Важливість вивчення іноземних мов у сучасному світі. Турецька мова у глобалізованому просторі.

5 March 2021, 10:16

Неможливо не погодитись з тим фактом, що знання будь-якої іноземної мови не тільки покращує якість життя людини, а й відкриває для неї світ нової культури, світ абсолютно не притаманного їй нового мислення та світосприйняття.

За результатами статистичного наукового дослідження , яке  було не так давно проведено вченими Лондонського університету, люди, які вивчають іноземні мови, мають більш гнучке та оригінальне мислення. Недарма мудрі старі приказки говорять: «Скільки мов ти знаєш, стільки раз ти  і людина», «Той , хто володіє мовами, володіє світом»…

Сьогодні знання іноземних мов - це, перш за все, ключ до успіху та нових можливостей, які відкриваються перед  людиною та роблять  її фізичний та духовний світ набагато яскравішим, цікавим, та, в умовах глобалізаційних процесів, які відбуваються у сучасному світовому суспільстві, є просто необхідним компонентом професійної діяльності фахівця будь-якого рівня будь-якої  сфери. Отже, володіння іноземними мовами на сьогоднішній день - це просто суттєва життєва необхідність, розуміючи яку з’являється  все більше і більше людей, охочих вивчати іноземні мови.

Варто зазначити, що будь-яка іноземна мова є абсолютно  унікальною  та цікавою для вивчення. Так, згадуючи англійську мову, наприклад, у людини відразу виникають асоціації з міжнародним бізнесом та торгівлею, Інтернетом та технікою, наукою та мистецтвом… Все це зрозуміло, адже 80% ділового мовного простору займає саме ця мова. Англійську мову можна почути всюди: і на роботі, і на відпочинку, та на сьогоднішній день дуже стрімко набирає обертів  знання східних мов (китайської, турецької та інших).

Орієнталістика, як така, завжди приваблювала людину, занурюючи її у світ колись такої Величної Османської Імперії, або розкриваючи перед нею такі безмежні, незбагненні  простори Шовкового Шляху, запрошуючи все  ближче і ближче познайомитися із загадковою культурою Сходу.

Але ми повертаємось до сьогодення. Туреччина  сьогодні гостинно відчиняє двері  як перед тими, хто бажає вчитися або працювати на її території, так і перед тими, хто просто хоче добре відпочити. Із року в рік актуальність вивчення турецької мови динамічно зростає, що, зрозуміло, зумовлено факторами економіки та зовнішньої політики як України, так і Турецької  Республіки. Відповідно, збільшується і кількість студентів, охочих вивчати цю прекрасну  мову, яка не схожа ні на яку іншу, та на яку сьогодні є попит не тільки у сфері торгівлі та бізнесу, інженерії та будівництва, а й у сфері політики та юриспруденції, медицини та фармакології, туризму та готельно-ресторанного бізнесу.  

Велика кількість турецьких фірм представлена в Україні сьогодні: Dalgakıran, Doğuş, Nobel, Evyap Ukraıne, Lıfecell,  Günsel,  Colıns, LC Waikiki, Suvari LTB та багато інших, які з радістю запрошують до співпраці українських фахівців, всіляко підтримуючи їх у процесі пізнання тонкощів тієї чи іншої сфери діяльності. Варто закцентувати, що Туреччина була однією з перших країн, яка визнала незалежність України  4 травня 1992 року і, як результат, між Україною і Туреччиною було укладено українсько-турецький договір про дружбу і співробітництво й угоду про торговельно-економічну співпрацю. Також керівниками держав було підписано низку документів про співпрацю у різних сферах діяльності: науковій, культурній, освітній, енергетичній, екологічній  та ін. Та якщо у 90-і роки минулого століття турецьку мову розглядали  лише  як рідковживану і екзотичну, то за індексом соціального прогресу 2016 р. (Social Progress Index 2016), Туреччина з індексом 58, 62 посіла 58 місце серед 133 країн світу, що відповідає рівню високого соціального прогресу (High Social Progress), а це вже свідчить про достатньо серйозний економічний потенціал країни, з якою варто налагоджувати відносини та активно співпрацювати (на думку іноземних бізнесменів), що знову ж таки  вимагає певних  знань турецької мови.

Тому  престижні університети України активно підтримують викладання турецької мови, при ЗВО діють турецькі культурні центри, для викладання мови паралельно з вітчизняними лінгвістами запрошуються викладачі з Турецької Республіки, студенти українських вузів мають можливість брати участь в освітніх та пізнавальних програмах у Туреччині. Українські та турецькі студенти навчаються  в університетах обох країн в рамках таких програм обміну студентами, як « Мевляна», «Ерасмус» та «Ерасмус+».

Національний університет біоресурсів і природокористування України теж, в свою чергу, радо підтримує ініціативу розвитку співробітництва із турецькими колегами в Україні та за її межами. На сьогоднішній день на гуманітарно-педагогічному факультеті Університету діє програма закордонного безкоштовного стажування студентів, а у 2020 році було укладено договір із турецькими партнерами, згідно з яким студенти факультету мають змогу  проходити щорічну  літню мовну практику  у Туреччині  та відчути всі тонкощі східної культури.

Повертаючись до  питання освітнього процесу та відродження тюркології в Україні, неможливо не згадати ім’я такого чудового сходознавця, славіста, письменника та перекладача, як Агатангел Кримський(1871-1942рр), якого було репресовано у 30-х рр. минулого сторіччя, та  який, займаючи  значне місце у світовому ісламознавстві і арабістиці, володіючи 60 східними і європейськими мовами, в свій час  по-справжньому відкрив  для України мусульманський Схід. Особливу популярність та повагу  в області тюркології  його роботи  отримали  саме в Туреччині.

Втілення національних інтересів України на світовій арені, взаємовигідна і плідна співпраця з іншими країнами, особливо з сусідніми, потребує компетентних фахівців у різних сферах діяльності. Успішне ж виконання професійних завдань спеціалістами різних галузей знань залежить, зокрема, від сформованості їхньої іншомовної компетентності. Це знову ж таки доводить необхідність відродження та розвитку тюркологічної школи в Україні.

А взагалі, вивчення турецької мови, яка сьогодні входить в TOP-15 найбільш популярних мов світу на міжнародній арені – це абсолютно захоплююча подорож, тривалістю в  Життя!

Ірина Величко,

викладач кафедри англійської філології

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook