На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології відбувся вебінар «Уроки Чорнобиля», присвячений 35-м роковинам аварії на Чорнобильській АЕС

30 April 2021, 11:43
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології
27 квітня 2021 року в Національному університеті біоресурсів та природокористування України відбувся науково-практичний он-лайн вебінар «Уроки Чорнобиля», присвячений 35-м роковинам аварії на Чорнобильській АЕС, який був організований факультетом захисту рослин, біотехнології та екології. У вебінарі прийняли участь 60 викладачів, науковців, аспірантів та студентів. Приємно відмітити, що більшу половину учасників вебінару складали саме студента нашого університету.
 
З вітальним словом від ректорату виступив начальник наукової частини професор, член-кореспондент НААН Володимир Отченашко. Він відмітив, що в нашому університеті працює велика когорта науковців, серед яких є й учасники ліквідації аварії, котрі проводять наукові дослідження, пов’язані з вивченням радіобіологічних ефектів на забруднених радіонуклідами територіях, з мінімізацією наслідків аварії в сільськогосподарській і лісогосподарській сфері.
 

    Загалом було заслухано 13 наукових доповідей. Директор УкрНДІ сільськогосподарської радіології професор Валерій Кашпаров, який відкривав наукову частину вебінару, присвятив свою доповідь радіологічній небезпеці пожеж в Чорнобильській зоні відчуження. З цією ж тематикою була пов’язана доповідь професора Сергія Зібцева, у якій він розглянув проблеми охорони лісів від пожеж в зоні відчуження, доцента Сергія Грисюка про міграцію та накопичення радіонуклідів в лісових біоценозах. Великий інтерес викликала доповідь провідного наукового співробітника УкрНДІСГР Юрія Хомутініна щодо проблеми повернення в господарський оборот забруднених радіонуклідами внаслідок аварії на ЧАЕС і виведених з використання сільськогосподарських угідь.
 
 
 
 
Питання ведення тваринництва в умовах забруднених радіонуклідами територій, були розглянуті у доповіді доцента Миколи Лазарєва. Деяким генетичним аспектам тваринництва в умовах хронічної дії іонізуючої радіації була присвячена доповідь професора Світлани Костенко. Принципи створення технологій очищення природних і стічних вод від радіоактивних забруднень були розглянуті у доповіді професора Віктора Максіна. Докторант Олена Паренюк виступила з доповіддю про біовилуговування паливовмісних матеріалів, відібраних з приміщень нового безпечного конфайнменту Чорнобильської АЕС.
 
 
 
 
 
Активну участь в роботі вебінару прийняли молоді науковці університету: старший науковий співробітника Дмитро Голяка доповів про радіологічні дослідження лісових систем з зоні відчуження, старший викладач Володимир Іллєнко - про вплив радіонуклідного забруднення на мікрофлору ґрунту, старший науковий співробітник Катерина Шаванова - про шляхи висвітлення наслідків аварії у засобах масової інформації, наймолодший доповідач аспірантка Олена Кашпарова - про надходження та виведення радіонуклідів з організму риб у  водоймах зони відчуження Чорнобильської АЕС.
 
 
 
 
Професор Ігор Гудков розповів про 34-річні науково-дослідницькі роботи кафедри радіобіології та радіоекології в зоні відчуження, які тривають дотепер, і, як модератор зустрічі, підводячи підсумок вебінару, підкреслив інтерес до наукових проблем, які поставила перед наукою аварія на Чорнобильській АЕС, не тільки радіобіологів та радіоекологів, але й колег з інших напрямів біологічної і сільськогосподарської науки. 
 
Організаційний комітет висловлює щиру подяку доповідачам, учасникам та гостям вебінару.
 
Доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності А.В. Клепко
Професор кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності І.М. Гудков

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook