Відійшов у вічність Олег Федосійович Петренко

22 листопада 2021 року

Пішов з життя Петренко Олег Федосійович - видатний вчений, хірург, професор, який довгий час очолював кафедру хірургії ім. акад. І.О. Поваженка.
Вічна пам'ять! Царство Небесне!

Народився 22 січня 1952 року в с. Роздольне Носівського району Чернігівської області в сім’ї колгоспників.
З 1964 по 1971 рр. – навчався в Козелецькому ветеринарному технікумі, який закінчив з відзнакою.
1971 – 1973 рр. – проходив службу в лавах Радянської Армії в повітрянодесантних військах (Гайжунай, Каунас, Вітепкс).
У 1973 – 1978 рр. – навчався на ветеринарному факультеті Української сільськогосподарської академії й отримав фах лікаря ветеринарної медицини.
З 1978 по 1982 рр. – працював головним ветеринарним лікарем у с. Олександрівка Миронівського р-ну Київської обл.
З 1982 по 1983 рр. – працював ветеринарним лікарем у Республіканській ветеринарній лабораторії у відділі „Хвороби молодняку”.
З 1984 по 1987 рр. – аспірант кафедри хірургії УСХА. В 1987 р. захистив кандидатську дисертацію на тему “Остедистрофические поражения суставов у бычков при откорме на жоме, их патогенез и профилактика”, науковий керівник – доктор ветеринарних наук, професор, заслужений діяч Вищої школи Братюха Степан Іванович. Петренком О.Ф. розроблені й впроваджені надійні методи профілактики остеодистрофічних ушкоджень суглобів у бичків при відгодівлі на жомі по інтенсивній технології, а також збільшення середньодобового приросту живої маси. Запропонував до збалансованого раціону по поживним і мінеральним речовинам уводити в гранули (концкорма) відеїн – біологічно активну форму вітаміну Д. При цьому досягається додатковий приріст живої маси, зумовлений біостимулювальним ефектом.
З 1987 р. по 1994 р. працював на посаді асистента кафедри хірургії УСХА.
З 1994 р. по 2002 р. – доцент кафедри хірургії НАУ.
З 1995 по 1999 р. – завідувач новоствореної кафедри хвороб дрібних тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України.
З 1999 року по 2012 рік завідував кафедрою хірургії ім. проф. І.О. Поваженка.
З 1987 р. по 2002 р. вивчав репаративну регенерацію кісткової тканини у свійських тварин. Розробив і впровадив у практику ветеринарної хірургії науково-методичні рекомендації «Переломи кісток та раціональні методи їх зрощення».
В 2002 р. захистив дисертацію “Раціональні методи остеосинтезу та стимуляція репаративного остеогенезу у тварин” на здобуття наукового ступеня доктора ветеринарних наук. Вона є першою науковою працею на теренах ветеринарної медицини України про методи остеосинтезу у свійських тварин. У ветеринарно-медичній хірургії результати дисертаційної роботи стали базовим підґрунтям для успішного лікування тварин за травматичних і ортопедичних хвороб.
У 2002 р. Українська асоціація лікарів ветеринарної медицини дрібних тварин нагородила дипломом у номінації „Найкращий лікар року”.
У 2002 р. присвоєно Почесне звання “Відмінник освіти України”.
В 2003 р. отримав вчене звання професора кафедри хірургії НАУ.
У 2004 р. Українська асоціація лікарів ветеринарної медицини дрібних тварин нагородила вказаний факультет дипломом Лауреата загальнонаціонального конкурсу „Ветеринарне визнання 2004 р.”.
У 2005 р. нагороджений почесною грамотою від Київського міського голови О.О. Омельченка за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, вагомі здобутки в професіональній та громадській діяльності, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 14-ї річниці незалежності України.
У 2005 р. нагороджений почесними грамотами від Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України за вагомий внесок у підготовці фахівців ветеринарної медицини та з нагоди 85-річчя факультету ветеринарної медицини, а також як члена редакційної колегії журналу „Ветеринарна медицина України” за плідну працю в становленні видання, зростанні його тематичної й поліграфічної якості, вагомий особистий внесок в інформаційне забезпечення галузі ветеринарної медицини та з нагоди 10-річчя фахового видання.
О.Ф. Петренко з 2004 р. по 2006 р. працював на посаді декана факультету здоров’я дрібних тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України.
За Указом Президента України В. Ющенко від 3 серпня 2009 р. № 592 йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник ветеринарної медицини України», посвідчення № 91.
Під керівництвом О.Ф. Петренка кафедра хірургії ім. акад. І.О. Поваженка НАУ стала центром підвищення кваліфікації спеціалістів приватних лікарів ветеринарної медицини України з хірургії свійських тварин. На кафедрі і нині продовжується розробка й апробація нових методів по зварюванню та роз’єднанню біологічних тканин, застосування наночасток MG, FE, CO, CU, ZN, AG за хірургічної патології у свійських тварин.
Наукову діяльність О.Ф. Петренко поєднує із громадською. З 2004 по 2012 рр. – член вченої ради із захисту кандидатських дисертацій Національного аграрного університету.
Під керівництвом професора Петренко О.Ф. захищено 5 кандидатських дисертацій. 
Петренко О.Ф. є співавтором понад 200 наукових статей, методичних рекомендацій (9), підручників (6) та учбових посібників (4). Найбільш ваговими серед яких є: Загальна ветеринарно-медична хірургія (2001 р.); Переломи кісток та раціональні методи їх зрощення” (2001 р.); Спеціальна ветеринарна хірургія (2003 р.); Хвороби риб з основами рибництва (2003 р.); Травматизм / Довідник лікаря ветеринарної медицини (2004 р.); Хірургія / Наукове забезпечення сталого розвитку сільського господарства в степу України і АР Крим. – Т. 2. (2005 р); Хірургія ветеринарної медицини (2005 р.), Ветеринарно-медична офтальмологія (2006 р.), Загальна ветеринарна хірургія (2008 р.), Антимікробна, антигрибкова, антипротозойна, антивірусна хіміотерапія (2008 р), Ортопедія парно- і непарнопалих тварин (2008 р.), Тканиннозбережна високочастотна електрозварювальна хірургія (2009 р.), Нанотехнологія у ветеринарній медицині (2009 р.), а також автор 23 патентів, і свідоцтв.

Кафедра хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook