XII Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Інформаційні технології: економіка, техніка, освіта»: обговорено результати досліджень молодих вчених, проведено майстер-класи та презентації від ІТ-бізнесу

12 листопада 2021 року
     11-12 листопада на базі факультету інформаційних технологій проходить ХII Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ЕКОНОМІКА, ТЕХНІКА, ОСВІТА», учасниками якої стали студенти, аспіранти та молоді вчені з України за закордонних університетів.

Понад 400 учасників доєдналися до пленарного засідання. Вітальним словом від керівництва університету до учасників звернувся проректор з наукової та інноваційної діяльності НУБіП України Вадим Кондратюк, який зазначив про важливу роль інформаційних технологій у часи пандемії і роль факультету інформаційних технологій в структурі університету.

Заступник Міністра аграрної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба, вітаючи учасників конференції, розповів про напрями цифрової трансформації аграрної галузі та перспективи підготовки ІТ-фахівців для аграрної галузі.

Декан факультету інформаційних технологій НУБіП України Олена Глазунова наголосила на необхідності саморозвитку кожного майбутнього ІТ-фахівця, участі у різних професійних заходах та спільнотах, які допоможуть обрати трендові напрями для майбутніх досліджень та розробок.

Модератор пленарного засідання конференції к.т.н. Руслан Басараб провів пленарне засідання у форматі обговорень кожної доповіді. Молоді вчені та аспіранти доповіли про свої дослідження, їх результати та перспективи розвитку Лісняк Аліса з ІТ-компанії Freshcode доповіла про сучасні технології програмування і зупинилася на технологіях для Full Stack Web-розробки, а про формальні методи та засоби контролю артефактів процесу проєктування систем критичного призначення доповів Шкарупило Вадим, к.т.н., доцент кафедри компютерних систем, мереж і кібербезпеки НУБіП України. Тему розробки ІТ-рішень продовжила Олександра Пархоменко, асистент кафедри інформаційних систем і технологій НУБіП України, зокрема зупинилася на використанні гнучких методологій розробки програмного забезпечення в ІТ-компаніях.

Про використання сучасних ІТ у аграрній галузі йшла мова у доповідях доктора Лукаса Прея з Німеччини та аспріанта кафедри компютерних наук НУБіП України Олександра Гудзя. Лукас Прей (Dr. Lukas Prey) з Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, Німеччина (Hochschule Weihenstephan-Triesdorf, Biomasse-Institut) зробив доповідь на актуальну тему для агровиробників щодо оцінювання ефективності використання дронів на полях. Олександр Гудзь виконав дослідження на тему «Розробка інтелектуальної інформаційної технології прогнозування появи шкідливих речовин у сільськогосподарських продуктах», про результати якого доповів молодим дослідникам – учасникам конференції.

Економічну частину пленарного засідання підтримав своєю доповіддю головний фахівець відділу ринкових ризиків і ризиків ліквідності управління ризик менеджменту АТ "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО" Юрій Нам’ясенко. У його доповіді були розглянуті технології, які використовуються для дослідження впливу прямих іноземних інвестицій на економічний розвиток країни

Після виступів на пленарному засіданні робота конференції продовжилася у форматі майстер-класів та презентацій від ІТ компаній.

Архітектуру тестування Enterprise Web додатків презентував Лазарєв Андрій, QA Technical Lead компанії Terrasoft, яка відома своїми рішення у напрямі low-code та no-code програмування, розробки BPM і CRM систем, програмними продуктами Creatio. Жваве обговорення презентації, запитання та відверті відповіді спікера отримали надзвичайно багато схвальних відгуків.

Від нашого партнера і члена ради роботодавців компанії AgroОnline також був організований майстер-клас «Сучасні ІТ технології моніторингу та управління аграрним бізнесом». Його провів засновник і операційний директор компанії Віктор Боровик, який продемонстрував роботу онлайн платформи та реальні приклади завдань, які можна вирішити з її використанням, для моніторингу стану посівів, управління технологічними процесами тощо.

Після майстер-класів робота конференції продовжується у форматі секційних засідань, де обговорювалися питання моделювання, цифрових трансформацій та інформаційних технологій в природокористуванні, прикладних інформаційних систем, сучасних технологій проектування комп’ютерних систем і мереж та інформаційно-комунікаційних технологій в освіті та постерних презентацій магістрів.

 

Дар’я Ящук, 
секретар конференції, старший викладач
кафедри комп’ютерних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook