Про роль наукових досліджень при підготовці фахівців спеціальності 162 "Біотехнології та біоінженерія"

25 листопада 2021 року

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» підготовка фахівців першого, другого, третього рівнів передбачає набуття здобувачами вищої освіти здатності розв’язувати комплексні проблеми в галузі професійної та дослідницько-інноваційної діяльності, зокрема одним із критеріїв є навчання через дослідження. На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології створені всі умови для підготовки дослідника. Питання ролі наукової діяльності факультету при підготовці фахівців спеціальності 162 "Біотехнології та біоінженерія", її результативність постійно в полі зору вченої та наукової рад факультету.

Інтегральні, загальні і фахові компетенції фахівці зі зазначеної спеціальності здобувають на 7 кафедрах факультету. Для проведення наукових досліджень функціонує 3 навчально-наукові лабораторії, науково-дослідна, 6 навчально-науково-виробничих лабораторій, освітньо-науковий центр «Здоров’я рослин».

Упродовж останніх років є позитивна динаміка контингенту студентів на освітньому ступені Бакалавр, в 2021 році конкурс становив 18 чоловік на місце. При цьому відбувається зменшення контингенту в магістратурі, що повязано з малою кількістю випускників попередніх років.

Підготовка фахівців спеціальності 162 Біотехнологія та біоінженерія сконцентрована на випускових кафедрах екобіотехнології та біорізноманіття й фізіології, біохімії рослин та біоенергетики.

Упродовж останніх років професійний рівень науково-педагогічних працівників випускових кафедр зростає, як через захисти дисертацій співробітників і аспірантів, так і запрошених на роботу досвідчених фахівців. На випускових кафедрах сьогодні працює 9 докторів наук, 14 кандидатів. Протягом останніх років за спеціальністю 03.00.20 Біотехнологія захищено 1 докторська і три кандидатських дисертації. В той ж час потребує серйозної зміни кадровий склад випускових кафедр спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія», що повязано з недостатньою кількістю фахівців по спеціальності біотехнологія, необхідністю формування наукового осередку для генерації наукових ідей і вирішення сучасних проблем біотехнологічного напряму.

Факультет працює над модернізацією і оновленням наукових лабораторій, адже оновлення матеріально-технічної бази є одним із пріоритетних напрямків для підготовки фахівців зі спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». За підтримки Станіслава Миколайовича і ректорату проведено капітальний ремонт навчально-наукової лабораторії «Біотехнології та клітинної інженерії» і закуплено обладнання на суму понад один мільйон гривень. Лабораторія є ключовою базою для проведення лабораторних робіт із спеціальних дисциплін, таких як «Загальна біотехнологія», «Біотехнологія рослин», «Біоінженерія» та для виконання дипломних робіт студентами.

Для набуття фахових компетентностей з екологічної біотехнології та біоенергетики на основі інноваційних підходів у сфері екології, охорони довкілля та збалансованого природокористування на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю наказом ректора створено навчально-науково виробничу лабораторію «Екологічного контролю довкілля» та придбано обладнання до трох сотен тисяч гривень.

Обовязковою умовою підготовки фахівців є участь студентів, магістрів, молодих науковців і науково-педагогічних працівників у виконанні наукових робіт і проєктів. Кафедри щороку пропонують наукові проекти до участі у конкурсі МОН, цього року на другий етап рекомендовано проєкт «Оцінка ролі вторинного радіоактивного забруднення агроекосистем органічними  добривами», науковий керівник Лазарєв Микола Михайлович, запропонований обсяг фінансування 1 мільйон гривень.

Загалом викладачі факультету і студенти в 2021 році виконували дослідження з 29 науково-дослідних тем, 4 держбюджетних, 1 Державного фонду фундаментальних досліджень, 24 ініціативних, на загальну суму понад чотирьох мільйонів гривень. Цього року до Державного фонду фундментальних досліджень подано науковий проект в галузі біотехнології «Карбонові наночастинки, як модифікатори фізіологічного стану рослин та міграції радіонуклідів у системі «грунт-рослина», науковий керівник доктор біологічних наук Прилуцька С.В.

В ході виконання наукових досліджень придбано обладнання на суму понад двох мільйонів грн, яке ефективно використовується в освітньому процесі, зокрема cпектрофотометри, бокси ламінарної безпеки, витяжні шафи, водяні бані, центрифуги, мікроскопи для викладання лабораторних робіт з фахових дисциплін «Біохімія» на 3 курсі; «Біоінженерія», «Екологічна біотехнологія», «Інструментальні методи аналізу» і «Молекулярно генетичні основи біотехнологічних виробництв» на 4 курсі і магістратурі 1 року навчання. Нові наукові розробки враховуються при щорічному розгляді навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» і «Магістр», і лягли в основу створення у 2020 році нових вибіркових блоків «Промислова біотехнологія» та «Фітобіотехнологія».

За результатами НДР «Дослідження механізмів адаптогенної дії хітозан-меланінового комплексу на рослинно-мікробні системи» (науковий керівник д.б.н. Ліханов А.Ф.) надруковані науково-методичні рекомендації «Дослідження антибактеріальної і антифунгальної активності хітозану та бінарних комплексів на його основі», «Застосування молекулярно-біологічних методів у дослідженнях біологічно активних речовин» використовуються при проведенні лабораторних робіт з дисциплін «Промислова біотехнологія», «Біотехнологія мікробного синтезу лікарських засобів». До виконання науково-дослідних робіт на безоплатній основі залучено 32,4% студентів та 100% аспірантів.

Протягом 2019-2021 років найважливіші результати науково-дослідних робіт опубліковані у 17 підручниках, 15 навчальних посібниках, 11 науково-виробничих та науково-методичних рекомендаціях, 9 монографіях та інтегровані у цикл лабораторно-практичних занять фахових дисциплін. Фахівці спеціальності 162 Біотехнології та біоінженерія публікуються в науково-практичному журналі «Біологічні системи: теорія та інновації», який отримав категорію Б зі спеціальностей біологія, біотехнології та біоінженерія, екологія, захист і карантин рослин.

Ще одним показником провадження наукової діяльності є публікаційна активність науково-педагогічних працівників у виданнях що входять до науко-метричних баз даних Scopus і Web of Science. Станом на 1 листопада 2021 року викладачі опублікували 60 статей: 37 – в Scopus, 23 – Web of Science. Переважна кількість викладачей має Індекс Гірша до 4, лише 1 викладач має Індекс Гірша 25 – завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, доктор біологічних наук Прилуцька С.В. Пріоритет в цьому напрямі наявність у кожного викладача щорічних публікацій у Web of Science або Scopus, а також збільшенні Індексу Гірша більше 5.

Факультет має успішний досвід залучення студентів до проведення на своїй базі наукових конференцій, семінарів круглів столів. За три останні роки на факультету проведено 10 міжнародних та 5 всеукраїнських конференцій і семінарів. Традицією на факультеті стало проведення щорічної конференції «Біотехнологія звершення та надії», в якій традиційно приймають участь студенти 4 року навчання і магістри, оскільки наявність тез і статей є необхідною умовою при захисті дипломних робіт. У поточному році у звязку з пандемією був онлайн формат проведення конференцій. В перспективі започаткувати проведення циклічної міжнародної науково-практичної конференції, збірник матеріалів якої буде входити до бази Web of Science або Scopus.

Співпраця через угоди, гранти з міжнародними партнерами також напрям, який потребує нашої посиленої уваги при підготовці фахівців. Нині факультет є учасником міжнародної програми ДААД Діджиталізація аграрної освіти України, спільного Україно-Норвезької проекту з радіоактивності довкілля. Завдяки співпраці з Університетом Вагенінген 22 студенти пройшли стажування за кордоном. В 2021 році від факультету подано в міжнародній колоберації проект Горизонт за тематикою «Розробка механізмів переходу сільськогосподарського підприємства від традиційних до агроекологічних методів виробництва в умовах зміни клімату».

Основним завданням забезпечення підготовки фахівців є формування переліку актуальних тематик дипломних робіт бакалаврів, магістрів через обговорення та схвалення гарантом, проектною групою і навчально-методичною радою факультету, яка ретельно ставиться до пропонованих тематик робіт студентів, адже тематика має відповідати унікальності та особливості освітньо-професійної програми, що забезпечує дослідницький статус університету.

Наприклад науково-дослідна робота студентів спрямована на технології одержання безвірусного посадкового матеріалу вегетативно розмножуваних культур методом мікроклонального розмноження, одержання біологічно активних речовин, які є основою препаратів фармацевтичної і промислової галузі, за допомогою поліалельних монолокусних мікросателітних маркерів оцінюється генетичне різноманіття культур української і зарубіжної селекції, використання клітинної селекції рослин на стійкість до біотичних та біотичних факторів, що особливо актуально в умовах змін клімату.

У розрізі критеріїв оцінювання якості ефективного провадження освітньої і наукової діяльності підготовки фахівців є успішність захисту дипломних робіт, щороку середній показник якої зростає і складає 4,8. Звісно цю позитивну тенденцію потрібно підтримувати і одночасно посилювати.

Науково-дослідна робота студентів починається з 1 року навчання. Результатом такої політики є тісна співпраця викладачів зі студентами в рамках діяльності наукових гуртків, яка спрямована на допомогу в науковій роботі студентів, підготовці до самостійних презентацій своїх наукових робіт і в проведенні профорієнтаційної роботи.

Обов'язковою частиною професійної підготовки фахівців є переддипломна практика. Практика студентів проводиться в профільних  наукових установах, зокрема Державній установі «Інститут харчової біотехнології та геноміки», Інституті клітинної біології та генетичної інженерії, Інституті продовольчих ресурсів НААН України, на сучасних підприємствах і підрозділах університету. Для забезпечення сучасними базами практик факультет ефективно співпрацює з представниками бізнесу, випускниками і радою роботодавців.

Важливою для факультету є тенденція, що спостерігається в підготовці студентських наукових робіт зі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія».

Одним з пріоритетних завдань є активізувати роботу з підготовки до Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.

Позитивну тенденцію маємо при участі студентів у всеукраїнських і міжнародних конференціях, наукових семінарах та інших наукових заходах.

З метою активізації участі студентів в наукових програмах проектах на факультеті обдаровану молодь, переможців олімпіад і конкурсів залучають до стартап школи НУБіП України.

У роботі факультету є здобутки і факультет має ряд завдань.

Декан факультету Юлія Коломієць

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook