Випускник ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Олег Кара – провідний проєктувальник болгарської компанії «RENERGY engineering»

15 листопада 2021 року

  Славу університету творять його випускники. Цей відомий постулат підтверджують і випускники різних років ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України. Продовження славних традицій наших випускників, які стають успішними у професії, повністю вкладаються в парадигму цінностей діяльності інституту.
    Ось недавно до своєї Alma mater завітав випускник 2018 року ОС «Магістр» за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка і електромеханіка» Олег Кара. Сьогодні Олег – провідний інженер-проєктувальник відомої болгарської компанії «REENERGY engineering», яка займає провідні позиції у сфері консалтингу, розроблення технічної та проєктної документації для будівництва об’єктів сонячної енергетики.
   При зустрічі ми не утримались від можливості поспілкуватись з нашим випускником і розширити уявлення про особливості працевлаштування у міжнародних компаніях.

- Олеже, як формувалась твоя професійна траєкторія після завершення нашого університету?
- Нічого особливого. Моє прагнення полягало у пошуку успішної компанії, де б я міг професійно зростати. Ще під час навчання у магістратурі я цікавився сучасними технологіями проєктування електроенергетичних систем. Згадую цікаві заняття з дисциплін «Електропостачання», «Проєктування електричних мереж і систем», «Відновлювані джерела енергії» і ін. Був переконаний, що своє презентаційне резюме зможу легко підтвердити у співбесіді. Тим більше, що на кафедрі електропостачання ім. проф. В.М. Синькова я пройшов курси з проєтування електроенергетичних об’єктів з поглибленим вивченням професійних програмних продуктів AutoCad, DiaLux, Ecodial і ін. та одержав відповідні сертифікати.

- Чи достатнім виявився рівень твоєї фахової підготовки для працевлаштування в успішній іноземній компанії?
- Мені ніколи не було соромно за свою фахову підготовку в нашому інституті. Я вдячний своїм викладачам, які дали мені знання та навчили навчатися. З приємністю завжди згадую Георгія Іноземцева, Володимира Козирського, Світлану Макаревич, Анатолій Омельчука, Андрій Петренка, Миколу Гребченка та інших. Але завжди буду повторювати: тільки особиста мотивація студента дозволить опанувати складний інженерний фах.
    Інколи кажуть: «Забудьте все, чого вас навчали в університеті». Бо практична діяльність – це дещо інше. Однак набуті мною практичні навички дозволили досить швидко увійти у робочий процес та обійняти досить високу позицію у іноземній компанії.
    Найбільшою проблемою серед студентів після завершення університету є відсутність досвіду. Я вважаю, що ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження позитивно вирізняється серед інших вишів. З сайту інституту я нещодавно дізнався про впровадження цікавих програм дуального навчання. Це те, що треба для майбутнього працевлаштування.
     Оскільки доля мене занесла до Болгарії, я зараз продовжую навчання у Технічному університеті Софії, одночасно працюючи у компанії «RENERGY engineering».

- Чи були якість проблеми з адаптацією в іноземній компанії?
- Моїх знань, загалом, було достатньо. Однак треба було набути нових компетентностей, пов’язаних з проєктною діяльністю саме у інжинірінгу сонячних електростанцій. Тут на допомогу прийшли старші колеги з компанії. Разом з тим треба було підтвердити достатні знання іноземної мови.

- Олеже, щоб б ти хотів змінити, якби повернувся на студентську лаву?
- Однозначно, я би прагнув, паралельно навчаючись, працювати у відомій енергетичній компанії з європейським менеджментом. У навчальному процесі, на мій погляд, варто більше запроваджувати використання спеціалізованих програмних продуктів.

- А що тебе привело зараз до університету?
- Знаєте, я приїхав за дорученням від керівництва своєї компанії щодо започаткування співпраці з ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. Я передав свої пропозиції директору інституту Віктору Каплуну щодо можливих напрямів співпраці: залучення кращих студентів до стажувань у Болгарії на нашому підприємстві, розроблення та впровадження в освітній процес нових методик проєктування фотоелектричних станцій, використання сучасних САПР тощо.
    Мій приклад показує, що компанія «RENERGY engineering», у якій я зараз працюю, зацікавлена у тісній співпраці з Національним університетом біоресурсів і природокористування України і планує в найближчий час залучити до себе декілька випускників ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.


Бесіду вела Світлана Макаревич,
доцент кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook