Формула успіху сучасного фермера

November 24, 2020

Традиційно під час занять з дисципліни «Організація підприємницької діяльності» декан факультету аграрного менеджменту доцент Остапчук А.Д. та доцент кафедри економіки праці та соціального розвитку Гребеннікова А.А. знайомлять майбутніх менеджерів та маркетологів з практикуючими підприємцями. Дистанційне навчання навіть розширило ці можливості.

Хто краще фермера знає особливості господарювання, державної підтримки та проблеми фермерських господарств сьогодні? Тож, 19 листопада ми запросили поділитися власним досвідом Журавля Олександра Миколайовича, аграрія з багаторічним досвідом, керівника ФГ "Журавель" (Полтавська обл.).

 

Доцент Остапчук Анатолій Дмитрович розпочав лекцію з знайомства студентів з особливостями державної підтримки фермерства. Так, в 2020 році в Україні налічується 47 220 фермерських господарств. За даними Мінекономіки станом на 12 жовтня фермерським господарствам нараховано 71 573,2 тис. грн державної підтримки за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» для надання:
• часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки, обладнання та насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва;
• надання бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) новоствореним та діючим фермерським господарствам.
А як на практиці?
Про можливості для ефективного розвитку фермерських господарств в Україні детально розповів Олександр Журавель.


Формула успіху від Журавля Олександра звучить так: обов’язкові базові 3 елементи – Капітал + Земля + Команда, додаємо до них Технології та Удачу. Отримуючи економічний ефект необхідно постійно вдосконалюватись, розширюватись, диверсифікувати продукцію. І на вершині всього – це добре ім’я фермера – бренд, який базується на цінностях, комунікації та відповідальності перед партнерами, співробітниками, громадою, родиною.

Питання землі, як завжди, викликало гарячі обговорення. Олександр прокоментував, що підтримує зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі, адже це необхідна передумова подальшого розвитку аграрної галузі України.
Наприкінці, Олександр поділився актуальними тенденціями європейського продуктового ринку та можливостями просування українських аграрних товаровиробників на ньому. Зокрема, серед перспективних напрямів розвитку зазначено: ягоди, яблука, дині, часник, цибуля, гриби, ароматні та лікарські трави, горіхи.

Ігор Мороз, студент 5 групи 3 курсу спеціальності «Менеджмент» запитав, який напрям для розвитку фермерства найбільш перспективний в Україні? На що отримав відповідь, що будь-який напрям буде успішним, якщо Ви любите власну справу, плануєте, керуєтесь цифрами та готові розвиватися.
І додатковим бонусом для всіх присутніх стали поради щодо успішного розвитку аграрного бізнесу від проректор з навчальної і виховної роботи професора Кваші Сергія Миколайовича.

Доцент Остапчук Анатолій Дмитрович подякував за плідну роботу та побажав міцного здоров’я всім учасникам.


Доцент кафедри економіки праці та
соціального розвитку Гребеннікова А.А.

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook