Олена Кравець про стан насаджень смородини чорної на Черкащині

June 14, 2021
ФГ «Сади Городищини» Черкаського регіону

 

 

Олена Кравець – здобувач вищої освіти спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» виконує дослідження щодо агроекологічного обґрунтування захисту смородини чорної від домінуючих фітофагів у Правобережному Лісостепу України на  кафедрі ентомології ім. проф. М.П. Дядечка.

Дослідження проводяться у ФГ «Сади Городищини» Черкаського регіону. Цього року обліки проводимо на плодоносній смородині чорній сортів «Ювілейна Копаня», «Софія» та «Аметист».

Перший фітосанітарний моніторинг насаджень смородини чорної проводився рано навесні (перед розпусканням бруньок). Обліковувалися саме гілки смородини та були знайдені яйця кліщів та попелиць.

Під час фази «початок розпускання бруньок» методом струшування з гілок облікових кущів був виявлений сірий буряковий довгоносик.

Після цвітіння на облікових кущах методом поділу пагонів на здорові та пошкоджені було виявлено заселення пагонів галицями.

Під час росту ягід методом середньої проби листків було виявлено масове заселення листків павутинним звичайним кліщем (Tetranychus urticae Koch.). Також під час даної фази було зафіксоване пошкодження смородиновою склівкою (Synantecdon tipuliformis Cl.) (рис.1).

За проведеними обліками я дійшла до висновку, що цього сезону найбільшої шкоди для насаджень смородини чорної завдав саме звичайний павутинний кліщ (Tetranychus urticae Koch.). Не зважаючи на цьогорічний сезон рясних опадів, що допомогли знизити чисельність попелиць, значні пошкодження смородина чорна отримала саме від попелиці великої смородинової (Hyperomyzus lactucae Kolt.) та попелиці порічкової листкової галової (Crypromyzus ribis L.).

Результати даних обліків дозволяють мені спрогнозувати заселеність смородини чорної шкідниками на наступний сезон та запровадити заходи регулювання їх чисельності.

Пошкодження смородиновою склівкою (Synantecdon tipuliformis Cl.)

 

Пошкодження листя попелицями

Колонія попелиць на смородині чорній

Олена Кравець

здобувач третього рівня вищої освіти

спеціальності 202 «Захист і карантин рослин»

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook