Результати співпраці кафедри технологій виробництва молока та м’яса зі Школою сільського господарства та біо-інжинірингу ISA Lille (м. Лілль, Франція)

June 11, 2021

     На сьогоднішній день Національний університет біоресурсів і природокористування України знаходиться в рейтингу «ТОП-200 України 2021» на 8-мій сходинці та в трійці столичних університетів. Серед критеріїв оцінювання експерти враховують сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Україні і світі, у тому числі участь НУБіП у програмах Erasmus+ Європейського Союзу. Певну роль у її виконанні відіграла і кафедра технологій виробництва молока та м’яса факультету тваринництва та водних біоресурсів співпрацею зі Школою сільського господарства та біо-інжинірингу ISA Lille (Франція) відповідно до договору між НУБіП України та Католицьким університетом Лілль.

    Школа сільського господарства та біо-інжинірингу ISA Lille (м. Лілль, Франція) входить до університетської федерації Католицький Університет Лілль – найбільшого приватного навчального закладу Франції, де навчають понад 30 тисяч студентів. У цьому навчальному закладі готують фахівців за 13 спеціальностями, у тому числі: «Стале сільське господарство та розумне фермерство»; «Системи управління якістю»; «Екодизайн харчових продуктів»; «Живлення та управління здоров’ям»; «Навколишнє середовище та біобезпека»; «Управління відходами та відновлювальна економіка»; «Агробізнес», тощо.

     У період від 27 травня до 2 червня 2018 року доцент кафедри Геннадій Бондаренко у Школі за європейською програмою академічної мобільності викладачів Erasmus Plus прочитав для магістрів лекції «Системи виробництва яловичини», а також «Годівля молочної худоби» для міжнародної групи спеціальності «Стале сільське господарство та розумне фермерство», що представляли Францію, Бразилію, В’єтнам, Китай, Монголію.

     Лекції доповнювали виїздами до фермерських господарств із виробництва молока та яловичини, розташованих на півночі Франції та у Бельгії, а також дослідницьких центрів університетів Льовен та Л’єж (Бельгія). Особливу зацікавленість студентів та викладачів викликала трьох годинна лекція на тему «Вплив годівлі на якісні показники молока», в якій було представлено результати багаторічних досліджень перетравності кормів, проведених в лабораторіях США, а також новітні підходи до оцінювання якості кормів та динамічного моделювання раціонів високопродуктивних корів на основі показників кінетики НДК в рубці.

    На факультеті тваринництва та водних біоресурсів Національного університету біоресурсів та природокористування України 14−16 травня 2019 р. співробітники кафедри провели міжнародний науково-практичний семінар «Актуальні проблеми технологій виробництва продукції скотарства». На семінарі обговорювали актуальні проблеми технологій виробництва продукції скотарства. У семінарі взяло участь близько 100 учасників, зокрема декан Школи сільського господарства та біо-інжинірингу ISA Lille (м. Лілль, Франція) Йооп Ленсінк.

     Учасниками семінару були також співробітники інституту розведення та генетики тварин імені М.В. Зубця НААН України, викладачі, аспіранти, магістри та студенти старших курсів факультету тваринництва та водних біоресурсів, спеціалісти навчально-дослідних господарств НУБіП України та представники Ніжинського агротехнічного інституту, Дніпровського державного агроекономічного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького. Особливу зацікавленість учасників семінару викликали доповіді Йоопа Ленсінка щодо застосування сучасних технологій виробництва та переробки продукції тваринництва у Франції, виробництва молока, яловичини та телятини. Також для учасників семінару було проведено заняття у найбільшому молочному комплексі Європи «Українська молочна компанія».

     У жовтні 2019 року доцент Геннадій Бондаренко здійснив курс лекцій у Школі для міжнародної (Франція, США, Бразилія) групи магістрів із годівлі високопродуктивних корів, особливостей використання динамічних моделей зі складання раціонів за урахування кінетики НДК в рубці, новітніх підходів до оцінювання якості силосованих кормів. Заняття із формування навичок практичного застосування знань щодо "сигналів корів" та критичних точок управління годівлею провели у навчальній роботизованій фермі університету на 60 корів породи Прім'Холстейн та Червона Фламандська. Надій на корову складає тут 9600 кг за рік, вміст жиру в молоці – 4,5 %, білка – 3,47 %.

    У жовтні 2020 року Геннадій Бондаренко дистанційно прочитав курс лекцій для магістрів школи щодо годівлі високопродуктивних корів, особливостей використання динамічних моделей за складання раціонів за урахування кінетики НДК в рубці, новітніх підходів до оцінювання якості силосованих кормів, економічного оцінювання об’ємистих кормів.

     Особливо високу зацікавленість студентів викликала лекція на тему «Кормові стратегії зменшення метаногенезу молочною худобою». Керівники Школи надали високу оцінку проведеній роботі, та висловили зацікавленість щодо продовження співпраці з доцентом Бондаренком Г.П., зокрема у підготовці розширеного курсу «Годівля високопродуктивних корів» для магістрів спеціальності «Стале сільське господарство та розумне фермерство».

    Відповідно до програми Erasmus Plus підготовку у Школі пройшла і магістрантка факультету тваринництва та водних біоресурсів Хінцицька Валерія Дмитрівна. У поточному році для навчання у школі пройшла відбір ще одна студентка факультету тваринництва та водних біоресурсів Коновал Олександра.

А. Угнівенко,

завідувач кафедри технологій
виробництва молока та м’яса 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook