Голова правління ПАТ «Українська біржа» Олег Ткаченко обговорив зі студентами та співробітниками НУБіП України перспективи вітчизняної біржової торгівлі ф’ючерсами на сільськогосподарську продукцію

22 September 2019, 20:59
На кафедрі біржової діяльності і торгівлі відбувся відкритий науково-методичний семінар на тему:«Шляхи впровадження ф'ючерсної торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні» за участі Голови правління ПАТ «Українська біржа» Олега Ткаченко, основною тематикою якого стало обговорення напрямів впровадження торгівлі ф’ючерсами на сільськогосподарську продукцію в Україні.

 Кафедра біржової діяльності і торгівлі тривалий час тісно співпрацює з фондовою біржею ПАТ «Українська біржа» у напрямі підвищення якості підготовки фахівців спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Ми пишаємось тим, що одну з провідних вітчизняних фондових бірж очолює випускник економічного факультету НУБіП України Олег Ткаченко, який нині входить до ради роботодавців економічного факультету.
 Необхідно відзначити, що ПАТ «Українська біржа», незважаючи на її молодий вік (створена в 2009 р.), за короткий проміжок часу набула значних конкурентних переваг на вітчизняному біржовому ринку. Ця біржа перша в Україні запустила технологію Інтернет-трейдингу строковими біржовими інструментами – ф’ючерсами та опціонами на фондовий індекс в 2010 р, а згодом на валютні курси, золото, нафту сорту BRENT та індекс BITCOIN.
 Олег Васильович висвітлив проблеми та перспективи впровадження біржової торгівлі ф’ючерсами на сільськогосподарську продукцію з поставкою, зокрема на зернові культури.
 Заглибившись в історію розвитку біржового товарного ринку України з нашими студентами він відмітив, що всі попередні спроби з реалізації строкових біржових контрактів не були успішними через ряд об’єктивних та суб’єктивних причин. Разом з тим, на базі існуючої та відпрацьованої Українською біржею на даний час лінійки строкових фінансових інструментів, така ситуація може кардинально змінитись.
 Ф’ючерсні контракти широко використовуються у світовій практиці для формування конкурентних та прозорих цін на основні види сільськогосподарської продукції. Впровадження такого виду біржового інструменту може забезпечити багато переваг для функціонування вітчизняного аграрного ринку, зокрема для середніх та дрібних товаровиробників в управлінні ціновими ризиками.
 Проте багато аспектів пов’язаних з організацією і функціонуванням ф’ючерсного ринку сільськогосподарської продукції потребують глибокого дослідження та експертної оцінки як з боку практиків зернового ринку, так і серед наукових кіл. Враховуючи те, що кафедра біржової діяльності і торгівлі упродовж тривалого періоду займається науковими дослідженнями біржового товарного ринку відбулось предметне обговорення питань, пов’язаних з особливостями впровадження ф’ючерсної торгівлі, специфікаціями та реєстрацією ф’ючерсних контрактів, системою розрахунків та здійсненням поставок.

До обговорення дискусійних питань також приєднався і декан економічного факультету А. Діброва.
За результатами організованої зустрічі було окреслено коло проблем навколо яких має розвиватись подальше співробітництво кафедри біржової діяльності і торгівлі НУБіП України та Української біржі у напрямі розробки пропозицій щодо організаційно-правового забезпечення торгівлі ф’ючерсними контрактами на сільськогосподарську продукцію, організації навчально-просвітницьких заходів серед потенційних учасників біржового ф’ючерсного ринку сільськогосподарської продукції. Крім того, була досягнута домовленість про те, що кілька магістрів спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» будуть залучені до цих процесів під час проходження виробничої практики на Українській біржі.
 
Надія Резнік,
завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі,
Микола Солодкий, професор кафедри біржової діяльності і торгівлі
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook