Вчена рада: наукові дослідження гуманітаріїв та експедиція в Антарктику

27 жовтня 2021 року
27 жовтня 2021 року відбулося жовтневе засідання вченої ради. Відкриваючи його, очільник університету Станіслав Ніколаєнко закцентував на посиленні карантинних обмежень, збільшення кількості випадків захворювання. Тому потрібно, перш за все, піклуватися за здоров’я кожного члена колективу, виконувати всі рекомендації та санітарні вимоги.

     Перед початком розгляду питань порядку денного традиційно були вручені державні нагороди і відзнаки, а також кубки і цінні призи – нашим спортсменам-переможцям.

  

     Ректор Станіслав Ніколаєнко надав коротку інформацію щодо діяльності, здобутків досягнень і завдань, які стояли перед колективом протягом місяця. Навчальний процес триває, для студентів всіх курсів з 25 жовтня заняття відбуваються в дистанційній формі. Внесені зміни до графіку навчання і у разі послаблення карантинних вимог, перш за все в столиці, частина курсів ще до початку сесії повернуться до аудиторій. Проводилася спортивна, виховна, культурна робота серед студентства. Виконуються наукові дослідження, а кращі дослідницькі проекти подані для участі в конкурсі Міністерства освіти і науки. Видатні вчені НУБіП удостоєні довічних стипендій за наукові дослідження. Міжнародна діяльність під час пандемії сповільнилася, проте наживо відбувся Форум Асоціації європейських університетів наук про життя, в якому представники університету брали участь. Також університет відвідала низка іноземних делегацій, домовлено про співпрацю з французькими, аргентинськими колегами. Навчально-дослідні господарства завершують польові роботи і готуються до зимівлі. Ректор також звернув увагу на недопустимість проведення пар в дистанційному форматі при вимкнених камерах, відсутності мультимедійного супроводження, презентаційних матеріалів і кафедри, деканати, дирекції, навчальний відділ повинні проводити постійний моніторинг, впливати на процес.

  

     Наукову доповідь про результати біологічних досліджень під час 25 антарктичної експедиції представив її учасник аспірант Олександр Салганський. Найважливішим напрямком досліджень були біоморфологічні дослідження, результати якого, а також виставкові музейні експонати направлені на кафедру анатомії, гістології та патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка факультету ветеринарної медицини. Паралельно проводилися паразитологічні, ботанічні дослідження, вивчення фауни безхребетних, спостереження за ластоногими тощо. Отримані знання і дані є унікальними, дають поштовх до подальших досліджень і будуть використані при підготовці наукових праць.

     Декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька доповіла про участь науково-педагогічних працівників у виконанні наукових досліджень. Факультет у своїй структурі має низку підрозділів, які провадять дослідження. Активну участь в науковій роботі беруть молоді вчені та студенти – проводяться конференції, функціонують наукові гуртки, а кращі – беруть участь у всеукраїнських олімпіадах та конкурсах наукових робіт. Вчені мають досить активну публікативність, особливо в міжнародних виданнях, що входять до наукометричних баз. Факультет і редакції наукових періодичних видань здійснюють кроки щодо входження наших журналів до SCOPUS та Web of Science. Провадиться модернізація наукових лабораторій факультету, нарощується співпраця з бізнесом, активно триває участь наукових проектів в різноманітних конкурсах на фінансування, ведеться співпраця і з іноземними партнерами. З числа обдарованої молоді зростає наукова зміна – постійно захищаються кандидатські та докторські дисертації. Опікується факультет і проблематикою нових форм і методів навчання, особливостями організації навчального процесу в умовах пандемії. Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша поцікавився системою управління науковими дослідженнями і місцем в цій роботі гаранта освітньої чи освітньо-наукової програми. Ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на збільшення кількості публікацій у виданнях, що входять до наукометричних баз, оскільки цей показник є вагомим при визначенні рейтингу наукової діяльності. Начальник навчально-дослідної частини Володимир Отченашко закцентував на нерівномірності в роботі кафедр та побажав плідної роботи.

  

  

     Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук презентував результати навчально-методичної ради: затверджені голови екзаменаційних комісій, рекомендовані до друку навчально-методичні праці, внесені зміни до деяких положень.

  

  

     Вчена рада створила разові спеціалізовані вчені ради, призначила керівників дисертаційних досліджень, затвердила їхні теми.

  

  

  

     За зверненням Укравтодору вчена рада надала згоду на вилучення земельних ділянок, що знаходяться у власності Немішаївського фахового коледжу, для будівництва великої об’їзної дороги навколо міста Києва.

За матеріалами офіційної веб сторінки університету
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook