Бачення та виклики для майбутнього земельного кадастру в Україні

5 листопада 2021, 9:45
     Ці та інші думки, 04 листопада 2021 року, висловили учасники круглого столу «Актуальні виклики ведення земельного кадастру в Україні», що відбувся на факультеті землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України. Це перший такий захід, із серії запланованих круглих столів, що присвячені майбутньому розвитку кадастру та його трансформації з урахуванням викликів, які стоять перед ним.

     Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков та в.о. завідувача кафедри земельного кадастру Наталія Мединська запросили до експертного діалогу відомих представників землевпорядної та юридичної спільноти, органів державної влади і неурядових організацій, науковців та експертів, а також інших ключових гравців сфери земельних відносин для того, щоб обговорити бачення і виклики для майбутнього земельного кадастру в Україні.

     Зацікавленість заходом виявили понад 150 осіб, а участь у форматі онлайн взяли понад 100 учасників. Із вітальним словом до них звернувся декан факультету Тарас Євсюков, який виступив модератором і ведучим доповідачем. Він зосередив увагу учасників дискусійної платформи про світові тренди у веденні кадастрів, зокрема наповнення їх за допомогою мобільних додатків (смартфонів) і технологій Big-Data, про необхідність імплементації цифрових двійників (Digital Twin) в Smart Cities і системах управління (адміністрування) землекористуванням, про правове і технологічне забезпечення ведення 3D та 4D кадастрів. Також окремо зупинився на інструментах покращення безпеки землеволодіння в усьому світі, розвитку державно-приватного партнерства в управлінні землекористуванням.
     Незмінним співорганізатором подібних круглих столів, що на регулярній основі відбуваються на факультеті землевпорядкування, є Всеукраїнська громадська організація «Асоціація фахівців землеустрою України» на чолі з Анатолієм Полтавцем, який звернувся із вітальним словом до експертів і слухачів.

     Анатолій Мірошниченко, перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру виступив із розгорнутою доповіддю і надав вичерпні відповіді учасникам семінару. Анатолій Миколайович наголосив про важливість даного заходу. Його думку продовжив директор департаменту розвитку національної інфраструктури геопросторових даних Держгеокадастру Андрій Галайда. Андрій Вікторович відзначив про важливість функціонування Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД), а також про пілотні проекти з оновлення та створення якісної картографічної основи для Публічної кадастрової карти України (Державного земельного кадастру).

     Наступним виступаючим був помічник-консультант голови підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Біленко. Сергій Борисович детально зупинився на законодавчих ініціативах і змінах у веденні Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також на інтеграції кадастрів та реєстрів.
     Про розвиток земельно-кадастрової діяльності в Україні, цифрову експансію земельно-кадастрової системи та 71 операційне завдання, що найближчим часом стоїть перед Державним земельним кадастром, доповідав завідувач кафедри земельного кадастру, професор Андрій Мартин.

     Дуже цікавим і ґрунтовним, з точки зору практичного ведення Державного земельного кадастру та його технологічного забезпечення, був виступ експерта з питань управління земельними ресурсами проєкту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергія Кубаха. Його доповнив Ігор Славін, який протягом 2007-2019 рр. був начальником управління, директором департаменту Державного земельного кадастру Держземагентства/Держкомзему України/Держгеокадастру. Євген Бєрдніков, який з 2012 по 2014 р. працював заступником Голови Держземагенства України пригадав як у 2012 році приймався Закон України "Про Державний земельний кадастр" та Постанова Кабінету Міністрів України "Порядок ведення Державного земельного кадастру" №1051 від 17 жовтня 2012 р. і резюмував, що перемогою цього Закону є те, що відомості Державного земельного кадастру є офіційними. На його думку це було і залишатиметься одним із принципових положень, що гарантуватиме і захищатиме право власності на земельні ділянки.

     Із доповіддю щодо об’єктивності даних Державного земельного кадастру та необхідності реєстрації обмежень у використанні земель виступив професор кафедри земельного кадастру Йосип Дорош. Його колега професор кафедри земельного кадастру Ірина Новаковська зосередилася у доповіді про методичне забезпечення внесення даних про територіальні зони до Державного земельного кадастру.
     Про зміни, що відбулись за останнє десятиріччя у системі та кадастру, про важливість тих реформ, які запроваджуються в сфері земельних відносин та веденні Державного земельного кадастру зазначила Емілія Яроцька, яка з 2016 по 2020 роки була начальником Головного управління Держгеокадастру у м. Києві, а згодом директором департаменту Державного земельного кадастру Держгеокадастру. Її виступ доповнив Михайло Федишин, який протягом 2012-2014 працював заступником директора з виробництва з питань регіонального розвитку, а 2014-2016 рр. вже генеральним директором ДП «Центр державного земельного кадастру».

     В обговоренні активну участь взяли Олександр Гнітецький, Ольга Петраковська, Павло Урсуляк та інші фахівці сфери землеустрою та кадастру, науково-педагогічні працівники провідних університетів України, представники органів місцевого самоврядування.
     Трансляція та відеоматеріали круглого столу будуть розміщені на Facebook і висвітлені на сторінках єдиного спеціалізованого журналу «Землевпорядний вісник» (http://zemvisnuk.com.ua).

Ольга Тихенко,
доцент кафедри земельного кадастру

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook