Один день з життя кафедри культурології

9 листопада 2020, 0:00

          Вівторок цього тижня був днем святковим для української нації, адже це День української писемності і мови. Для кафедри культурології це свято подвійне, адже це ще й Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва,  який засновано Указом Президента України з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність. Саме завдяки відданим своїй справі митцям українська культура змогла зберегти свою самобутність, попри потужні натиски багатьох агресорів, і посісти гідне місце серед світових культур. І ми розпочали…

         Першими до свята долучилися майбутні ветеринарні лікарі та першокурсники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, яким на дистанційній парі з етнокультурології пощастило зустрітися із співробітницею наукового відділу Комунального закладу Дніпровської міської ради «Музей супротиву голодомору» Вірою Андріївною Аннусовою - дослідницею української культури, краєзнавицею, популяризаторкою української історії, яку запросила доцентка кафедри культурології Ярина Пузиренко.
 

 
         Пані Віра   народилася і виросла на Луганщині, разом зі своїми учнями роками подорожувала рідним  краєм, збирала спогади старожилів. У її арсеналі – сотні незбагненних історій , свідчень жертв голодомору про нищення української нації, за якими приховані мільйони  сподівань і надій, адже душі людей завжди гріли невеликі радощі життя: рідні звичаї, традиції, свята, обряди, які несли дух України. Про це, власне, ця неймовірна жінка і розповіла студентам, повідавши і про обряди та свята, які вона організовує для громади, показавши чудові світлини, на яких зображено перебіг свята, та докладно розповідала про кожний його атрибут.
 
 
         Студенти були вражені і захоплені. Так, другокурсниця факультету ветеринарної медицини Галина Лановасказала :  «З усіх свят я знала лише Івана Купала та те, що існує богиня Леля. Дуже прикро, що наше покоління так мало знає про історію свого народу, але ніколи не пізно вчитися. Добре, що в університеті популяризують любов до своєї культури». Глибоку подяку пані Вірі і сподівання на майбутню співпрацю висловила к.філос. наук аситентка кафедри культурології Олена Невмержицька:
 
 
         А потім ми писали Всеукраїнський диктант національної єдності. Понад 50 працівників кафедри та їх студенти зібралися в онлайновій залі, щоб висловити свою пошану до рідної мови. 

Налаштувала на написання поезія професора кафедри народного артиста України Вадима Дмитровича Крищенка:
 
Над столиком схилився низько,
Кажу турботам іншим: цить!..
Диктант із текстом українським
Пишу, щоб рідне не губить…
Приходьте з площ, приходьте з вулиць,
Хто у сивинах, а хто без…
Дарма, що правила забулись,
Та звіримо ще раз себе.
Не біймось помилок горбатих:
Десь кому притулив не так.
Ні, головне, щоб нас багато
Зійшлося на оцей диктант.
Диктує диктор…Я  поволі
Пишу, напруживши чоло,
Бо цей диктант — як тест на долю,
Щоб українство в ній жило.
 
         Не лягали – летіли на папір під диктування Юрія Андруховича рядки його нового роману. І хоч сам автор зазначив, що не написав би текст на «відмінно», якби не був автором, ми , сподіваємося, впоралися!
 
    
 
         Та свято таки прийшло! У приміщенні бібліотеки "Деміївська" відбулась зустріч голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації з представниками бібліотечної, музейної, клубної справи, митецької педагогіки, на якій нашу кафедру представляла доцент Ірина Войтюк.  Сергій Миколайович Садовой звернувся до присутніх зі словами вітань, високо оцінивши потужний внесок працівників галузі у збереження і розвиток культури, духовності у справу утвердження національної ідеї, зазначивши, що у складні часи саме культура стає незримим генератором сили, антидепресантом, лікує, надихає та дарує крила. «У непростий для України час, час великих викликів та випробувань, нам як ніколи потрібна сильна, конкурентоздатна, сучасна та актуальна культура, звернена у майбутнє, але укорінена у могутній національній традиції», - сказав голова.
 
 
         А після привітання відбулось вручення відзнак працівникам закладів культури та дипломів переможцям районного огляду-конкурсу народної творчості, який відбувався кілька тижнів поспіль протягом жовтня за наступними жанрами: музичне, хореографічне, театральне, образотворче та декоративно-прикладне, фотомистецтво. Так, дитячо-юнацький клуб «Ровесник» Централізованої системи дитячо-юнацьких клубів «Щасливе дитинство» приймав огляд-конкурс у жанрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, в якому оцінив близько 200 творчих робіт учасників, серед яких – мистецька студія «Голосіївська палітра» та гурток «Декоративна флористика» під керівництвом доцента кафедри культурології Ярини Пузиренко.       Близько 300 конкурсантів оцінювало журі огляду-конкурсу у сценічних жанрах: музичне, вокально-хорове, хореографічне, естрадно-циркове мистецтво, де учасниками були солісти студії естрадного співу «ВойтВойс» під керівництвом доцента Ірини Войтюк і актори народного театру «Березіль» під керівництвом старшого викладача Наталії Тітенко.
 
 
 
         «Неймовірно приємно отримати і привезти в університет 30 (!) нагород, - каже Ірина Віталіївна, - тому горда за себе, за своїх колег, за успіхи наших учнів. Це вже не аматорство, а високий рівень професійності. Так вважаю не лише я, так сказав під час нагородження голова Голосіївської в місті Києві районної адміністрації Сергій Садовой »
 
  
 
         І керівники, і учасники творчих колективі вдячні ректорату нашого університету і особисто ректору Станіславу Миколайовичу Ніколаєнку за те, що в такий нелегкий час маємо можливість служити її Величності Культурі. І ми із задоволенням і натхненням йдемо у кожен новий день.
 
 
Завідувач кафедри культурології
Ірина Майданюк

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook