Академічна доброчесність - лейтмотив семінару з аспірантами

May 11, 2021
НУБіП України
Академічна доброчесність, перевірка на ознаки плагіату та вимоги до рівня наукової кваліфікації здобувача ступеня доктора філософії стали одними із ключових тем онлайн семінару-зустрічі для аспірантів НУБіП України. Семінар відбувся 6 травня 2021 року організаторами якого виступили співробітники відділу аспірантури.
     Зі вступним словом першим звернувся до здобувачів проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Миколайович Кваша. Так як тема підготовки університету до проходження акредитації більшості освітньо-наукових програм ступеня доктора філософії лишається незмінно пріоритетною, Сергій Миколайович наголосив на важливості якісної підготовки та взаємодії всіх учасників освітнього процесу при акредитації. Адже саме від активної участі та компетентності здобувачів залежить оцінка якості освітнього процесу та наукової діяльності. Оскільки проректор є очільником оперативного штабу НУБіП України з профілактики захворювань на коронавірус та упередження їх розповсюдження було згадано про відповідальність кожного перед викликами пандемії. Університет реагує на кожен випадок підозри на Covid-19 та здійснює потужну соціальну підтримку.
     Про те, якими принципами та визначеними законом правилами мають керуватися всі учасники освітнього процесу аби забезпечити довіру до результатів навчання розповіла директор наукової бібліотеки НУБіП Тетяна Степанівна Кіщак. В своїй презентації Тетяна Степанівна детально надала інформацію щодо основних принципів академічної доброчесності та перевірки на ознаки плагіату відповідними програмами (UnicheckStrike Plagiarusm). Важливою і актуальною для всіх здобувачів стала тема доступу до наукометричних баз даних (Web of Science, EBCCO, Science Direct, Scopus). Аспірантами було озвучено багато питань які стосувалися можливості віддаленого доступу до баз даних, допустимості відсоткового коефіцієнту подібності при перевірці на ознаки плагіату а також про можливість попередньої перевірки наукової роботи на плагіат в Університеті.
     Свою доповідь завідувач відділу докторантури та атестації наукових кадрів Сергій Васильович Боярчук розпочав з теми «Про специфіку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії у 2021 році». Доповідач доніс до учасників зустрічі переваги «нової» процедури захисту. Більш детально Сергій Васильович зупинявся на питаннях щодо формування разової спеціалізованої ради та вимогах до рівня наукової кваліфікації здобувача ступеня доктора філософії. Чимало питань від здобувачів стосувалися новостворених разових рад, можливості дострокового захисту, вимог щодо кількості наукових публікацій за темою дисертації та термінів впродовж яких здобувачі мають право на захист дисертації.
     Даний семінар викликав у аспірантів помітну зацікавленість, яка підтверджується не лише чисельною кількістю, а саме 160 учасників онлайн зустрічі, а й великою кількістю питань на які здобувачі отримали вичерпні відповіді.

Надія Міняйло,
провідний фахівець відділу аспірантури

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook