27 листопада – День пам'яті жертв голодомору 2021

25 листопада 2021 року

     Щороку наприкінці листопада по всій країні у вікнах запалюються свічки пам’яті на вшанування невинних жертв страшних голодних 1921-1923, 1946-1947 років та безжалісного голодомору 1932-1933. Саме в четверту суботу листопада з 1998 року в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів.

     В цей день о 16.00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція "Запали свічку". В рамках акції несуть свічки до пам'ятників жертвам, запалюють та встановлюють свічки вдома, виставивши їх на підвіконня, проводять інші меморіальні акції.

     Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього”. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України. Голодомор спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані. Радянська влада злочинно замовчувала факт голоду як в Україні так і закордоном. Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії.

 

     Нашим спільним обов'язком є гідне вшанування вбитих голодом жертв комуністичного режиму, а також розповісти про причини, наслідки Голодомору та спротив злочинній політиці тоталітарного режиму. Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Людським життям загрожує пандемія коронавірусної хвороби. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті жертв Голодомору.

     За неповні 30 років минулого століття Україна, яку в світі називали «житницею Європи», пережила два голоди та один Голодомор. Якщо про голод 1921-1923 та 1946-1947 років була інформація, то про голод 1932-1933 рр. в Україні вперше заговорили лише в останні роки існування Радянського Союзу. До цього часу навіть у партійних документах заборонялося вживати термін «голод». І це при тому, що за різними даними голод забрав життя від 4 до 10 млн. чоловік!

      Ми разом згадуємо трагічне заради єднання, задля того, щоб об'єднати людей і тим посилити наше бажання уникнути повторів такої трагедії на майбутнє. А це стане можливим лише тоді, коли весь український народ об'єднається навколо спільної мети незалежності, розвитку та процвітання. Лише народ, згуртований в єднанні, є непереможним народом.

Аліна Гнєзділова,
студентка 1 року навчання ОС "Магістр" 1 групи

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook