Eнергозбереження – один із пріоритетів розвитку університету (відбулось засідання ректорату НУБіП України)

9 липня 2014 року

 

8 липня відбулося чергове засідання ректорату НУБіП України. На ньому розглядалися як нагальні проблеми, які стоять перед університетом напередодні нового навчального року, так і поточні питання життєдіяльності.

Першим  питанням на порядку денному розглядався стан енергозбереження в університеті. За інформацією директора ННІ енергетики і автоматики Володимира Козирського по Київському територіальному округу зріс середній тариф оплати за газ, електрику, воду.  Потрібно бути готовими до подальшого здорожчання енергоресурсів. Сьогодні тільки теплопостачання обходиться університету у 15 млн грн., вода – 2 млн грн., газ –  1,5 млн грн.

Щоб енергозбереження було ефективним, потрібно провести ряд заходів, зокрема, налагодити систему автоматизованого обліку енергоресурсів, негайно створити робочу групу для аналізу стану системи енергозабезпечення університету, запровадити чіткий облік споживання тощо.

Відсутність налагодженої системи обслуговування і супроводу теплоспоживання призводить до відчутних негативних результатів. Налаштувати її – потреба дня, адже за якихось неповних три місяці розпочнеться опалювальний сезон, і тоді щось зробити вже буде неможливо.

Яскравим прикладом неефективного використання води є ситуація в гуртожитку №6. Через несправність лічильника університет сплачує суму у кілька разів вищу за фактичне споживання.

Відділу головного механіка слід негайно провезти детальний аналіз стану систем теплоспоживання, витрат води і вжити всіх необхідних заходів по їх ефективному функціонуванню.

Наступним кроком може бути створення автоматизованих теплових пунктів у всіх корпусах, як це має місце у 8-му навчальному корпусі. Такі АТП дають можливість зберегти до 30 відсотків енергії, потрібної для обігріву. Тільки по вже згаданому корпусу він приніс до 100 тис. грн економії!

Науковці ННІ енергетики і автоматики, зазначив Володимир Козирський, розробили прилади, які допомагають виявляти слабкі місця у електромережах університету. Фіксування різких перепадів електронапруги дає змогу звертатися до постачальника за відшкодуванням збитків.

Із цього питання порядку денного було прийнято рішення про проведення робочої наради із фахівцями галузі для напрацювання комплексної Програми енергозбереження в університеті. Була підтримана пропозиція очільника університету Станіслава Ніколаєнка щодо залучення до цієї роботи експертів Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Про фінансовий стан університету доповіла начальник планово - фінансового відділу  Наталія Дробот. За її словами, за загальним фондом університет отримав все належне, а от зі спеціальним фондом справи значно гірші. Були озвучені пропозиції з оптимізації надходження коштів. Керівник університету піддав серозній критиці економічну діяльність навчального закладу. Так станом на 1 липня річний план надходження коштів за освітні послуги виконаний на 8,25%, послуги з проживання в гуртожитках – 23,55%, послуги з госпрозрахункових підрозділів – 43,61%, орендна плата – 20,54%.

Про перевірку готовності матеріально-технічної бази кафедри до нового навчального року доповідала в.о. проректора з навчальної  і культурно виховної роботи Оксана Зазимко. Прийнято рішення провести перевірку МТБ, роботу системи харчування та стан пожежної безпеки в останню декаду серпня, після закінчення ремонтів в корпусах, лабораторіях і аудиторіях.

У центрі уваги членів ректорату виявилася і профорієнтаційна робота щодо вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр». З інформацією з цього приводу виступили директори – ННІ рослинництва, екології та біотехнологій Григорій Демидась, технічного ННІ Валерій Дубровін, ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. Ця робота велася на місцях із залученням випускників та студентів університету. Були надруковані відповідні оголошення в регіональних газетах. Цьому також посприяла активність у соціальних мережах, які значно розширили коло спілкування. І це не монолог, а діалог, зазначив Валерій Дубровін. А Петро Лакида, говорячи про бакалаврат, зазначив: число вишів, де нині готують спеціалістів для лісової галузі, попри реальну необхідність зростає. Це при тому, що у світі вона зменшується і робиться наголос на лісоводах – екологах.

Про стан пожежної безпеки в гуртожитках членів ректорату інформував начальник відповідного відділу Василь Тарасенко. При нинішньому стані студмістечка проблема заміни електромереж стоїть доволі серйозно.

Відбудова 3-го корпусу постійно знаходиться в центрі уваги ректорату. Але на кошти з бюджету за нинішніх складних умов у державі розраховувати не доводиться. Тож  за таких умов керівництво університету робить відповідну ставку в тому числі і на залучення спонсорських коштів. Керівники навчально–наукових інститутів звернулися до своїх іменитих випускників, які сьогодні очолюють великі державні підприємства і приватні структури, з проханням фінансової допомоги. Багато хто відгукнувся! Маємо надію, що при спільній системній роботі із залучення коштів, потрібна для відбудови корпусу, сума буде зібрана.

У кінці засідання в.о. ректора Станіслав Ніколаєнко вручив дипломи Фонду Віктора Пінчука студентам-переможцям стипендіальної програми «Завтра.UA» Тарасу Сівченку та Олександру Івченку.

Прес-служба НУБіП України

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook