю голові Студентської організації університету, в якому пояснив позицію з приводу необхідності продовження очного навчання.
     По-перше, головна мета інститутів та факультетів надати можливість студентам отримати повноцінні навички та вміння за спеціальностями, які можна отримати тільки в навчальних лабораторіях. По-друге, неможливо уявити, щоб першокурсники не складали екзаменаційної сесії не знаходячись з викладачем в аудиторії, лабораторії, класі. По-третє, як я вже говори раніше, колектив університету майже повністю вакцинований, що дає нам підстави повернутися до очної форми навчання. Також нагадаю: мова іде лише про 1-й і 2-й курси, а 3-й і 4-й – продовжать навчання та складатимуть сесію дистанційно.

  • Які завдання поставлені перед директором студентського містечка, інститутами та факультетами?

     — Якщо коротко, то створити всі необхідні умови для розміщення студентів в гуртожитках, тобто продовження їх проживання у кімнатах, виділених ще у серпні. Для факультетів, інститутів – продовжити ефективну організацію освітнього процесу з коригуванням на зміст робочих навчальних планів та дотриманням вимог до COVID-19. Звичайно, ми також маємо на увазі, що при поселенні студенти мають дотримуватись маскового режиму, а в самих гуртожитках має бути достатня кількість дезінфекційних засобів, особистої гігієни та масок.

  • І на завершення. Як самі студенти ставляться до продовження очного навчання?

     — Будь-які наші дії узгоджуються зі Студентською організацією університету. На крайніх засіданнях ректорату і вченої ради була присутня її голова Марина Когут: посилаючись на думку своїх колег з студорганізацій інститутів та факультетів вона підтримала продовження очного навчання студентів 1-х та 2-х курсів.
     Читаючи деякі інтернетканали, я зіштовхуюся з іншими думками та коментарями. Прикро лише те, що вони анонімні і в мене немає можливості вести з ними очну або дистанційну дискусію. Вони за стилем викладення написані «дорослими дядями», які не знаходять можливості для легітимного обміну думками.
     Також зазначу, що, безперечно, ми постійно моніторимо ситуацію серед університетів України та Києва І знаємо, що з 29 листопада продовжено навчання в очному форматі Київському університеті ім. Бориса Грінченка, Київському національному університеті будівництва та архітектури та інших. Зрозуміло, що іншого завдання в університетах, як дати повноцінні знання студентам при створенні всіх безпекових умов, немає.

Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook