Підсумки року що минає та погляд вперед кафедри фінансів

20 December 2020, 18:08

 

 

Все в наших руках, тому їх не можна опускати

 

Прийшов час підбивати підсумки року що минає…. Він був складним, але водночас, і насичений подіями, більшість з яких, на превеликий жаль, відбувалися в он-лайн форматі. Проте, це не стало на заваді роботи кафедри фінансів.

Головною метою освітньої діяльності кафедри в році, що минає, була підготовка та випуск конкурентоспроможних фахівців з фінансів відповідно до загальнодержавних і міжнародних критеріїв та стандартів вищої освіти.

Кафедра фінансів завжди намагалася підвищити рівень фахової підготовки студентів, яка відповідає вимогам і потребам сучасного ринку праці, і рік, що минає не став виключенням.

З цією метою на кафедрі було проведено ряд зустрічей з практиками та представниками бізнесу для підвищення практичної складової навчального процесу.

 

  

Зокрема, на кафедрі було проведено V Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів». На якому студенти мали можливість поспілкуватися з фінансовими директорами та фінансовими аналітиками провідних підприємств та державними службовцями. Зокрема, Кулага В.А. фінансовий директор ПрАТ «Фітофарм», Яковенко Я.І., фінансовий консультант ТОВ «Альянс ОйлТрейдінг», Сілакова Г.В., фінансовий директор ТОВ «Мирафлор», Гладуняк Р.М., директор ПАТ «Київпроект», Каліновська І.Л., начальник фінансів райдержадміністрації Камянсько-Дніпровськго району, Гук Н.С. директор по персоналу ТОВ «Агробудівельний альянс «Астра», Шпаков А.І. голова правління та виконавчий директор аналітичного центру «EasyBusiness», Слонім І.М. керівник HR департаменту ТОВ «НІК – Електорніка».

  

 Крім того, на кафедрі фінансів для студентів було прочитано ряд гостьових лекцій фахівцями - практиками, зокрема, старшим аналітиком Громадської організації «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» Багацька Катерина, Начальником управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у м.Києві Халіцька Олена, доктором соціальної економіки, експерт з основ соціальної економіки та кооперації Свереда Зіновій, підприємиць Делік Радж, доктором Академії Андреаса Гермеса Квірінг Андреас та інші.

  6

  

Результатами співпраці є те, що магістри-випускники кафедри фінансів працевлаштовані за фахом!

   

 Протягом року, що минає, викладачами кафедри фінансів доцентом Лемішко О.О., доцентом Мрачковською Н.К., доцентом Біляк Ю.В. та завідувачем кафедри Давиденко Н.М. було прочитано ряд відкритих лекцій, як в режимі оф-лайн так і в режимі он-лайн, що є вимогами сьогодення. Викладачі використовували сучасні матеріали, цікаві приклади та коментарі, що дозволило їм зберегти увагу і зацікавленість студентів протягом всього часу.

   

 Важливою складовою процесу навчання є науково-дослідна робота студентів. На кафедрі успішно функціонують 3 наукові гуртки: «Інвестор», «Клуб фінансового аналітика» і «Фінансист», які забезпечують можливість студентам реалізувати себе в області науки, студентами було підготовлено 6 конкурсних наукових робіт для участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.

Так, за результатами рецензування, студентка 2 курсу скороченого терміну навчання Ігнатенко Іванна була нагороджена дипломом ІІІ ступеня за перемогу у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт зі спеціальності « Управління проектами і програмами» з темою «Управління інноваційними проектами: інноваційний проект чи інноваційний продукт» під керівництвом завідувача кафедри фінансів, д.е.н., професора Давиденко Н.М.

 

   

 Студент 2 курсу скороченого терміну навчання Гудзь Олексій на високому рівні представив наш університет у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт зі спеціальності «Менеджмент інвестиційної та інноваційної діяльності» отримавши диплом ІІІ ступеня за наукову роботу «Оцінка інвестиційної привабливості аграрних підприємств», яка була виконана під керівництвом к.е.н., старшого викладача кафедри фінансів Тітенко З.М. В 2020 році науковий гурток «Клуб фінансового аналітика» на IX «Фестивалі студентської науки» отримав диплом ІІ ступеня.

 

 Колектив кафедри постійне прагне до удосконалення, тому в році, що минає, був проведений круглий стіл з обговорення підвищення якості підготовки магістрів та аспірантів за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування» з колегами – науковцями, експертами НАЗЯВО  і стейкхолдерами. Круглий стіл проходив в очно та в он-лайн режимі з використанням хмарного сервісу Zoom.

   

 Студенти фінансисти за підсумками року були активними учасниками міжнародних та всеукраїнських конференцій в Україні та за кордом.

Зокрема, 12 лютого студенти разом із викладачами кафедри фінансів долучилися до обговорення питань розвитку молочної галузі під час проведення круглого столу на тему «Дорожня карта розвитку та фінансування фермерства: від дотацій до дешевих кредитів».

 

 4 березня члени гуртка «Інвестор» прийняли активну участь у VIII Міжвузівській науково-практичній конференції «Актуальні питання економіки, обліку і фінансів в Україні», що проходила у ВП НУБіП Україні «Ірпінський економічний коледж»

 

   

17 травня кафедрою фінансів було організовано ІІ Міжнародна науково-практична студентська конференція «Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів», що була приурочена до дня науки, в якій прийняло участь більше 140 учасників як зарубіжних так і вітчизняних вузів.

 

   

 19 листопада на кафедрі фінансів було проведено 74 Науково-практичну студентську конференцію «Фінансове забезпечення розвитку аграрної сфери України».

Вже традиційним стало проведення кафедрою фінансів «Конкурсу інвестиційних проектів», в якому взяли участь студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Облік і оподаткування». На розсуд комісії були представлені цікаві та неординарні проекти на різноманітні тематики, які були підготовленні в рамках роботи гуртка «Інвестор».

 

  

 Викладачі кафедри фінансів не менш активно долучаються до роботи як міжнародних, так і всеукраїнських конференцій з метою підвищення своєї професійної компетентності.

В році, що минає викладачі кафедри фінансів представили результати своїх наукових здобутків на 32 всеукраїнських та міжнародних конференціях, як в Україні так і за її межами.

Зокрема, 1st International Conference on Distributed Sensing and Intelligent Systems (ICDSIS2020), The National School of Applied Sciences of Agadir, Ibn Zohr University (Agadir, Morocco, 01  - 03 лютого 2020 р.), ІV Міжнародна наукова конференція – Сучасні трансформації в економіці та управлінні онлайн, (Литва 27 березня 2020 р.), ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Модернізація економіки: сучасні реалії, прогнозні сценарії та перспективи розвитку», (м. Херсон 28 квітня 2020 р.), The 5thInternational scientific and practical conference “Science, society, education: topical issues and development prospects” (Харків, 12-14 квітня 2020), 21th International Scientific Conference " Economic Science for Rural Development 2020", Latvia University of Life Sciences and Technologies, (Jelgava, Latvia, 12 травня -15 травня 2020 р.), Іnternational Conferenceon Sustainable Innovation and ermerging trends in Business and management (ICSIEM`20), (Athens, Greece, 14-17.вересня 2020), IХ Міжнародна науково-практична конференція «Стратегічні пріоритети соціально-економічного розвитку в умовах інституційних перетворень глобального середовища», (м. Одеса, 25 вересня 2020р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції. «Перспективи еко-інноваційного розвитку сільськогосподарського виробництва», ( м. Полтава, 20 листопада 2020р.) та інші.

 

    

 Четвертий рік поспіль кафедрою фінансів було проведено виїзну Міжнародну науково-практичну конференцію «Ukraine, Bulgaria, EU: economic, technical and social development trends», на базі кафедри економіки та управління Університету «Проф. Д-р Асена Златарова», (м. Бургас, Болгарія) В конференції прийняли участь понад 100 учасників з 18 навчальних закладів України, Болгарії, Польської Республіки, Грузії та Молдови.

 

  

 Крім того, в 2020 році викладачі кафедри фінансів активно долучилося до обговорення актуальних питань сьогодення на наукових семінарах та форумах: «Uni-BizBridge» (15 лютого 20200, Круглий стіл  «Дорожня карта розвитку та фінансування фермерства: від дотацій до дешевих кредитів» (12 лютого 2020 ), Міжнародному форумі Dinternal Education (27 серпня 2020), Всеукраїнський молочний форум – 2020 (25 вересня 2020),  VIII Міжнародного бізнес форуму «Наука – бізнес – освіта: стратегічне партнерство» (25 листопада 2020).

 

    

 Розширення міжнародного співробітництва зі світовими університетами є одним із пріоритетів розвитку кафедри фінансів. Цього року, кафедра фінансів долучилася до підписання договору про співпрацю з Університетом Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литва) та Приморським університетом (Копер, Словенія). Також викладачі кафедри пройшли міжнародже стажування: Давиденко Н., Буряк А. стажування в Університеті «Проф. Д-р Асена Златарова (Бургас, Болгарія); Давиденко Н.М., Тітенко З.М., Долженко І.І., Мрачковська Н.К., Буряк А.В. стажування в Університеті Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литва) за напрямом  «Управління, економіка і фінанси» та підготували ряд статей, які подано до періодичних видань, що індексуються в наукометричних базах.

 

Перше вересня для студентів та викладачів кафедри фінансів – це завжди свято, оскільки сім’я фінансистів поповнюється дуже гарними, розумними та талановитими першокурсниками. А в цьому році свято першого вересня було надзвичайно приємним, адже на спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування» вступило 92 першокурсника.

 

   

Протягом 2020 р. викладачі кафедри фінансів оприлюднювали результати своїх наукових досліджень. Так, на кафедрі було опубліковано монографії, а також викладачі висвітлюють свої дослідження в журналах, що входять до наукометричних баз Web of Science та Scopus, зокрема за підсумками року 10 статей в міжнародній базі Scopus,  5 статтей в базі Web of Science, 15 статей, що індексуються в інших міжнародних наукометричних базах та понад 40 статей в фахових виданнях України.

Викладачі кафедри активно співпрацюють зі столичними школами та коледжами, а також із школами Київської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей.

   

 Викладачі кафедри фінансів активно долучаються до відзначення Дня Вишиванки та Дня української хустки.

  

 Цього року кафедра фінансів почала відкривати для себе нові історичні факти. Так, 29 серпня викладачі кафедри ознайомилися із знаковою сторінкою історії української культури, відвідавши Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», який єдиний серед усіх українських садиб, що зберігся в комплексі. 13  вересня колектив кафедри відвідав перлину і духовне джерело України Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» у м. Батурин.

  

 2021 рік кафедра фінансів зустрічає новими планами з організації набору студентів на новий напрям «Корпоративні фінанси», поглиблення їх практичної підготовки та розширення можливостей проходження виробничої практики та подальшого працевлаштування через підписання договорів з роботодавцями, підтримки наукових студентських ініціатив, удосконалення напрямів наукової та навчально-методичної роботи, розширення міжнародної діяльності та впровадження інноваційних підходів у проведення заходів із популяризації навчання за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування».

 

Надія Давиденко,

завідувачка кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook