Навчально-ознайомча практика з овочівництва в НЛ «Плодоовочевий сад»

June 8, 2021

Для набуття студентами агробіологічного факультету глибоких знань і умінь з овочівництва активно використовується колекційно-дослідне поле та плівкова теплиця в НЛ «Плодоовочевий сад», де з 24 травня до 6 червня проводилася навчально-ознайомча практика для студентів I курсу спеціальності 203 «Садівництво і виноградарство».

 

Доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту Ірина Бобось ознайомила студентів зі змістом навчально-ознайомчої практики у весняному семестрі згідно з робочою програмою, яка включає чотири теми з урахуванням навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» спеціальності 203 «Садівництво і виноградарство» та зональних особливостей, використання прогресивних технологій виробництва, організації праці та системи машин.

Студенти ознайомились з морфологічними особливостями овочевих культур та їхнім ставленням до умов зовнішнього середовища. Майбутні фахівці ознайомились з насінням овочевих культур за розміром, масою і забарвленням; навчились визначати за сходами овочеві культури, які з’явились на поверхні ґрунту після сівби, в т.ч. зеленні культури (шпинат, мангольд, кріп, салат, лобода садова, гірчиця листова тощо), види капуст (цвітна, броколі, білоголова, червоноголова, кольрабі, пекінська), коренеплоди (морква, петрушка, селера, пастернак, буряк столовий), цибулинні (цибуля ріпчаста, цибуля шалот, часник).

В плівковій теплиці в НЛ «Плодоовочевий сад» студенти змогли ознайомились із розсадою овочевих культур, на колекційно-дослідному полі з колекцією багаторічних овочевих культур (ревінь, щавель, спаржа, естрагон, багаторічні цибулі) та особливостями їхнього весняного догляду. Ознайомились із заходами весняного обробітку ґрунту та особливостями підготовки ґрунту залежно від строку сівби й овочевої культури. Водночас мали можливість власноручно проводити розпушування ґрунту, удобрювати та підживлювати рослини.

Студенти ознайомились зі статевим і вегетативним способами розмноження овочевих культур, способами передпосівної підготовки насіння для отримання рівномірних посівів та особливостями сівби і висаджування розсади. Набули практичного досвіду з проріджування коренеплодів (морква, петрушка, пастернак, буряк столовий), зеленних культур (салат, шпинат, васильки інші); пересаджуванням багаторічних культур (м’ята, меліса, багаторічні цибулі, ревінь, щавель); висаджуванням розсади помідора, огірка, васильків та закладанням системи краплинного зрошення.

Особлива вдячність за початок польових робіт на колекційно-дослідному овочевому полі завідувачу навчальної лабораторії овочівництва Ользі Леонтьєвій, в плівковій теплиці – завідувачу навчально-науково-виробничої лабораторії «Овочі відкритого і закритого ґрунту» Олександру Комару та відповідальному НПП від кафедри овочівництва і закритого ґрунту доценту Олександру Шеметуну, зусиллями яких маємо гарний результат. Плідна робота вселяє надію на успіх! Виростимо овочі та підготуємо висококваліфікованих фахівців!

Ірина Бобось,

керівник навчально-ознайомчої практики, доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook