Фінансові пріоритету сучасного економічного простору обговорили на постерній презентації магістерських досліджень

26 листопада 2021 року
    25 листопада 2021 року магістри 2-го року навчання, спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» представили постерні презентації за результатати своїх магістерських досліджень в режимі онлайн з використанням платформи Zoom.

      З вітальним словом до учасників постерної сесії, звернулася завідувачка кафедри фінансів д.е.н., професор Надія Давиденко.

     Цього року магістри представили 21 презентацію. Слід відмітити, що виключно всі роботи були цікавими, науково обґрунтованими, з глибоким фінансовим аналізом та застосування прогнозних моделей. Особливо приємно, що студенти сміливо обирають нову тематику, досліджують питання венчурного фінансування, «тіньового» сектору економіки, оптимізації оподаткування через офшорні юрисдикції, циклічності фінансових криз, їх прогнозування та ін., а результати досліджень опублікують у наукових фахових виданнях.
 

    Офшорна фінансова діяльність посіла значне місце у світовій фінансовій системі, зазначила Олена Коцюруба. Значний обсяг фінансових операцій проходить через офшорні юрисдикції та вагомий розмір капіталу осідає в них. Вже протягом багатьох років міжнародні спільноти намагаються стримати і контролювати офшорну діяльність задля збереження податкових надходжень всередині національних економік. Проте, за даними дослідження 99 зі 100 найбільших європейських та 83 з 100 найбільших американських корпорацій мають свої дочірні компанії в офшорних юрисдикціях. Окрім цього, найбагатші люди світу тримають близько 11 трлн дол. США в офшорах (це приблизно дорівнює рівню ВВП США чи Євросоюзу). Світова економіка, в середньому, втрачає біля 10% надходжень через офшорні схеми (це від 7 до 20 трлн дол.США щороку).

    Владислав Слюсаренко зазначив, що питання про те, чи здатна сучасна економіка розвиватися без криз, залишається неоднозначним і дискусійним. Історія ж говорить про те, що світова економіка виявилася не в силах уникнути як мінімум тих серйозних спадів, які можна було спостерігати протягом трьох останніх десятиліть Аналіз наслідків глобальної фінансової кризи для ринків, що розвиваються, дав змогу магістрові зробити висновок, що ринки були затронуті фінансовою кризою 2008-2009 рр. особливо сильно. Також багато країн, що розвиваються, вступили у кризу 2020 р. з високим рівнем заборгованості, який неминуче зростатиме в ході пандемії. З відновленням світової економічної активності прогнозується зростання обсягів світової торгівлі приблизно на 8 відсотків у 2021 році. Відновлення торгівлі послугами, як очікується, йтиме повільнішими темпами, ніж відновлення обсягу торгівлі товарами, що відповідає зниженій активності у сфері міжнародного туризму та ділових поїздок. Країни, що розвиваються, як прогнозується, характеризуватимуться розбіжностями в динаміці відновлення економіки. Особливо складні перспективи в даній групі складаються у країн – експортерів нафти та країн, що спираються на туризм, враховуючи очікувану повільну нормалізацію міжнародних поїздок та стримані перспективи щодо цін на нафту.

    В умовах сучасних викликів підтримка фінансової безпеки банківського сектору, на думку Вікторії Колодяжної займає вагоме місце в аспекті соціально-економічного розвитку держави, адже банківська система виступає одним з ключових елементів фінансової системи країни. Зважаючи на це, питання забезпечення стабільного функціонування українського банківського сектору в умовах сучасності вимагає особливої уваги та детального аналізу, що дасть змогу попередити загрозу впливу негативних факторів на результати його діяльності та рівень фінансової безпеки.
 

     Під час проведення постерних презентацій задавалося багато питань та відбувалося жваве обговорення.
   Підсумовуючи зустріч, Надія Миколаївна побажала магістрам і надалі проявляти цікавість до дослідження, наполегливість до праці та побажала результативного захисту магістерських робіт перед екзаменаційної комісією.
 
Надія Мрачковська,
доцент кафедри фінансів

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook