16, Vystavochna St., Kyiv, 03041, educational building No. 12, room. No. 322, block D.
Tetiana TARAN
Доцент
Teaches the course ‘Food Hygiene’ for students of the 211 speciality ‘Veterinary Medicine’.
Graduated from the Ukrainian Agricultural Academy with a degree in Veterinary Medicine in 1989.
Development and improvement of culture media for Leptospira cultivation.
Food hygiene, risk analysis in food production, procedures based on HACCP principles.
Ukrainian, European and international legislation in the field of food safety.
Internship at the Prague Institute of Advanced Training "Methodology and Methods of Scientific Research";
advanced training
"Managers and Specialists of the State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection"; "Critical Control Points and Critical Limits in the HACCP System", etc.
Full member of the Standard-Expert Certification and Accreditation Agency of the Council of Experts on Public and Professional Independent Accreditation and Certification in Education.
1. Iakubchak, O. M., Vivych, A. Y., Hryb, J. V., DanylenkoS. Н., & Taran, T. V. (2024). Production and meat quality of broiler chickens with the use of a probiotic complex of bifidobacteria and lactobacilli. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 15(3), 477-482. https://doi.org/10.15421/022467
https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85208383990&origin=recordpage
2. Iakubchak, O. M., Vivych, A. Y., Hryb, J. V., DanylenkoS. Н., & Taran, T. V. (2024). Production and meat quality of broiler chickens with the use of a probiotic complex of bifidobacteria and lactobacilli. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 15(3), 477-482. https://doi.org/10.15421/022467
3. Olha Iakubchak, Lida Adamenko, Tetiana Taran, Olena Sydorenko, Tatyana Rozbytska, Nina Tverezovska, Valentyna Israelian, Nataliia Holembovska, Alina Menchynska, Anastasiia Ivaniuta (2023). The study of the cytotoxic effect of disinfectants. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, vol. 17, p. 82-95. https://doi.org/10.5219/1822
https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85110393797&origin=resultslist
4. Науково-практичні рекомендації щодо загальних підходів до розробки процедур отримання молока належної якості та критеріїв оцінки молока-сировини. Ушкалов В.О., Данчук В.В., Якубчак О.М., Кондрасій Л.А., Таран Т.В., Мідик С.В. Затверджені Науково-методичною радою Держпродспоживслужби (протокол № 1 від 2021 р.)
5. Laposha O.A., Senin S.A., Midyk S.V., Iakubchak O.M., Taran T.V., Zabarna I.V., Ishchenko L.М., Ishchenko V.D., Ushkalov V.O. (2020). Determination of T-2 and HT-2 Toxin in Wheat Grain by HPLC with Fluorescence Detection. Methods Objects Chem. Anal., 15(3), 137-143. https://doi.org/10.17721/moca.2020.137-143. 137-143
https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85163188552&origin=resultslist
6. Науково-практичні рекомендації. Комплексна оцінка безпечності та харчової цінності консервів м’ясних з яловичини. Якубчак, Хомутенко, Таран. Розглянуті та схвалені Радою деканів та НМК сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України зі спеціальності 211 та 212 Протокол №2 від 21 вересня 2021 року.
7. Якубчак О.М., Джміль О.М, Джміль В.І. Таран Т.В. Удосконалення технологічних процесів одержання молока з мінімальним бактеріальним обсіменінням [Монографія] / О.М. Якубчак, Ф.О. О.М. Джміль, В.І. Джміль, Т.В. Таран, К.: ЦП "Компринт", 2020, 318 с.
8. Якубчак О.М., Таран Т.В. Навчальний посібник "Гігієна харчових продуктів. Запитання і відповіді Ч.1", Київ, Компринт, 2024, 238 с.
9. Якубчак О.М., Таран Т.В. Навчальний посібник "Гігієна харчових продуктів. Запитання і відповіді Ч.2", Київ, Компринт, 2025, 273 с.