Відбулась міжнародна науково-практична конференція "«АГРАРНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ», присвячена 70-річчю економічного факультету."

September 24, 2021

 Головною подією, що відбулася цього тижня на економічному факультеті НУБіП України, стали урочистості, присвячені святкуванню 70-річчя з дня заснування економічного факультету.

   Так, 23-24 вересня 2021 року святкуванню ювілею була присвячена Міжнародна науково-практична конференція «АГРАРНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ».
   Основним організатором конференції виступив економічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України.
У роботі конференції взяли участь понад 100 учасників, серед яких – представники 10-ти зарубіжних і вітчизняних закладів вищої освіти із різних регіонів України, 4-х наукових установ, 8-и державних органів влади, учасники з Болгарії, Великобританії, Вірменії, Грузії, Іспанії, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, та Чехії.
   На пленарному засіданні з привітаннями та актуальними науковими доповідями виступили провідні вітчизняні та іноземні фахівці. Зі вступним, привітальним словом виступив декан економічного факультету, доктор економічних наук, професор Анатолій Дмитрович Діброва.
Доктор економічних наук, професор, академік НААН, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України Сергій Миколайович Кваша виступив з доповіддю на тему «Теоретичний базис прийняття суспільних рішень в аграрній політиці», в якій окреслив перспективні напрями наукових досліджень в галузі агарної економіки, основні вектори розвитку аграрної політики, її сутність та цілі.

   Доктор економічних наук, професор, академік НААН, заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Іванович Пугачов у своєму виступі «Ризики та виклики розвитку агарного сектору економіки України» окреслив основні проблеми, котрі необхідно вирішити фахівцям для подальшого розвитку аграрної сфери на сучасному етапі.

   Доктор економічних наук, професор, академік НААН Інституту обліку і фінансів НААН України Валерій Миколайович Жук виступив з доповіддю на тему «Наукове забезпечення аграрної політики: селозберігаюча модель аграрного устрою України», у якій заначив на необхідності збереження традицій та укладу життя українського села для подальшого розвитку агарного сектору.

   Доктор філософії PhD Лейбніц-Інституту агарного розвитку в країнах з перехідною економікою (Німеччина) Олександр Перехожук визначив сучасні економіко-математичні підходи, методи моделювання та дослідження аграрно-політичних проблем в умовах глобальних викликів.

   Директор ГО «Всеукраїнський агарний форум» Марія Дідух розглянула практичні аспекти фінансової та податкової політики держав та її вплив на розвиток аграрного сектору.

   Кандидат економічних наук, доцент, міжнародний експерт з питань інтегрованого управління природними ресурсами FAO Оксана Девіс у своїй доповіді «Перспективи сільського господарства України в умовах кліматичних змін» окреслила основні сучасні виклики подальшого розвитку аграрної сфери в Україні та заходи, яких вживає Продовольча і сільськогосподарська організація об’єднаних націй для їх усунення.

 

   Також поважним гостем конференції став депутат І, ІІ, III, IV та VI скликань, випускник економічного факультету 1974 р. – Заєць Іван Олександрович, який привітав усіх присутніх з такою значимою подією для економічного факультету та висловим свої думки щодо аграрної політики України в умовах глобальних викликів.

 
   Під час роботи конференції було проголошено і обговорено близько 50-ти доповідей, присвячених різним аспектам аграрної політики України в умовах глобальних викликів. Під час конференції відбулося пленарне засідання та організована робота шести секцій:
- «Продовольча безпека, аграрна політика в умовах глобальних викликів»;
- «Фінансове та банківське забезпечення, податкове регулювання і страховий захист підприємств аграрного сектору економіки України»;
- «Агробізнес та біржова діяльність»;
- «Розвиток бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в умовах інституційно-глобалізаційних змін»;
- «Менеджмент, маркетинг, логістика та ЗЕД»;
- «Інтернаціоналізація вищої аграрної економічної освіти на прикладі міжнародного наукового проекту ЄС-Еразмус+ «Від теоретико-орієнтованого до практичного навчання в аграрній сфері» (TOPAS)».

    
  В рамках міжнародної науково-практичної конференції «АГРАРНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ» відбулося секційне засідання «Розвиток бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в умовах інституційно-глобалізаційних змін».

   У роботі секції прийняли участь завідувачка кафедри статистики та економічного аналізу, д.е.н, професор Лазаришина Інна Дмитрівна, завідувачка кафедри обліку та оподаткування, д.е.н., професор Гуцаленко Любов Василівна, д.е.н., проф., професор кафедри статистики та економічного аналізу Савчук Василь Кирилович, д.е.н., проф., професор кафедри обліку та оподаткування Калюга Євгенія Василівна., науково-педагогічні працівники кафедри статистики та економічного аналізу к.е.н., доцент Чухліб А.В., к.е.н., доцент Симоненко О.І., к.е.н., доцент Макарчук О.Г., к.е.н., доцент Воляк Л.Р., к.е.н., доцент Собченко Т.С., к.е.н., доцент Рябенко Л.Р., к.е.н., доцент Куць Т.В., к.е.н., доцент Богданюк О.В., к.е.н., доцент Музиченко А.О., к.е.н., ст. викладач Гузь М.М., к.е.н., доцент Шиш А.М., к.е.н., доцент Микицей Т.Д., науково-педагогічні працівники кафедри обліку та оподаткування к.е.н., доцент Гуренко Т.О., к.е.н., доцент Дерев’янко С.І., к.е.н., доцент Мельянкоа Л.В., к.е.н., доцент Литвиненко В.С., к.е.н., доцент Данілочкіна О.В., к.е.н., ст. викладач Миськів Л.П., к.е.н., ст. викладач Криворот О.Г., к.е.н., доцент Шевчук К.В., к.е.н., доцент Слєсар Т.М., аспіранти кафедр Бельдій А.М., Умерова Г.В., Федорченко К.О.

   Відбулася цікава наукова дискусія з проблематики секції, прийнята резолюція за підсумками роботи. Сьогоднішня наукова дискусія стане продовженням інноваційної та науково-дослідницької роботи кафедри статистики та економічного аналізу і кафедри обліку та оподаткування, розвитку студентської науки і застосування їх результатів в освітньому процесі.

  Загалом Конференцією відзначено, що Уряд України заявив про намір нашої держави долучитись до Європейського Зеленого курсу, в основі якого лежить програма дій ЄС щодо переходу до кліматично нейтральної Європи до 2050 року. Реалізація Європейського Зеленого курсу створює низку загроз та можливостей для України. Тому виникає необхідність у формуванні в Україні такої аграрної політики, яка б враховувала екологічні та кліматичні виклики сьогодення та сприяла б стійкому розвитку агропродовольчого сектора.
   Зазначено, що до розробки ефективних інструментів аграрної політики України також потрібно залучати представників бізнесу, вітчизняної і зарубіжної науки, громадських організацій з урахуванням досягнень новітніх технологій.
  Заслухавши і обговоривши виступи, учасники конференції погодили загальну наукову та практично-орієнтовану позицію щодо розуміння основних варіантів практичної реалізації завдань аграрної політики, забезпечення продовольчої безпеки в умовах глобальних викликів та запропонували пропозиції, що висвітлені в резолюції конференції.

   Організаційний комітет, деканат та весь науково-педагогічний склад економічного факультету висловлює учасникам та гостям конференції величезну вдячність та повагу і сподівається на подальшу співпрацю.
 
Секретар конференції,
Ольга Файчук 
 

  

 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
  
 
 
  
 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook