Долаємо труднощі вивчення англійської мови

24 листопада 2021 року

Кафедра англійської філології завжди відповідала на ті виклики, які поставали перед суспільством. І пандемія, що нині знову шириться світом, та навчання в її умовах не стали винятком. Раптовий, але очікуваний перехід на дистанційну форму навчання з жовтня 2021 року у зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації щодо COVID-19 не був несподіванкою. На кафедрі, незважаючи на зміну формату навчального процесу з очного на дистанційний, освітній процес продовжується у звичному ритмі. Викладачі відпрацювали всі алгоритми онлайн-навчання. І для досягнення високих результатів на допомогу студентам приходять викладачі, які на практичних заняттях роз’яснюють кожну тему з навчальної програми. Оскільки мова – це спілкування, то 90% занять проходять на платформах Zoom, Webex, GoogleMeet, Skype. Звичайно, студенти певну роботу виконують і на платформі E-learn (викладачі розробили та апробували близько 20 курсів), де в основному проходять тестові завдання для перевірки лексичного, граматичного, тематичного матеріалу. А закріплення проходить в режимі “віч-на-віч”. Таким чином, студенти завжди говорять, ставлять запитання, відповідають.

Кожен викладач намагається втілити в життя всі поради та рекомендації щодо викладання англійської мови, які постійно отримують на різноманітних курсах підвищення кваліфікації, що проводять Cambridge English Assessment, Dinternal Education, Harvard Proofreading, Pearson, National Geographic Learning, MM Publication in Ukraine, Edinburgh Business School, Grade, компанія “Лінгвіст” та багато інших міжнародних інституцій для підвищення кваліфікації викладачів англійської мови. Хочу відмітити, що в загальному, колектив кафедри отримав більше 50 сертифікатів вищезазначених курсів за 2021 рік.

Звичайно, вивчення англійської мови в он-лайн режимі – це не найкращий спосіб, але треба себе тримати в тонусі і навчатися при будь-якій ситуації. Адже найголовніше у вивченні іноземної мови – це систематичність! Якщо студент буде вчити мову кожен день хоча б одну годину, то результат не забариться!

Отже, важливим першим пунктом, буде правильний time-management.

По-друге, мотивація та бажання.

По-третє, прислухатися до порад викладачів.
 

Колектив кафедри англійської філології напрацював систему порад, які обов’язково стануть в нагоді при вивченні англійської мови.

Граматика
- Незважаючи на те, що я знаю правила, я хвилююсь, коли роблю граматичні помилки в мові. Чи можу я сподіватися на те, що коли-небудь буду володіти англійською мовою досконало?
Найімовірніше, що ні! Але чи потрібна досконалість? Ось деякі поради, які можуть вам допомогти:
* Чим більше ви будете розмовляти, читати і слухати англійською мовою, тим краще ви засвоїте основні елементи граматики.
* Купіть підручник граматики і робіть граматичні вправи на ті теми, в яких ви менш компетентні.
* Шукайте можливості розмовляти англійською мовою в реальних ситуаціях. У таких умовах граматиці навчаєшся природним чином.
* Такі граматичні явища, як часи англійського дієслова, артиклі, прийменники досить складні для оволодіння. Навіть найбільш просунуті в англійській люди роблять помилки на базові елементи граматики.

Аудіювання
- Сприйняття англійської мови на слух – найбільша моя проблема. Як тільки я її чую, то багато чого не розумію, а якщо людина говорить дуже швидко або зі складним акцентом, то в мене починається паніка, і тоді я взагалі перестаю що-небудь розуміти.
У своїй проблемі ви не самотні. Навіть "носії мови" "вимикаються", якщо хтось говорить про що-небудь нецікавою для них або вживає занадто багато спеціальних термінів.
* Паніки можна уникнути, якщо практикуватися в аудіюванні. Наприклад, коли ви слухаєте аудіозаписи на заняттях англійської мови, постарайтеся дотримуватися наступних рекомендацій:
* Звертайте увагу на слова, які виділяються диктором інтонаційно. Вони, як правило, містять основну інформацію.
* Після першого прослуховування постарайтеся зрозуміти основну ідею розповіді. Звернути увагу на деталі ви зможете, коли будете слухати його вдруге. В окремих випадках (наприклад, прослуховування інструкції) потрібне розуміння кожного слова.
* Намагайтеся використовувати різні способи в тренуванні розуміння текстів на слух. Іноді корисно прослухати текст кілька разів, поки кожне слово не стане зрозумілим, а іноді корисно перевірити, скільки ви розумієте після одноразового прослуховування.
* Звикайте до природної англійської мови. Ви можете слухати новини, а також дивитися фільми англійською мовою з субтитрами.

Розмовна мова
- Я вивчила багато нових слів і знаю граматику, але не вмію розмовляти, тому що не вистачає практики. Тому мені здається, що я не знаю англійської.
Це проблема будь-якої людини, якщо ви не живете в країні мови, яку вивчаєте. Немає сумніву, що найкращий спосіб вивчити мову – це розмовляти.
* Практикуйтеся в розмовній мові зі своїми однокурсниками. Не хвилюйтеся, якщо спочатку ви будете почувати себе дивно.
*Використовуйте будь-яку можливість спілкування з носіями мови. Буде краще, якщо ви з ким-небудь заведете знайомство. Якщо у вас є друг за листуванням, то спробуйте зустрітися з ним.
* Розмовляйте англійською з тими, для кого англійська мова також не є рідною. Пам'ятайте, що ви не завжди будете спілкуватися нею тільки з британцями або американцями. Якщо є можливість, відвідайте країну мови, яку вивчаєте. Якщо немає можливості поїхати в країну мови, станьте членом англійського мовного клубу.

Словниковий запас
- Мені дуже подобається вчити нові слова і вирази. Проблема полягає в тому, що я їх дуже швидко забуваю. Порадьте, що робити, щоб їх пам'ятати.
Насправді деякі слова немає необхідності спеціально вчити, в той же час є такі слова, які потрібно вчити напам'ять і використовувати в мові, перш ніж вони закріпляться в пам'яті. Постарайтеся використовувати такі прийоми:
* Будьте вибагливі по відношенню до слів, які ви хочете вивчити. Вибирайте тільки ті, які вам знадобляться в мові.
* Перевіряйте слова у словнику. У хорошому словнику ви знайдете: правильне написання та транскрипцію слова, значення слова в різних контекстах, а також перевіряйте "граматику слова".
* Заведіть словник для нових слів. Поряд зі словом записуйте речення або фразу, в якому воно використовується.
* Намагайтеся, як можна частіше використовувати нове слово в усній або письмовій мові. Таким чином, слово швидше закріпиться в пам'яті.
* Повторюйте і вчите нові слова хоча б раз на тиждень. Попросіть когось перевірити вас. Можете записати нові слова на магнітофон: роблячи паузу після кожного слова, називайте його переклад. Таким чином, у вас буде можливість протестувати себе у вільний час.

Письмо
- Я добре пишу по-англійськи, але іноді здається, що в мене немає прогресу. Тому що коли я використовую більш складні вирази або структури, то роблю помилки, тому доводиться використовувати тільки ті, які мені добре знайомі.
У тому, що ви застерігає себе від помилок, немає нічого поганого, але іноді потрібно експериментувати, щоб поліпшити свої навички. Ось декілька підказок.
* Коли пишете, експериментуйте з двома або трьома новими словами або граматичними структурами.
* Не хвилюйтеся, якщо зробите помилку. Якщо ви в чомусь не впевнені, то можете зробити позначку на полях, а потім проконсультуватися у викладача про правильність написання.
* Коли читаєте журнали, газети або листи, виписуйте нові вирази, які надалі зможуть вам стати в нагоді.
 

Ось ще практичні поради, які можна розділити на кілька блоків.

Блок 1
•    Оволодійте 6 видо-часовими формами дієслова для спілкування на побутовому рівні
•    Навчіться використовувати модальні дієслова, дієслово “бути” та допоміжні дієслова
•    Намагайтеся порівнювати речі, ставити питання та відповідати на них
•    Вивчіть близько 1200 слів та основні перехідні та неперехідні дієслова
•    Аудіо уроки допоможуть поставити вимову та навчать розуміти інших людей
•    Зверніть увагу на утворення прислівників, прикметників та утворення складних речень

Блок 2
•    Покращуйте граматику розмовної мови
•    Зрозумійте Present Perfect та його відмінність від інших часових форм
•    Навчіться вживати пасив
•    Позбувайтеся від страху розмовної мови, відпрацьовуйте деякі конструкції до автоматизму

Блок 3
•    Повністю навчіться вживати часові форми дієслова, які залишилися, і зрозумієте легкість англійської граматики
•    Зрозумійте всі модальні дієслова та тонкощі перекладу, які вони передають
•    Навчіться висловлювати думки на кшталт «Якщо..., То...»
•    Чим більше вивчите слів, тим більше зможете утворювати похідних від вже відомих
•    Засвоїте мову до Intermediate
•    Доросла людина вже може використовувати ці знання при влаштуванні на роботу

Блок 4
•    Вивчіть складні граматичні конструкції – інфінітив, герундій та дієприкметник
•    Засвоюйте все вивчене на розмовному рівні
•    Відпрацьовуйте все вивчене до автоматизму
•    Навчіться сприймати тонкощі англійської мови в розмовній та письмовій формах
•    Будете впевнено дивитися фільми, розуміти слова пісень та побутові розмови
•    Спробуйте скласти іспит

Навчіться переключатися, адже увага після 25 хвилин знижується, тому рекомендуємо розслабитися 2-3 хвилини або  випити філіжанку кави чи чаю.

Працюйте систематично та не нервуйте! Вірте в свої сили! У вас все вийде!!! Тому не варто гаяти час, адже головне – це бажання!

 

Людмила Клименко,
старший викладач
кафедри англійської філології
(за матеріалами методичних семінарів
та власних напрацювань колективу кафедри)

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook