Ректорат: готуємося до зимової сесії, вступної кампанії та бережемо здоров’я

26 жовтня 2021 року
     25 жовтня під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання ректорату. Питання порядку денного, як зазвичай, торкалися багатьох аспектів діяльності університету. Перед початком їхнього розгляду, ректор зазначив, що Міністерство освіти і науки України надіслало відповідного листа щодо вимоги від керівників закладів вищої освіти відсторонювати науково-педагогічних працівників та співробітників, які не мають щеплення від SARS-Cov-2, без збереження заробітної плати з 8 листопада.

  

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко доповів про початок опалювального сезону – з учора потеплішало в гуртожитках. Навчальні ж корпуси будуть підключені відповідно до діючих температурних нормативів. Разом з тим він наголосив на зростанні тарифів і потому перейшов до аналізу витрат енергоносіїв за минулий місяць. Ціни на холодну воду зросли на 14%, гарячу воду – 31%, електроенергію – 57-87%, газ – 327%. Якщо йти прийнятим шляхом, то на кінець року матимемо загальну суму витрат на комунальні послуги та енергоносії на 16 мільйонів гривень більше, ніж минулого року. А отже економити потрібно більш ефективно. До прикладу, навчальні корпуси 1, 9, 15 перевищили доведені ліміти використання води, разом з тим загалом по університету була невелика економія. Також дещо менше до минулого року було використано гарячої води. Інша ситуація зі споживанням електричної енергії. Тут ситуація зміниться з увімкненням опалення, проте такі елементарні речі, як вимикання світла, комп’ютерів, зарядних пристроїв тощо.

  

  

     Результати відбору наукових проектів для участі в конкурсі Міністерства освіти і науки представив проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк. Найбільшу кількість балів набрали 22 проекти на загальну суму більше 12 мільйонів гривень. Окрім цього свої проекти підготували та подали НДІ стандартизації в Одесі та Боярська лісова дослідна станція.

  

     Про організацію дистанційного навчання в умовах пандемії доповів начальник навчального відділу Ярослав Рудик. До 15 листопада окрім студентів другого курсу магістратури всі студенти перебувають на дистанційному навчанні. У разі поліпшення епідеміологічної ситуації після цієї дати очне навчання буде продовжене для студентів 1-2 курсу бакалаврату та 1 року навчання магістратури. Ярослав Рудик навів ґрунтовний аналіз використання навчального порталу elearn.nubip.ua та корпоративного акаунту Cisco Webex. Недопустимими є викладання матеріалу без демонстрації мультимедійного контенту та презентації, вести онлайн лекції без увімкнених камер тощо. У разі фіксації таких випадків для недобросовісних викладачів будуть застосовані передбачені законодавством стягнення. Завданнями для директорів ННІ та деканів факультетів є підтримка високої якості навчального процесу, оптимізація розкладу, контролювати відвідуваність та активність студентів, сприяти оновленню змісту навчального матеріалу в навчальних курсах.

     Рівень якості підготовки з іноземної мови і підготовку до єдиного вступного іспиту з іноземної мови для вступу до магістратури представила декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька. Вона закцентувала на діючих курсах, оновленні навчальних програм, введенні вибіркових дисциплін, запровадження пофакультетно додаткових різнопланових заходів, дискусійних клубів в гуртожитках тощо. Інна Савицька зазначила, що для викладачів та студентів буде організоване тестування з метою подолання психологічного бар’єру, визначення рівня знань мови, та напрацювання пропозицій з поліпшення якості викладання, зміни структури навчального курсу. Професор Світлана Амеліна звернула увагу, що окрім знань з іноземних мов викладачі профільних кафедр розробили методичні рекомендації з підготовки та складання ЄВІ. Також підтримана пропозиція, яка втілена в життя на деяких факультетах, щодо викладання фахових дисциплін іноземною мовою. А ще – деканати і директорати повинні контролювати відвідуваність і активну участь в основних і додаткових заняттях. Участь в обговоренні взяли декани факультетів економічного, аграрного менеджменту, інформаційних технологій, заступник директора ННІ неперервної освіти і туризму Тереза Микицей. Вони звернули увагу на необхідність на формування груп з вивчення іноземних мов за рівнем підготовки. Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук запропонував інтегрувати різні форми проведення занять, відійти від класичних аудиторних пар, використовувати мовні клуби, зустрічі з носіями мови тощо, використовувати інноваційні методики як додатковий мотиватор. Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша закцентував саме на складанні ЄВІ та необхідність підготовки до нього з першого курсу. Голова Студентської організації Марина Когут проінформувала, що студентство самоорганізовується для неформальної освіти щодо вивчення іноземної мови, де буде подоланий мовний бар’єр. Форматом будуть перегляди фільмів, невимушене спілкування, прослуховування музики, зустрічі з носіями тощо.

  

     Начальник навчального відділу Ярослав Рудик презентував результати опитування старост академічних груп. Загалом студенти відмітили належну якість освітнього процесу, звернули увагу на прогалини, які ще потребують вирішення.

     Відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський представив зміни до умов прийому до закладів вищої освіти у 2022 році та необхідності їхнього врахування при проведенні профорієнтаційної роботи. Вони стосуються кількості заяв – п’ять за державною формою навчання, при вступі до магістратури на низку спеціальностей окрім ЄВІ запроваджується ще ЄФВВ та ТЗНК, змінені конкурсні предмети для вступників – випускників шкіл, розподіл коефіцієнтів при підрахунку конкурсного балу. Перестороги щодо «вузьких» моментів організації вступної кампанії виказали декани факультетів юридичного Олена Яра, гуманітарно-педагогічного Інна Савицька, економічного Анатолій Діброва.

     Аналіз діяльності госпрозрахункових підрозділів навів проректор Вадим Ткачук. За три квартали план виконаний на 74% при чому фіксується нерівнонапруженість у роботі і, відповідно, надходженнях. Завдання для керівників підрозділів – забезпечити виконання річного плану.

     Потому проректори представили план роботи на листопад. У фокусі – підготовка до зимової сесії, відзначення Дня студентів, будівництво спортивного корпусу, ремонти в гуртожитках №5, реконструкція вестибюлю в навчальному корпусі №2, завершення польових робіт в навчально-дослідних господарствах, участь у ІІ етапі конкурсу наукових проектів, використання коштів на наукові дослідження цього року, сто відсоткова сплата за навчання та проживання в гуртожитках, завершити закупівлю комп’ютерів, інвентаризація тощо.

  

     Ректорат розглянув і інші питання життєдіяльності університету.

Денис Рудень
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook